Travel|27.11.2016|16:46
Baltské more na tanieri

Cestovanie nie je len o fotení hradov, návšteve kostolov a kúpaní sa v mori. Správni cestovatelia spoznávajú krajinu v reštauráciách, tavernách a baroch. Stačí si objednať tie správne jedlá a o obyvateľstve sa dozviete viac, ako by vám povedali oni sami.  

Keď sa varí v rybom trhu


V jednom z najstarších a zároveň najväčších poľských miest Gdansk je najväčší ruch pozdĺž rieky Motlawa. Pred šestnástimi rokmi tu otvorili rybí trh. Nejde ale o miesto, kde rybári každé ráno predávajú čerstvé úlovky. Je to názov reštaurácie, v ktorej kuchári morské produkty od miestnych rybárov nakupujú, hádžu na pekáč alebo do hrnca, aby ulahodili nejednému maškrtnému jazýčku. Špecialitou, ktorú inde nepodávajú, je rybia polievka pripravená spôsobom bouillabaisse. Ide o typickú provensálsku pochúťku z mušlí, lososa, tresky, homára a kreviet podávanú s bagetou. Aby ste si mohli zobnúť z čo najväčšieho množstva jedál, vypýtajte si tanier s chuťovkami podniku. Prinesú vám ostrieža s ryžou, zubáča so zeleninovou plackou a steak z tuniaka.

Zostalo vám ešte miesto na niečo sladké? Domáce koláče stoja za hriech. Nemenej populárna je aj ručne robená pomarančová zmrzlina s estragónom. Mňam! :-)

Inak odporúčam sedieť na terase alebo pri okne. Pohľad na prístav vás bude nielen upokojovať, ale vám aj pripomenie letnú dovolenku pri mori. Malá rada na záver – vyberte sa tam v spoločnosti, s ktorou si budete mať čo povedať. Wi – fi pripojenie budete totiž hľadať márne. Majitelia sú totiž presvedčení o tom, že obed alebo večeru si najlepšie vychutnáte, ak sa veľa rozprávate. Viac sa dozviete na www.targrybny.pl

Nápoje na mieru ku každému jedlu


Neplatí pravidlo, že reštaurácie s najlepšími kuchármi sú sústredené len v historických budovách centra mesta. Reštaurácia Eliksir v okrajovej časti Wrzeszcz síce dýcha časmi minulými, keďže je vo vile z devätnásteho storočia, ale inak je to moderný koktejlový bar s reštauráciou. Nech vás pri vstupe neodradí nóbl prostredie. Milí personál si nezakladá na tom, či hostia prídu v teplákoch alebo vo večernej róbe. Držia sa pravidla: „Je jedno, čo máš na sebe, dôležité je, že si otvorený novým chutiam.“

Šéfkuchár Pawel Wator obmieňa jedálny lístok každé dva mesiace. Dôvodom je sezónnosť surovín. Kým sa jedlá dostanú do zoznamu pre hostí, ochutnajú ich všetci zamestnanci. To isté platí aj pri nápojoch. Ku každému jedlu, iný drink. Našťastie, porcie sú naozaj degustačné, aby ste mohli začať predjedlom a skončiť dezertom. Výnimkou je december. Vtedy je na jedálnom lístku rebríček chutí, ktoré patrili u hostí medzi najobľúbenejšie. Každoročne tam s istotou vedie hovädzí steak s horčicovou zmrzlinou. Nezaostáva ani zubáč, ku ktorému sa najlepšie na pitie hodí snehová kráľovná. To znamená, že do šejkra dá barman vodku, ovocný likér, bielok, ženšen a mätu. 

Viac nápaditých jedál a drinkov nájdete na www.eliksir.pl

Slede na farme aj v múzeu


Na západnom pobreží patrí medzi top atrakcie farma a múzeum sleďov. V dedinke Starkowo ich otvorili pred šiestimi rokmi. Prečo práve tieto ryby? Sú totiž typické pre región. Za voľný vstup sa dozviete pomerne veľa informácií – do akej výšky môžu dorásť, na čo najviac berú i to ako ich lovili kedysi a ako dnes. Informácie ale nie sú viazané len na Poľsko. Pokrývajú celú Európu.

Čo by to už bolo za múzeum rýb, keby ich nebolo možné ochutnať. Zagroda Sledziowa má svoju kuchárku, ktorá slede nakladané v smotane, bylinkách, paprike alebo cesnaku pripravuje čerstvé každý deň. Komu sa zapáči natoľko, že medzi sleďmi by si rád aj pospal, v areáli je možnosť ubytovať sa. Za vkusne a štýlovo zariadený vidiecky apartmán zaplatíte v tomto období 250 zlotých, čiže necelých 60 eur s raňajkami. Všetko potrebné nájdete na www.zagroda-sledziowa.pl

Text: Lucia Lukušová

Foto: Lucia Lukušová, archív Eliksir

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan