BIO kuchyňa – zaručené zdravie?

Potraviny s nálepkou BIO sú v súčasnosti hitom modernej spoločnosti. Ľudia vyhľadávajú jedlá a výrobky, ktoré by mali byť zárukou kvality, čerstvosti, a v mnohých prípadoch aj úspechu, čo sa chudnutia týka. Sú však skutočne také zdravé, hodnotné a nápomocné pri chudnutí?

Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že medzinárodné koncerny v potravinárskom priemysle nás zásobujú nie práve najzdravšími a najkvalitnejšími výrobkami. Je smutné, že človek sa v súčasnosti bojí a pri konzumácii jedál býva v strehu. Pokazené vajcia, kontaminované sliepky, nebezpečný alkohol. Čo nás ešte čaká? Z obavy o svoje zdravie a život sa preto čoraz viac dostávajú do popredia BIO výrobky a potraviny s týmto označením, ktoré by mali byť kvalitné, vyrobené v neškodlivom prostredí a mali by pôsobiť na ľudský organizmus iba blahodarne. Aj v tomto prípade je však otázne či skutočne všetky výrobky s označením BIO spĺňajú kritériá zdravých potravín. Rozhodli sme sa preto zistiť, aké výrobky sa dajú nazvať BIO a čo všetko majú spĺňať, aby sme vedeli, že skutočne dávame do úst iba stravu „vyrobenú“ v prírode.

 

Slovenský BIOland

Vyzerá to tak, že trend zdravého stravovania a konzumácie bio výrobkov sa na Slovensku pomaly, ale isto udomácňuje. Vznikajú bioreštaurácia, školské jedálne začínajú najmenším variť zdravo a aj hypermarkety ponúkajú čoraz širší sortiment bioproduktov. Či však všetkým potravinám patrí prívlastok bio, rieši viacero ľudí, ktorí sa rozhodli prejsť na zdravý životný štýl. Nie všetky potraviny sú totiž skutočne vyrobené zo zdravých, prírodných a kvalitných surovín.

 

Ako teda zistiť, či máme v chladničke bioprodukt?

-        BIO alebo EKO, týmito značkami sú označené výrobky, ktoré boli vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve.

-        slovenské EKOprodukty sú označované číselným kódom certifikačného orgánu (SK-02 BIO).

-        tovary z prírodného chovu, vypestované, jednoducho MADE IN PRÍRODA, sú porovnateľne drahšie ako ostatné potraviny

 

Všetky bioprodukty a ich výroba sú prísne kontrolované. Od pestovania, cez spracovanie, distribúciu až po dovoz podliehajú platným slovenským normám, ale aj legislatíve Európskej únie, ktorá sa na rastlinnú výrobu vzťahuj od roku 1993, o pár rokov neskôr vznikol aj Zákon o kontrole v chove a spracovaní zvierať. Pri produkcii biovýrobkov sa nemôžu používať agrochemikálie, ani iné škodlivé postupy. Zvieratá musia mať dostatočnú plochu na ležania i pasenie, nesmie im chýbať čerstvý vzduch, denné svetlo a výlučne prírodné krmivo.

Keďže súčasná moderná doba je prechemizovaná, občas dobre padne jedlo pripravené z prírodných surovín z biopredajne, no ešte lepšie zo záhradky vašej starej mamy. Snáď len vtedy máte stopercentnú istotu, že ide o zdraviu prospešné a prírodné výrobky z prírody.

 

by WM

 
 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan