Media|26.03.2019|15:11
Deň ruskej kuchyne

Dňa 21. 3. 2019 sa študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb, Farského č. 9 v  Petržalke, pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou už po sedemnásty raz. Tentoraz to bola ruská.

Za šesť rokov trvania projektu takto svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie (dva krát), Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska, Českej republiky, Číny, Rumunska a Albánska. V novembri minulého roku bola pri príležitosti Dňa albánskej kuchyne predstavená aj publikácia „Dni národnej kuchyne“ opisujúca všetky dovtedajšie podujatia aj s atraktívnymi receptami.

Uvedeného dňa sa minulý rok zúčastnil aj veľvyslanec Ruskej federácie J. E. Alexej Leonidovič Fedotov a projekt ho tak zaujal, že sa osobne pričinil o takúto exkluzívnu prezentáciu ruskej kuchyne a kultúry. Pri otváracom ceremoniáli za účasti celej školy po hymnách a prejavoch pána veľvyslanca Fedotova  a riaditeľa školy Dr. Jozefa Horáka totiž krajinu i kuchyňu, ktorá má viac ako 200 národnostných variantov, predstavila mladá pracovníčka ambasády Ekaterina Rogalskaja. Pri následnej spoločnej fotografii VIP hostí za účasti ôsmich veľvyslancov a veľvyslankýň tlačenica fotografov predznamenala, že sa schyľuje k skutočnej, nielen gurmánskej, udalosti. Už pri príchode vítali študenti hostí nimi upečeným chutným chlebom a soľou oblečení v ruských krojoch, ktoré dodalo veľvyslanectvo. V týchto pestrých krojoch boli aj všetci obsluhujúci študenti odboru čašník-servírka.

Hostiteľ, J. E. Alexej Leonidovič Fedotov, k slávnostne vyzdobenému stolu pozval svoje kolegyne a kolegov: grécku veľvyslankyňu J. E. Mariu Louisu Marinakis, albánsku veľvyslankyňu J. E. Enkeledu Mërkuri, portugalskú veľvyslankyňu J. E. Anu Mariu Coelho Ribeiro da Silvu, bulharskú veľvyslankyňu J. E. Jordanku Chobanovu, vietnamského veľvyslanca J. E. Doung Trong Minha, indického veľvyslanca J. E. Vanlalhuma a kubánsku veľvyslankyňu zastúpil manžel a zároveň konzul, pán Montés. Riaditeľ školy, Dr. Jozef Horák, v svojom príhovore ocenil tento výber vzácnych hostí, keďže väčšina vážených diplomatiek a diplomatov prichádza na toto podujatie opakovane, či boli už hostiteľmi a hostiteľkami svojho Dňa národnej kuchyne.

Za slávnostný stôl zasadli na strane pána riaditeľa Horáka vzácni hostia – doc. Ing. Pavol Konštiak, CSc., predseda predstavenstva a vice-prezident Zväzu obchodu SR, ako aj honorárny konzul Filipín, šéfredaktorka GASTRO-revue pani Vierka Dudášová, riaditeľ úradu BSK pán RNDr. Ing. Marián Viskupič, známy kulinársky odborník Justin Topoľský a koordinátor projektu Gustáv Murín. Za školu sa k hosťom pridal aj zástupca riaditeľa Mgr. Jozef Lipták a študentka Nikolka Dobijová, ktorá sa z vlastnej vôle naučila po rusky a tak mohla privítať pána veľvyslanca Fedotova perfektnou ruštinou. Ona tiež pomáhala majstrovi šéfkuchárovi Dmitrijovi Firsovovi pri komunikácii so študentami a ich majstrami odborného výcviku v kuchyni.

V tento výnimočný deň bol aj výnimočným prístup médií. Redaktorka Beatrice Repíková nahrala svoju reportáž pre Slovenský rozhlas už deň dopredu, kedy pán šéfkuchár pripravoval vynikajúci sleďový šalát. Médiá zastupovali ešte aj Thea Bašťovanská (Petržalské noviny), Desana Dudášová (GASTRO-revue), Kristína Ilaszová (WomanMan)  video-dokumentáciu aj s rozhovormi zabezpečoval Viliam Šuška (VideoPressAgency).

Pán veľvyslanec J. E. Alexej Leonidovič Fedotov projekt dokonalo pochopil a na prípravu Dňa ruskej kuchyne nasadil po prvý krát za celú históriu projektu aj ceremoniála, vďaka ktorému VIP hostí pri slávnostne vyzdobenom stole vítali študenti odboru čašník-servírka s pohármi pravého ruského „igristého“. Po prípitku koordinátora projektu Gustáva Murína pohárikom pravej ruskej vodky začal festival chutí a vôní.

Komplet recepty šéfkuchára Firsova nájdete TU.

 

foto: Desana Dudášová / archív redakcie

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan