Culinary|20.12.2018|13:41
DOMÁCI VAJEČNÝ LIKÉR A SABAYON – VÍNOVÁ PENA S OVOCÍM

Prebytočné žĺtky môžu v kuchyni znamenať otvorenie nových možností. Dá sa z nich vyrobiť holandská omáčka, domáca majonéza, créme brulée, vanilková zmrzlina, semifreddo aj anglický krém. Elegantným a mimoriadne chutným spôsobom spracovania sú aj domáci vaječný likér a vínová pena.

DOMÁCI VAJEČNÝ LIKÉR 1 l   —  40 min.  + vychladenie

500 ml nesladeného kondenzovaného mlieka,
300 – 350 g krupicového cukru,
5 žĺtkov,
75 ml tmavého rumu,
75 ml koňaku alebo brandy,
 1/2 vanilkového struku

POSTUP:

V hrnci spolu krátko povaríme kondenzované mlieko, cukor a vanilkový struk (semienka aj struk). Necháme čiastočne vychladnúť a struk vyberieme. Pripravíme vodný kúpeľ – hrniec s troškou vody a misu tak, aby sa misa nedotýkala vody. Do misy dáme žĺtky, pridáme mliečnu zmes a šľaháme nad parou do zhustnutia. Len čo je zmes dostatočne hustá, odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešame oba druhy alkoholu a nalejeme do fliaš. Uchovávame v chladničke.  

 

VOJTO RADÍ:

Na prípravu likéru môžete použiť aj sladené mlieko Salko, v tom prípade nepridávajte cukor, alebo len malé množstvo. 

LUCIA RADÍ:

Domáci vaječný likér skladujte v chladničke. Napriek tomu, že obsahuje surové žĺtky, vďaka alkoholu sa tak skoro nepokazí.

...

SABAYON – VÍNOVÁ PENA S OVOCÍM 4   —  3 – 4 min. 

250 ml bieleho vína,
5 vaječných žĺtkov,
70 g cukru,
citrónová šťava z 1 citróna

POSTUP:

Do antikorovej misy dáme žĺtky, cukor, víno a citrónovú šťavu. Misu postavíme na hrniec s vriacou vodou tak, aby sa dno misky nedotýkalo vody. Pomocou metličky nad parou šľaháme penu do zhustnutia.

 

VOJTO RADÍ:

Namiesto vína môžete použiť aj koňak, whisky alebo uvarený zelený čaj. Takúto penu môžete podávať s drobným čerstvým ovocím na teplo aj studeno, prípadne zmes môžete nadľahčiť aj snehom z vyšľahaných bielkov.  Alternatívne môžete dať kúsky ovocia do zapekacej misky a zaliať ich penou. V rozohriatej rúre alebo pod grilom nechajte zapiecť do zlatista a posypte práškovým cukrom.    

LUCIA RADÍ:

Vínová pena sa dá dochutiť aj trochou pomarančovej alebo citrónovej kôry a preliať ňou môžete aj palacinky alebo koláč.

 

foto: Metro

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan