Beauty & Health|03.04.2017|12:02
Konzumujeme dostatočné množstvo repkového oleja?

Ak by sme nazreli do slovenských kuchýň, pravdepodobne by sme v nich našli hlavne olivový a slnečnicový olej. Najväčšiu tradíciu, a to najmä z hľadiska lokality, má však repkový olej. Našťastie jeho pozícia sa mení, ľudia si začínajú uvedomovať výhody jeho využitia.[1] Stále je však na mieste otázka - konzumujeme dostatočné množstvo repkového oleja? „V Európe sa táto plodina využíva približne od roku 1200. Pestovanie repky v strednej Európe je dostatočne zdokumentované od roku 1868 až po súčasnosť, ale existujú aj staršie záznamy, napríklad z obdobia vlády Márie Terézie (1741 – 1780),“ potvrdzuje prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD.

V Poľsku sa od začiatku 90-tych rokov pestujú výlučne odrody repkového oleja, ktorý je dvakrát šľachtený. Tento druh neobsahuje kyselinu erukovú a v porovnaní s odrodami šľachtenými v minulosti, majú značne znížený podiel glukozinolátov.[2] A práve tento dvakrát šľachtený repkový olej je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín a obsahuje 10-krát viac omega-3 ako olivový olej. [3] No a práve esenciálne nenasýtené mastné kyseliny zo skupiny omega-3 patria k nedostatočne zastúpeným v našej strave a veľmi sa odporúča zvýšenie ich príjmu. Ale prečo je to tak a ako je to v iných krajinách sveta? „Jednoznačne sa dá povedať, že príjem omega-3 mastných kyselín je podstatne vyšší v krajinách, kde je rozvinutý rybolov, t.j v stredomorských alebo v severských krajinách, než v tých bez prístupu k moru. Bohužiaľ, do tej druhej skupiny patria krajiny, ako je napríklad Slovensko, ale aj Česká republika a Maďarsko. Z tohto dôvodu je dôležité dodať telu omega-3 mastné kyseliny z iných zdrojov - jesť orechy alebo použivať oleje, napríklad repkový olej,“ dodáva Schmidt.

Najvyšší príjem omega-3 mastných kyselín majú už tradične Japonci.[4] Nelíši sa to ani v iných krajinách Ázie. Optimálny príjem omega-3 mastných kyselín by mal byť optimálne 2 g na deň – ide o kyselinu ALA. V Číne a v Kanade[5], kde je repkový olej veľmi populárny, sa tieto hodnoty dosahujú. „Využívanie repkového oleja v Ázii je v podstate totožné ako u nás. Je ideálny do teplej, ale i do studenej kuchyne. Najmä v studenej kuchyni je bohato dopĺňaný niektorými, v našich podmienkach menej tradičnými rastlinnými olejmi, ako napríklad ryžovým, olivovým, podzemnicovým, bavlníkovým alebo skvelým sezamovým olejom,“ uzatvára odborník.


[1] Výskum bol vykonaný v júni 2016 pomocou metódy CATI na skupine 34 expertov a CAWI na skupine 300 respondentów.Badanie uskutočnila výskum dom GFK.

[2] Krygier K. “Światowa i krajowa pozycja oleju rzepakowego jako surowca oleistego”. Przem.Spoż. 51, 35, 1997

[3] J. Krzymański, Rapeseed oil – new raw material, new truth,
    PSPO, Warsaw,2009

[4] http://www.nutraceuticalsworld.com/issues/2006-03/view_columns/japan-insider-omega-3-s-going-strong-in-japan

[5] http://www.canolacouncil.org/news/canadian-canola-oil-fits-with-new-chinese-dietary-guidelines/

 

foto: shutterstock.com

 
 
 
Aktuálne číslo 03-04/2016
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan