Zero waste kuchyňa nie je módny výstrelok, ale životný štýl

Viete, čo majú spoločné rodina a nulový odpad? KUCHYŇU! Áno, presne to miesto, kde prebieha podstatná časť rodinného života, kde sa varí jedlo a zároveň sa „kuchtia“ aj vzťahy, hodnoty, životný štýl.

V rýchlosti každodenného života si často ani neuvedomujeme, že kuchyňa je doslova srdcom nášho domova. Znamená oveľa viac ako iba miesto, kde sa staráme o naše plné brušká. Je to miesto, kde sa rodinní príslušníci stretávajú, občas v letku, občas na dlhšie, a debatujú. To, aké vône sa z nej šíria, aké jedlá sa v nej pripravujú, o čom a ako sa hovorí, určuje celkový životný štýl a výrazne vplýva na život človeka.

Teraz vôbec nemáme na mysli módne trendy a „vychytávky“, hoci aj tie sú dôležité, lebo súvisia s vnímaním a dobrým pocitom. V tomto momente však chceme upriamiť pozornosť na to, že kuchyňa do istej miery formuje človeka a jeho budúci život. Určite si z detstva pamätáte mnoho z toho, čo sa dialo v kuchyni vašich rodičov či starých rodičov, ako voňala, ako bola zariadená, aké pravidlá v nej platili… Aj dnešné deti budú raz spomínať, ako trávili čas s rodičmi v kuchyni.

Príjemný prístav

Nie je teda vôbec jedno, ako kuchyňa vyzerá a čo z nej vyžaruje. Záleží taktiež na hodnotách, ktoré sa v nej vyznávajú, a pravidlách, ktoré sa v nej dodržiavajú. Lebo našim potomkom sa dostanú pod kožu a ponesú si ich svojím životom.

Stále častejšie sa stretávame so slovným spojením zero waste, teda nulový odpad. Ide o minimalizáciu toho, čo doma končí v odpadkovom koši. Nemôžeme si totiž donekonečna zatvárať oči pred tým, ako mizne zeleň a zem sa premieňa na jedno obrovské smetisko. Kto nechce žiť obklopený odpadom, kto nechce ako dedičstvo pre ďalšie generácie zanechať namiesto trávnatých či stromami porastených kopcov hory smetí, zvažuje, koľko a aký odpad vyprodukuje.

Viac ako dve tretiny odpadu slovenských domácností vzniká v kuchyni. Väčšina končí v kontajneroch, hoci by sa dala kompostovať. Nevytvárať odpad a ten, ktorý predsa len vznikne, nejako využiť, je veľká výzva. Zvládnuť ju pomôže aj dobre navrhnutá zero waste kuchyňa.

Nájdi rozdiel

Špecialisti na kuchyne sledujú nielen módne trendy, ale aj trendy v životom štýle a navrhujú kuchyne, ktoré tomu zodpovedajú. „Zero waste kuchyňa je často jednoduchá, minimalistická, ako aj vidiecka či moderná, ale určite príjemná a útulná. Pri jej návrhu sa rátalo s tým, že nakupujeme bezobalovo, teda do prinesených sklenených nádob alebo textilných vrecúšok. Na ne potrebujeme ľahko dostupné poličky a zásuvky, kde môžeme poukladať dózy tak, aby sme v nich mali prehľad aj poriadok. Zero waste kuchyňa musí mať taktiež na vhodných miestach dostatok háčikov na zavesenie, aby boli poruke potraviny v textilnom obale,“ vysvetľuje Peter Heriban, dizajnér Oresi. „V dobre urobenej zero waste kuchyni sa už vopred myslelo na vhodné uloženie nádob na separovaný odpad. Svoje miesto v nej má aj polička, kde môžu klíčiť rastlinky. V neposlednom rade je neodmysliteľnou súčasťou kuchyne s nulovým odpadom premyslene umiestnený kompostér. Áno, priamo v kuchyni ako jej súčasť. Keď je na dosah, významne to zjednodušuje separovanie odpadu.“

5 R pravidlá

Zero waste kuchyňa ani náhodou nie je strohá a chladná. Naopak, má prinášať radosť. Zvyčajne je biela v kombinácii s prírodnými materiálmi, perfektne pasujúca do priestoru a rozumne využívajúca každý centimeter. Dôraz sa kladie aj na vhodné osvetlenie, aby vyhovovalo práci v kuchyni a zároveň dotváralo príjemnú atmosféru pri stretnutiach rodiny či priateľov.

Všetko je v nej dokonale poruke a platia v nej pravidlá piatich R. Refuse (odmietnuť) všetky zbytočné obaly. Potraviny sa nakupujú bez nich, priamo do nádobiek alebo textilných vreciek, ktoré majú v kuchyni svoje miesto. Aj čistiace prostriedky sa kupujú bez obalov (čapujú sa). Aby nevznikal nerozložiteľný odpad, klasickú hubku na umývanie riadu v nej nahradila hubka vypestovaná zo semienok tekvice alebo upletená z bavlnenej priadze. V oboch prípadoch, keď doslúži, môže ísť do kompostu.

Druhým R pravidlom je recyklácia – odpad, ktorý v kuchyni predsa len vznikne, separujeme, aby sa mohol neskôr recyklovať. Na to treba mať vhodné nádoby na každý druh odpadu. Ešte lepšie než vyhodiť, je vec znova použiť (reuse). Napríklad zaváraninový pohár esteticky obmotať priadzou a vznikne vlastný pohárik na kávu so sebou – aby sme po každej vypitej káve nemuseli zase niečo vyhodiť.

Štvrtým R pravidlom je reduce, teda redukcia všetkého – odpadu, toho, čo nakupujeme, plytvania potravinami. Zároveň myslíme na piate R – rot, teda rozklad. V maximálnej možnej miere kompostujeme, na to myslíme už pri nakupovaní.

Záujem stúpa

Podľa skúseností špecialistov na kuchyne záujem Slovákov o zero waste život a zero waste kuchyne výrazne stúpol. „Záujem ľudí o to, ako žijú, je obrovský. S tým sa spája aj to, že chcú mať kuchyňu podľa svojich predstáv,“ hovorí Eva Szakálová, marketingová manažérka Oresi Kuchyne. „Čoraz viac klientov si uvedomuje, že to, ako žijú oni a ich deti, je dôležité. Každý človek, ktorý žije alebo chce žiť zero waste, má u nás dvere otvorené a my mu s tým radi a odborne pomôžeme.“

Dobrou správou je, že stúpa aj počet obchodov, kde sa dá nakupovať bez obalov, a rozširuje sa aj paleta eko a bio drogistického tovaru. Aby rodiny žili zdravo a po nás neostala pre ďalšie generácie potopa (v odpadkoch).

Starostlivosť a údržba

Starostlivosť o dobrú zero waste kuchyňu je nenáročná a minimálna. Je vyrobená z materiálov a komponentov, ktoré sa dobre udržiavajú a dlho vydržia. Tým minimalizujeme vznik ďalšieho zbytočného odpadu. Keďže je v nej menej vecí, znamená to aj jednoduchšie a kratšie upratovanie. Ušetrený čas môžeme venovať sebe, rodine a deťom.

„V Oresi chápeme koncept zero waste ešte komplexnejšie. Podľa nás to znamená žiť v rovnováhe a zodpovedne, preto sme veľmi radi, že všetky naše kuchyne majú certifikáty kvality, zdravotnej neškodnosti a stability. Dlhodobú bezpečnosť a stabilitu pri užívaní garantuje nemeckým kuchyniam Certifikát GS a kuchyniam Dolti a Dolti Collection český štátny ústav.Dokonca sme išli ešte ďalej a eventuálne zdraviu škodlivé či prchavé látky sú pod limitnými hodnotami, ktoré stanovujú normy,“ hrdo konštatuje Eva Szakálová.

Na vlastnej koži

Ak je kuchyňa dobre urobená, môže slúžiť dlho, ale zároveň sa dá aj rýchlo obmeniť – napríklad iba predné dvierka alebo pracovná doska. Kuchyňa tak môže byť za málo peňazí a naozaj krátky čas úplne iná. Dobre rozvrhnuté úložné priestory však ostávajú.

Lepšie ako veľakrát čítať, je raz vidieť. Mnoho inšpirácií a nápadov nájdete napríklad v showroome na Hodžovom námestí v Bratislave. Bez ohľadu na to, či chcete do kuchyne investovať veľa alebo iba minimum, či ju chcete komplet zmeniť alebo potrebujete iba „refreš“, budú sa vám tu venovať na sto percent. Sú to naozaj špecialisti zorientovaní v trendoch, spolupracujúci so svetovými dizajnérmi a používajúci materiály, ktoré dlho vydržia. Dokonalý návrh svojej budúcej kuchyne si v Oresi pozriete v 3D, popíjajúc pritom dobrú kávu. Pretože v tomto kuchynskom štúdiu vládne taká pohoda, aká by mala patriť do kuchyne každej rodiny.

foto: Oresi Kuchyne

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu