Travel|20.11.2016|17:34|GALLERY
Jeseň po záhorácky

Rieka Morava, Biele a Malé Karpaty. To sú hranice záhorackého kraja. Preslávil ho najmä skalický trdelník, liečivá voda v Smrdákoch alebo pútnické miesto Šaštín – Stráže. Záhorie ale láka aj hubárov či fanúšikov folklóru. V tomto temperamentnom regióne stačí stráviť víkend a energie budete mať zas na rozdávanie.


„Viete, ako sa osídľovalo Záhorie? Ľudia skákali z lietadla. Tí, čo padli na nohy, odišli, tí, čo padli na hlavu, zostali,“ víta ma s vtipom jeden z výrobcov vína v Skalici. Na svoj účet ešte dodáva, že Záhoráci sú vraj východniari, ktorí nestihli prísť do Prahy. Nech je to už akokoľvek, jedno je isté, že hroznový alkoholický nápoj je ich obľúbený. Vinohradníctvo má tradíciu odkedy Skalica dostala prívlastok slobodné kráľovské mesto, čiže v 14. storočí.  Tento biznis preslávilo najmä červené víno so silnou aromatickou vôňou – rubín. Nezaostáva ani frankovka, ktorá sa dostala i do knihy prestížneho francúzskeho vinára, v ktorej mapuje významné vinohradnícke lokality sveta. Okrem toho skalické vinohrady sú typické svojimi búdami. Ide o malé domčeky, v ktorých kedysi vinohradníci odkladali náradie, spracovávali v nich hrozno či skladovali víno. Dnes slúžia najmä na to, že sa v nich milovníci lahodného moku stretávajú a ochutnávajú ho.  

Malvázia uprostred lúk a rybníkov


Názvy vín nevidieť len na etiketách, ktorými sú zdobené ich fľaše. Malvázia svieti na jednom z hotelových komplexov medzi dedinkami Prievaly a Cerová. Okrem toho ju nájdete aj vo vínnej karte. Vysvetlenie, prečo práve tento názov, je teda jednoznačné. „Ide o silné aromatické víno. V minulosti sa názov používal aj na označenie sladkého nápoja. Okrem toho lúky v okolí hotela majú v starých katastrálnych mapách označenie „Malvaszka rét“ a „Malvazi stántók“,“ objasňuje riaditeľ Július Greguš. Na svoje si tu prídu najmä tí, ktorí namiesto stresu preferujú pár dní pokoja uprostred prírody, ďalej gurmáni, ktorí uprednostňujú na tanieri zdravé jedlá a, samozrejme, nadšenci vína. Veď domáce bryndzové guľky s cviklou, hríbové krupoto či makový koláč stoja za tých pár kalórií. Spáliť ich následne môžete napríklad v saune.

V peknom počasí by ale bola škoda sedieť len v hotelovej reštaurácii, keď sa dá jesť aj vonku. Stačí si objednať piknikový kôš, vziať pod pazuchu deku a rozprestrieť ju buď na tráve, alebo obedovať v drevenom altánku.

Ťažba rašeliny poznačila okolie nielen v minulosti, ale aj dnes. Zostali po nej jazerá. Máte teda chuť uloviť si rybku, ktorá vám možno splní želanie? Zakúpte si rybársky lístok na recepcii. Prípadne si požičajte čln, oblečte si záchrannú vestu a pádlujte tak dlho, ako sa vám bude chcieť. Viac informácií o hoteli a jeho službách sa dozviete na stránke www.malvazia.sk

Na bicykli ku koňom


Región praje aj cyklistom. A to nielen na jar alebo v lete. Farebná slnečná jeseň je ideálna na požičanie si bicykla a šliapanie do pedálov. Obľúbená trasa vedie cez Baťov kanál, Perúnsku lúku a Skalické rybníky. Cez Zlatnícku dolinu ide tiež náučný chodník. Koho teda zaujíma história a geografia Bielych Karpát, vybral sa správnym smerom. Všetko podstatné si prečíta na siedmich informačných tabuliach. Kto si trúfa na dlhšiu cestu, nech sa vydá do Kopčian. Okrem kráľovského žrebčína sa oplatí zastaviť uprostred polí a lúk pri Kostole sv. Margity Antiochijskej. Začali ho stavať v deviatom storočí, a tak ho historici radia k najstarším stavbám na Slovensku vôbec.

Malacká synagóga ako vzor


Malačania sa zas pýšia synagógou, ktorú dali Židia postaviť pred takmer sto tridsiatimi rokmi. Išlo vtedy o prvú stavbu u nás postavenú v orientálnom štýle. Neskôr podľa nej stavali synagógy aj v iných mestách. Kto sa dopredu objedná na prehliadku v základnej umeleckej škole, môže vnútri vidieť archu, do ktorej sa ukladajú zvitky tóry alebo drevenú bránu. Všetko je zachované v pôvodnom stave. Nezabudnite sa pozrieť aj hore. Pohľad na drevený zdobený strop stojí za to. Synagóga dnes slúži najmä na kultúrne účely. Vďaka výbornej akustike si v nej domáci obľúbili najmä koncerty.

Text: Lucia Lukušová

Foto: Lucia Lukušová, Stanislav Osuský

 
 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan