Culinary|24.07.2015|10:41
Bylinkové miešané nápoje na leto

Leto je v plnom prúde a s ním aj všetky aktivity, ktoré si užívame v príjemnej spoločnosti,  s rodinou a s priateľmi. Medzi ne patria aj letné párty vonku, kde sa s dobrým jedlom spájajú aj lahodné nápoje. Veľký úspech dnes slávia miešané nápoje, ktoré v teplých letných dňoch poskytujú nečakané osvieženie a zaujímavé chuťové zážitky.

Môže sa zdať, že miešané nápoje sú novodobým vynálezom, no opak je pravda. Prvé zmienky o miešaní nápojov môžeme nájsť už u starovekých Grékov a Rimanov. Vďaka barmanom, ktorí ich prípravu doviedli do dokonalosti, si však najväčšiu obľubu získali až v 20. storočí. Základné delenie miešaných nápojov je na takzvané malé nápoje (short drinks) a veľké nápoje (long drinks). Short drinky sa pijú ako aperitív alebo digestívum, long drinky slúžia na osvieženie. Niektoré miešané nápoje sú známe po celom svete a pripravujú sa podľa rovnakého receptu. Iné sú vďaka použitým prísadám lokálnou špecialitou. Pri miešaní nápojov je dôležité, aby mali  všetky zložky rovnakú teplotu a aby boli čerstvé. Potom je výsledok dokonalý. Okrem tvrdého alkoholu sa do miešaných nápojov hodia aj rôzne likéry. Bylinné likéry zabezpečia netradičnú chuť a zaujímavú kombináciu. Aj keď sú bylinné likéry primárne spájané s chladnejším obdobím, nemusí to tak byť. Svieže miešané nápoje dokážu presvedčiť, že aj likéry sú vhodné na teplé letné dni a na prípravu osviežujúcich letných drinkov. Netreba sa báť experimentovať a použiť ich v kombináciách s exotickým ovocím, lokálnymi bylinkami a s ľadom.  

Tatra Balsam ponúka hneď niekoľko druhov bylinných likérov, ktoré sú svojím zložením výnimočné. Bylinky do nich sa totiž zbierajú v oblasti Pienin, kde bylinkárstvo siaha ďaleko do minulosti a je úzko späté s rádmi kartuziánov a kamaldulov v Červenom Kláštore. O tejto skutočnosti svedčí aj zachovalý herbár, ktorý obsahuje až 283 vylisovaných bylín, ktorý zanechal najznámejší mních Cyprián. Tradícia bylinkárstva v Pieninách pretrváva dodnes, a to hlavne z hľadiska vhodného prostredia, voľnej panenskej prírody, kde tieto bylinky rastú a vzduchu, ktorý patrí k  najčistejším na Slovensku. Tatra Balsam v tejto tradícii zbierania a spracovania bylín, ktorá tu vznikla pred mnohými rokmi, pokračuje.

 

Ako tipy ponúkame niekoľko druhov zaujímavých miešaných nápojov s použitím bylinných likérov.

 

 

Balsam Tonic


6 cl Tatra Balsam Liquer Sweet

1,5 dl Tonic

 

Podávame v štýlovom pohári na long drinky alebo v pohári na biele víno

Dekorácia: mesiačik citrónu, lesné ovocie

 

 

Balsam Sangria

6 cl Tatra Balsam 52 Special 

2 dl Červené víno

0,3 cl Škoricový sirup

Citrusové ovocie

Dolievame sódou

Podávame vo vínovej karafe na kockách ľadu.

Dekorácia: samotné ovocie v karafe, prípadne doplníme o sušené citrusové ovocie

 

 

Balsam Summer Spritz


6 cl Tatra Balsam Sweet liquer

2 dl Víno biele

4 cl Rozmarínový sirup

12 ks Mätové lístky

2 ks Mesiačik citrónu

Podávame vo vysokej vínovej karafe na kockách ľadu

Dekorácia: Samotná mäta, mätový stromček

 

 

 

Tatra Sour


6 cl Tatra Balsam 52

2 cl Citrónová šťava

0,3 cl Lesný med

2 cl Vaječné bielko

3 kvapky Pomarančový bitter/koncentrát

Podávame vo whisky pohári na kockách ľadu

Dekorácia: Citrónová kôra

 

 

Bed of Balsam 


2 cl Grenadína sirup

2 cl Citrónová šťava

3 cl Tatra Balsam 52

Pomaly vrstvíme do pohárika na panáky, na záver zapálime a podávame s pomarančom.

 

Tatra Hugo


4 cl Tatra Balsam Sweet Liquer

2 cl Bazový sirup

8 ks Mätové lístky

1 dl Šumivý sekt (Hubert)

1,5 dl sóda

Podávame v pohári na biele víno

Dekorácia: Samotné mätové lístky, stromček mäta

 

 

 

foto: Tatra Balsam

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan