Beauty & Health|23.01.2018|15:04
Avokádo – zelený poklad

Proteín, draslík, kyselina listová, vitamíny C,E,K, to sú najdôležitejšie prvky, ktoré toto zázračné, chutné a krémové  ovocie obsauje. Využiteľné do rôznych pokrmov a veľmi populárne do našich obľúbených diét. Vd´aka svojim kvalitám a vysokým nutričným hodnotám, ktoré ponúka, si rozhodne získalo miesto na našom tanieri.

V súčastnej dobe sa nám môže zdať a doslova je nám to kuriozne, ked´ si spomenieme na obdobie, kedy  avokádo bolo skoro úplne nedostupné na trhu so zeleninou a ovocím, a teraz pravý opak, všade-prítomné, dokonca ani otvorenie Instagramu už nie je bez nejakého “hashtagu” - #avocadosalad. Veľmi populárne najmä v organických reštauráciách, nedávno sa traja talianski milovníci jedla rozhodli otvoriť v New Yorku prvý avokádový bar na svete, Avocaderia. Čo sa stalo náramne populárne najmä medzi obľúbencami zdravého životného štýlu. Niektorí ho dokonca pomenovali novodobými zemiakmi a to s vyšším počtom výživových hodnôt. 

Takmer po celom svete stúpol predaj tohto zeleného zlata, od Los Angeles po Peking, vo Veľkej Británii vzrástol ročný predaj až dokonca o 30% a v Číne, kde je dopyt veľmi vysoký aj najmä kvôli tomu, že avokádo je tam pomerne akoby “nováčik“ na trhu. Vyváža sa najmä z krajín Latinskej Ameriky, v ktorých sa pestuje a vd´aka tomu stúpla žatva zo 154 ton v roku 2012 na neuveriteľných 125 000 ton v roku. Avokádo už konzumujú domáci z Južnej a Centrálnej Ameriky už takmer od 7000 rokov pred Kristom, ale najväčší “boom“ sa naozaj začal v 60tych rokoch, kedy skupina farmárov z Kalifornie, ktorá ho začala propagovať.

Z pohľadu nutričných hodnôt, avokádu je ťažké nájsť silného konkurenta spomedzi ovocia či zeleniny. Má protizápalové účinky a je veľmi bohatý na vlákninu a zdravé tuky, ktoré pomáhajú liečiť a vyživovať črevá a zažívacie ústrojenstvo. Oleje avokáda obohaťujú a zvláčňujú pokožku, niet divu, že napríklad očný krém od značky Kiehl’s s výťažkom avokáda, je jeden z ich najpredávanejších výrobkov.

Na výslní sú d´alšie dve krajiny, kde sa začalo avokádo pestovať, nimi sú Keňa a Kolumbia. Avšak najväčší vývoz je z Mexika, kedy medzi rokmi 2015 a 2016 vyviezli 1 milion ton avokáda, najmä odroda Hass, ktorá je pre Mexiko a zvyšok Južnej Ameriky špecifická. Pestovanie avokáda, hlavne v štáte Michoacán, môže byť niekedy aj náročný kvôli podmienkam, na rast len pol kilogramu ovocia, strom potrebuje na jeho vypestovanie až 272 litrov vody, kedy pri toľkej spotrebe vzniká riziko vodnej rezervy. Zároveň to ničí pôdu, za 10 rokov pestovania sa zem natoľko vyčerpá  a vyschne zo živín a nebude sa tam môcť pestovať nič bez drahého a rozsiahleho hnojenia, fertiliizácie.

 

WM

foto: pixabay.com

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan