Rozhovory|22.02.2017|13:02
HRIEŠNE DOBRÁ ČOKOLÁDA GABRIELA

MUSÍM SA PRIZNAŤ! SOM ASI JEDNOU Z MÁLA, KTOREJ ČOKOLÁDA PRÍLIŠ NEVONIA. NEKLAMEM, AK POVIEM, ŽE SOM ANI NIKDY CELÚ NEZJEDLA. NO KEĎ MA OSLOVILA TÁTO “CHUTNÁ” ČOKOLÁDOVÁ UMELKYŇA, NEVÁHALA SOM! JEJ ČOKOLÁDOVÝ PRÍBEH MI CHUTÍ! PONÚKNITE SA JEJ HRIEŠNOU DÁVKOU AJ VY!

Čokoláda Gabriela? To znie ako poriadna dávka chutnej čokolády! Čo v sebe ukrýva toto hriešne dobré meno?

"Ahojte všetci, ukrýva samozrejme veľa, veľa čokolády a nielen to :)."

...pre niekoho náhoda, ja to volám osud…neignorujte svoje pocity tak, ako Gabriela…

Ako ste sa dostali ku GlamChocolate? K výrobe čokoládových dobrôt?


"Ako to v živote chodí, bola to náhoda. Alebo súhrn náhod. Dlho som hľadala niečo, kde by som mohla uplatniť svoju kreativitu. Dlhé roky ma isté veci fascinovali, ale nevedela som, ako ich skĺbiť, ako ich prepojiť, nájsť spoločného menovateľa. Dá sa povedať, že som dlhé roky ignorovala, že ma niečo ťahá. Moment, ktorým to všetko začalo, bol na oslave, kde sa malý oslávenec rozplakal, lebo mamina mu zakázala zjesť celú výzdobu na torte. Prebehla mi hlavou otázka. Bože môj, nemôže byť tá torta vyzdobená tak, aby deti nemuseli byť uplakané na vlastnej oslave, lebo nemôžu zjesť výzdobu ? Veď, oni sa najviac na to tešia...no a keď som urobila prvú Hello Kitty netušila som, že sa dopracujem až sem - k fotografiám na čokoláde a 3D čokoládovým dekoráciám. Potom sa mi veci začali ukazovať jedna za druhou a už to išlo :)."

 

…od Hello Kitty až po modernú čokoládovú kreativitu…

“Nebaví ma "zlatý klas zmiešame s tukom" v každom jednom kréme” … slová Gabriely hovoriace za všetko…

Ste pôvodom cukrárka alebo sa stala Vaša tajná vášeň pre zmysluplné dobroty Vašou profesiou bez študovaných skúseností?

"Nie, nie som vyučená. Cukrárčina ma baví odjakživa a hlavne improvizácia. No nebanujem to, pretože mňa baví moderná cukrárčina. Nebaví ma "zlatý klas zmiešame s tukom" v každom jednom kréme :). Ale je pravda, že pracujem na tom, aby som mala aj určité vzdelanie, ktoré potrebujem. Vo všetkom ostatnom som samouk, stále sa učím."

Čomu všetkému sa vlastne venujete?

"2D dekorácie z čokolády, 3D dekorácie z čokolády, fotografiám na čokoláde a detským čokoládkam. Týmto všetkým zdobím torty."

…manžel ju vraj ľutuje, keď má vyrobiť niečo nové! Prečo?...

Okrem šikovných rúk, si Vaša práca vyžaduje aj dávku kreativity...cítite sa niekedy ako umelkyňa, ktorá obohacuje sladké torty o ducha tajomnej čokolády?

"To musia posúdiť iní ... :) Ja mám určite najradšej, keď je každá torta úplne iná. Rutina ma veľmi nebaví :) Sme s manželom úplne iní, on ma až ľutuje, keď mám vyrobiť niečo nové, neznáša zmenu, ja som pravý opak. Hrozne sa teším, keď mám vytvoriť niečo úplne iné :) Takže aj preto sa snažím tortičky obohatiť vždy inou výzdobou. Pásová výroba ma nebaví, neviem si predstaviť, že by som zdobila tým istým produktom alebo všetko tak isto. Ani maliarovi sa nechce nakresliť ten istý obraz ešte raz, mne tiež nie :D. I keď bolo by to veľmi, veľmi jednoduché. Je to moje hobby, dobre sa odreagujem, keď tvorím niečo nové."

…Gabriela vytvára torty, ktoré Vás donútia plakať!


Čo „najextravagantnejšie“ máte za sebou? Tortu alebo iný sladký kúsok, na ktorého výrobu nikdy nezabudnete?

"Naj bola asi váza z čokolády. Bola to moja úplne prvá torta zdobená čokoládou. To som len skúšala, tak pre seba. Bola 50cm vysoká, 13cm široká, obalená čokoládou, dokonca to bolo ešte predtým, ako som išla na školenie čokolády. Bola v nej strelícia a exotické kvety. Keď som fotku poslala kamoške na kritiku, tak ma okamžite požiadala o tortu na 40-te výročie svadby jej rodičov. A tá bola asi druhá naj. Keď ju uvidel jej ocino, rozplakal sa. Na torte bol múr z čokolády a lavička z čokolády, šlapáky, minizáhradka z čokolády a kvetov. Tak som sa tešila že sa im páčila."

Kráča výroba čokolády s dobou, s trendom? Čo letí dnes?

"V oblasti výroby praliniek, tabuliek čokolád a podobne je to určite super, existuje a vzniklo nedávno veľa firiem, ktoré vyrábajú čokoládové dobroty. No v oblasti "tôrt" nekráča.  Letí fondán, krémové torty, torty s makrónkami, nahé torty, torty so živými kvetmi, prípadne plastická čokoláda, ktorá je presladená glukózovým, či kukuričným sirupom a práca s ňou je rovnaká, ako s fondánom. Preto robím s pravou čokoládou, ktorú temperujem, aby výzdoba prežila proces, dopravu, zmenu teploty atď. Všetky moje tortičky prišli úplne v poriadku :) Mám pred sebou však ešte roky a roky učenia :)."

Je čokoláda pre všetkých ? Ako vidíte svoju a jej budúcnosť ?


“Kvalita nie je drahá, podľa mňa drahá je nekvalita a to vo všetkých oblastiach.” Pravdivé slová čokoládovej umelkyne…” Čokoládu neodhodíte nikdy”!

…čo je u nás trend, je vonku už iba prežitkom…

"Čokoládu odkedy vznikla, si po stáročia dovolili len tí najbohatší ľudia a kráľovské dvory. No teraz je už určite pre všetkých je. Kvalita nie je drahá, podľa mňa drahá je nekvalita a to vo všetkých oblastiach. Zatiaľ z toho nežijem, robím to ako hobby. Či sa čokoláda presadí na Slovensku aj v zdobení, ukáže čas. V zahraničí sa zdobí hlavne s čokoládou. Ostatné veci sú vonku už prežitkom. Uvidím, človek veľa plánuje, ale život vie veci zmeniť. Hlavne je dôležité, aby ľudia pochopili, že mnohokrát platia za niečo, čo na tanieri všetci odložia bez úžitku, hoci je to veľká položka, čo do ceny i váhy torty. Čokoládu neodhodíte nikdy. Ľudia majú niekedy predsudky, boja sa nových vecí, ale je to len na ich škodu."

Na toto sa musím spýtať? Ako ste na tom s každodenným pokušením a ochutnávaním svojich výrobkov? Odrazilo sa Vaše hobby na postave? Alebo to beriete ako pracovnú rutinu, viete, čo kde dávate a všetko je skvelé aj bez vlastného „líznutia“ varešky?


"Keď pracujete s potravinami, dýchate to s čím robíte. Takže nemám absolútne potrebu neustále niečo koštovať. Je pravda že nové veci, ktoré tvorím ochutnávam, nakoľko rada pracujem bez receptov a baví ma zmena.  Takže "čokoládu dýcham" :). Mám na ňu chuť, keď s ňou nepracujem dlhšie."

A ešte jedna „štýlová“ otázka na záver? Akú čokoládovú tortu by ste vytvorili pre lifestylový časopis WomanMan? Ale pozor! Nech to má v sebe dávku módy a luxusu...

"Aby ani dámy, ani páni neboli sklamaní, boli by dve :). Na torte pre dámy, by bola určite 3D korunka z čokolády, zdobená 24K zlatom, prípadne fotografia exotickej pláže a mušle, exotické ovocie, jedlé kvety, pena z madagaskarskej vanilky. Korpus by bol samozrejme bezlepkový a krém s minimom kalórii, bez použitia masla."

…tak toto sa mi páči!!!

“... no a pre pánov. Myslím , že pánov vždy poteší luxusné športové auto, prípadne luxusný veterán, poriadny čokoládový korpus, krém napríklad z luxusného alkoholu. :)"

Čokoládová žena, ktorá dýcha to, s čím robí. Žije pre svoj sen a hobby. Ďakujem Gabriela, že si ma oslovila. Vďaka tebe som sa ju naučila milovať – tvoju čokoládu a svet, pre ktorý žiješ! A tá čokoladóvá nízkokalorická dobrota len pre WomanMan – poďme na nej pracovať!

Redaktorka: Monika Pekarovičová

Foto: FB page Čokoláda Gabriela, GlamChocolate 

 

 

 

 

 

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan