Travel|30.06.2017|07:06
Buon giorno, Puglia!

Taliani hovoria, že ich krajinu môže človek spoznať aj bez toho, aby sa veľa nachodil alebo prejazdil množstvo kilometrov. Nemyslia tým cestovanie prstom na mape. Stačí sa podľa nich vybrať do taverien s domácou kuchyňou a dvadsať regiónov spoznať cez tanier.


Jedným z talianskych krajov je aj štvormiliónová Apúlia, ktorej sa kedysi snažili zmocniť Gréci, Rimania, Arabi či Španieli. Každá z dynastií na juhu Talianska zanechala svoje stopy. Za bohatosť regiónu na pevnosti, zdobené katedrály a kostoly môžu Normani. V najväčšom meste regiónu Bari svoj vplyv zanechali obchodu chtiví Arabi. Hoci mnohí berú mesto len ako prestupnú stanicu do Grécka, oplatí sa zavítať aspoň do starého mesta. Stojí tam napríklad Bazilika sv. Mikuláša. Ide o jeden z prvých kostolov postavených v miestnom románskom štýle. Na mieste pôvodného byzanského paláca zas stojí mohutný hrad. Veľká časť hradu je pre verejnosť zatvorená, k dispozícii je len malé múzeum so zbierkou sadrových odliatkov kostolov a ďalších kultúrnych pamiatok regiónu.

Bez kávy ani krok

Pri návšteve Talianska aj milovníci čaju pijú kávu. V tom prípade odporúčam podnik Ciclatera, čo v preklade znamená koťogó. Neviete si rýchlo spomenúť, čo to je? Veď predsa hliníková nádoba na varenie kávy.

Massimo Vox okrem kofeínového nápoja mieša aj vlastné kokteily, púšťa írsku kapelu U2 a debatuje s návštevníkmi. Pri siedmich stoloch si môže posedieť maximálne dvadsaťpäť ľudí. Podľa majiteľa je to tak akurát na to, aby s každým návštevníkom prehodil viac ako len pár slov, že čo si dajú na pitie.

Prístav s umelcami

Pobrežie na juhovýchod od Bari je skalnaté, zdobené dedinkami a malými mestečkami. Na okraji vápencového útesu je malý prístav so stredovekým centrom Polignano a Mare. Ľudí láka najmä slnenie sa na útesoch. Mnohí oddychujú len tým, že sa dívajú, ako morské vlny obmývajú skaly. V úzkych uličkách čerpajú inšpiráciu umelci z okolia. Maliari, šperkári i keramikári sedia rozložení na uliciach a tvoria. Prenajímajú si tiež útulné priestory v starých domoch a výrobky predávajú turistom. Ťažia z toho, že do mesta chodia Nemci či Francúzi, ktorí radi míňajú na originálne darčeky. Ceny sú preto nasadené tak, aby aj po predaní nie veľkého počtu, boli spokojní.

Za umelca v kuchyni sa považuje aj Michele Gravina. Jeho reštaurácia Osteria dei Mulini je jednou zo sto v meste. Sídli v dome z roku 1608. Históriou dýcha aj jedálny lístok.

Cestoviny v tvare uší orecchiette s poľnou kapustou jedli už generácie pred ním. More už v názve mesta predznačuje, že akékoľvek plody mora servírujú naozaj na každom rohu. Výnimkou nie je ani tento podnik hneď za vstupnou bránou do historického centra. Špecialitou je tuniakový steak v čiernom sezame. Skvelým osviežením v čase letných horúčav je dobre vychladený syr burrata. Je podobný mozzarelle a navyše plnený smotanou. Najlepšie chutí s bielym vínom.

Čo všetko ešte ponúkajú, zistite na stránke:www.osteriadeimulini.it

Prepychové fasády v Lecce

Španielska nadvláda zas zanechala barokové pamiatky v Lecce. Stred mesta je na Námestí sv. Oronza, ktorého sv. Pavol vymenoval za miestneho biskupa. Okrem toho, že biskupovo meno nesie námestie, na vrchole stĺpu stojí aj jeho socha. Po tom, čo si turisti obzrú pozostatky rímskeho amfiteátra, sa rozpŕchnu do bočných uličiek. Práve tam sa nachádzajú najkrajšie barokové kostoly. Najviac zdobená je Bazilika di Santa Croce, ktorú vytvárali stopäťdesiat rokov. Najprepychovejší oltár je zas v Kostole sv. Ireny.

Katedrály a kostoly striedajú žltohnedé domy z pieskovca. V jednom z nich vo svojej tratórii varí Maurizio Antonaci, ktorý inovoval recepty svojej starej mamy. V kuchyni dominuje zelenina, ryby, ale aj špeciality z konského mäsa. To posledné ma láka najmenej, preto ochutnávam skôr domáce cestoviny s hrachom a cícerom. Z domu z trinásteho storočia vás po večeri len tak rýchlo nepustia. Po dezerte alebo namiesto neho v obľube ponúkajú zahrať si spoločenské hry alebo partičku šachu.

Ako to tam vyzerá, si pozrite na www.ilrifugiodellabuonastella.it

Text a foto: LULU

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan