Rozhovory|18.10.2016|09:43
Kam za vínom? K vinárovi RARIGA

Prečo by mal niekto prísť k Rarigovcom a ochutnať Vaše vína?

Syn: Určite kvôli dobrým vínam :-). A hlavne za Rizlingom rýnskym. Je to naša top odroda, s ktorou robíme najviac. Robíme ju už dlhé roky a z našich viníc. Momentálne sa robí z tej najstaršej, ktorá má 35 rokov, ktorá je každý rok perfektne obrábaná a je z nej zdravá surovina, z ktorej sa dajú vyrobiť perfektné vína, ktoré dokážu niekoľko rokov zrieť a vydržia veľmi dlho. Je to aj odroda charakteristická pre túto našu Malokarpatskú oblasť a jej Modranský región.

Takže ste špecialisti na „ryňáky“ a máte ich aj vysadené. Prečo ste sa vybrali týmto smerom?

Syn: Proste tie pôdy, ktoré máme, sú najideálnejšie na Rizling rýnsky.

Otec: Čiže sucho, kameň, nemôžete tam dať napr. Rulandské šedé, ktoré potrebuje viac vlahy. Už 24 rokov robím s touto odrodou. Najlepšie ročníky z neho boli 1996-97, 1999, 2000, 2002, top boli 2005, 2007, 2009 atď. Aj z tých slabších ročníkov sa dá urobiť dobré víno, len to už je tá otázka hrania sa v tej pivnici.

 

Keďže sa sústreďujete na kvalitu suroviny, znamená to, že robíte len prívlastkové vína?

Syn: Dá sa to tak povedať, ale už dva roky prívlastky nepoužívame. Všetky naše vína sú akostné, s chráneným označením pôvodu. Nemáme len ŠKČ.

Otec: Lebo je to aj veľká finančná záťaž. Musíte zavolať osvedčovateľa pôvodu hrozna, vypíše protokol, koľko máte kíl hrozna, posúdi zdravotný stav a za každé kilo zaplatíte. Potom ešte dáte víno na analytický rozbor, dostanete certifikát, zaplatíte... Ale zaplatíte ešte aj za to osvedčenie hrozna. Toto všetko robíme stále, máme kvalitnú surovinu, nepoužívame cukor, hrozno máme vždy dostatočne sladké, len nevoláme osvedčovateľa hrozna.

 

O tom ako Rarigovci vnímajú modranský terroir, o nových etiketách a omnoho viac sa dočítate v celom rozhovore priamo tu:

Zdroj: www.kamzavinom.sk

 

 

Text: Ivan Záleský
Foto: Lukáš Záleský + archív Víno Rariga

 
 
 
Aktuálne číslo 03-04/2016
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan