Culinary|11.07.2017|17:24
Deň rakúskej kuchyne

Dňa 11. 5. 2017 sa po dvanásty raz študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Tentoraz to bola rakúska.

 

Doteraz takto svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska a Vietnamu.

Cieľom projektu je dať príležitosť študentom školy, aby sa oboznámili s exotickými, ale nie komplikovanými receptami cudzokrajnej kuchyne, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi. To zdôraznil vo svojom príhovore aj riaditeľ školy Dr. Jozef Horák. Upozornil, že v projekte po exotických kuchyniach prichádza nám veľmi blízka gastronómia a privítal rekordný počet veľvyslancov. Ich výber zdôvodnil vo svojom príhovore hlavný hostiteľ, rakúsky veľvyslanec pán Helfried Carl. Prítomní diplomati totiž reprezentovali krajiny bývalej monarchie – česká veľvyslankyňa pani Lívia Klausová, chorvátsky veľvyslanec pán Jakša Muljačič, slovinská veľvyslankyňa pani Bernarda Gradišnik, poľský veľvyslanec pán Leszek Soczewica, bulharská veľvyslankyňa pani Yordanka Chobanova a rumunská veľvyslankyňa pani Steluta Arhire.

Pán veľvyslanec Carl zdôraznil, že so všetkými týmito krajinami má Rakúsko veľmi dobré vzťahy a to sa premieta aj do jeho priateľských kontaktov s pozvanými kolegyňami a kolegami. Upozornil tiež, že tento rok si pripomíname 300. výročie od narodenia cisárovnej Márie Terézie, ktorej najhonosnejší portrét je práve v bratislavskom Primaciálnom paláci. Slávnostný úvod Dňa rakúskej kuchyne na SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke patril hymnám Slovenska a Rakúska, nasledovali prejavy a záver spestrili študenti školy výberom folklórnych melódií v podaní dvoch huslí a basy.

 Za slávnostný stôl zasadli oproti veľvyslancom a veľvyslankyniam hostia pána riaditeľa Horáka: v prvom rade novinári, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu: Justín Topoľský (Guest), Viera Dudášová (Gastro-revue), Beata Havranová (kamkam.eu), Viliam Šuška (Vega TV) a Kristína Ilaszová (WomanMan.sk). Prítomný bol aj štáb TV Markíza. Ich reportáž môžete porovnať s reportážou Vega TV. Hosťom pána riaditeľa bol aj pán Miroslav Horák, ktorý sa ako šéfkuchár dostal na špičku viedenskej gastronómie a preto mohol zasvätene komentovať vybrané jedlá. Po krátkom prípitku koordinátora projektu Gustáva Murína začala samotná degustácia vybraných jedál.

 

To aké jedlo sa podávalo, aké vínko sa degustovalo a omhoho viac sa dočítate práve TU.

 

úvodna foto: Spoločné foto so štyrmi Veľvyslankyňami a tromi Veľvyslancami. (SOŠ Farského 9)

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan