Culinary|27.06.2017|17:44
Ako urobiť kimchi - kórejskú nakladanú kapustu

Kimchi je tradičné fermentované kórejské jedlo, vyrobené zo zeleniny s prídavkom rôznych korenín. V tradičnej príprave sa kimchi nechá kvasiť (mliečne kvasenie – rovnaké, ako keď u nás kvasíme kapustu v sudoch). Hlavnou zeleninovou zložkou kimchi je čínska kapusta (napa cabbage), reďkovka, mladá cibuľka, prípadne uhorka. Ako koreniny sa pridávajú mletá štipľavá paprika, cesnak, čerstvý zázvor, cukor a rybacia omáčka. Kimchi slúži ako príloha k hlavným jedlám a ako základ na prípravu mnohých kórejských jedál.

 

KIMCHI z čínskej kapusty a reďkovky Daikon

    3 hlávky čínskej kapusty

    soľ ( 4% z váhy kapusty)

    1 ks bielej reďkovky Daikon

    1 viaz. najemno nakrájanej jarnej cibuľky

 

 Marináda:

   250 -300 ml rybieho vývaru – Dashi stock

    1 lyžica hladkej múky

    4 lyžice rybacej omáčky

   1 lyžica cukru

   4 lyžice namletého čili

   7-8 strúčikov nastrúhaného cesnaku

   1 lyžica nastrúhaného zázvoru

  

Príprava kapusty

Čínsku kapustu pozdĺžne nakrájame na 4 časti. Odstránime hlúb, ale kapustu ponecháme v pôvodnom tvare.

Verzia A: Dobre posolíme medzi jednotlivými listami a pri koreni kapusty ešte viac. Necháme najlepšie cez noc odležať.

Verzia B: Dáme do veľkej misy a zalejeme slaným 10% roztokom (100g soli zalejeme litrom vody). Necháme odležať cez noc.

Reďkovku očistíme nakrájame najemno alebo nasekáme a zmiešame so soľou a jemne vytlačíme vodu.

Marináda :

Do hrnca dáme variť rybí vývar, múku a rybiu omáčku. Necháme zredukovať do hustoty pasty, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Pridáme ostatné suroviny ( čili, zázvor a cesnak) a dobre zmiešame. Do tejto zmesi pridáme bielu reďkovku, nakrájanú na tenké rezančeky a na šikmo pokrájanú mladú cibuľku. Všetko dobre premiešame.

Kapustu prepláchneme viackrát v čistej vode, necháme dobre odkvapkať. Jednotlivé listy ( vrstvy ) kapusty potrieme pripravenou zmesou a na záver polejeme zvyškom marinády. Podľa potreby ešte prilejeme trochu slanej vody (z nálevu, v ktorom bola kapusta).

Natlačíme do väčších uzatvárateľných nádob a na tmavom mieste necháme vykvasiť. Uzávery necháme voľne zatiahnuté, aby mohol unikať vznikajúci CO2. Necháme kvasiť asi 2-4 dni. Potom uložíme do chladničky. V pohároch kimchi vydrží niekoľko mesiacov.

 

foto: @Metro

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan