Media|05.10.2017|20:51
Deň bulharskej kuchyne

Dňa 28. 9. 2017 sa po trinásty raz študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Tentoraz to bola bulharská.

Doteraz takto svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie (dva krát), Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu a Rakúska.

Cieľom projektu je dať príležitosť študentom školy, aby sa oboznámili s exotickými, ale nie komplikovanými receptami cudzokrajnej kuchyne, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi. To zdôraznil vo svojom príhovore aj riaditeľ školy Dr. Jozef Horák. Upozornil, že v projekte po exotických kuchyniach prichádza nám veľmi blízka gastronómia a privítal hlavnú hostiteľku, bulharskú veľvyslankyňu pani Jordanku Chobanovú. Tá bola hosťom už predošlého podujatia venovaného rakúskej kuchyni a tak prípravu tejto prezentácie bulharskej kuchyne zvládli spolu s jej kolegyňami, najmä bývalou riaditeľkou Bulharského kultúrneho inštitútu Elenou Arnaudovou, na výbornú. Tradične sa takejto prezentácie zúčastňujú aj pozvaní veľvyslanci – opakovane to tentoraz boli česká veľvyslankyňa pani Lívia Klausová a tiež poľský veľvyslanec pán Leszek Soczewica. Nie je to náhoda, pretože obaja už prejavili záujem predstaviť svoje krajiny takouto atraktívnou formou. Okrem nich za slávnostnú tabuľu zasadli aj Veľvyslanec Gruzínska prof. Revaz Gachechiladze, Veľvyslanec Japonska pán Jun Shimmi a Veľvyslankyňa Turecka pani Hatice Aslıgül Üğdül. Spolu s diplomatmi bol hosťom pani Veľvyslankyne Chobanovej a riaditeľa SOŠ Dr. Jozefa Horáka aj vedúci Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky Mgr. Štefan Rozkopál.

 

Čo sa dialo na druhej strane slávnostnej tabule? Dočítate sa na blogu známeho spisovateľa Gusta Murína TU.

 

foto: archív G.M.

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan