Travel|24.09.2017|20:52
Medzipristátie v Istanbule

Nový Rím, mesto dvoch kontinentov alebo bludisko palácov a preplnených štvrtí – reč je o Istanbule. Stopy byzantských  vládcov možno objavovať týždne. Na ochutnávku mesta ale postačí jeden deň. Počas medzipristátia v najväčšom tureckom meste vymeňte letiskovú halu za ruch veľkomesta.


Najviac turistov sa počas dňa zdržiava v istanbulskej štvrti Sultanahmet. Celú si ju prechádzajú po svojich a obzerajú jednu pamiatku za druhou. Prvou zastávkou v Starom Istanbule, ktorý je mimochodom na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, je Aya Sofya, Sancta Sophia, Haghia Sofya, čiže Chrám Božej múdrosti.

Z mešity je múzeum

Kto skôr príde, tým skôr sa vyhne davu návštevníkov. Z najskôr najväčšieho kresťanského svätostánku sveta sa neskôr stala mešita a v roku 1935 dal prvý prezident Tureckej republiky Mustafa Kemal Atatürk nariadenie, aby v nej zriadili múzeum. Stavbu cisára Justiána budovali takmer štyridsať rokov. Krok po kroku to môžete vnútri vidieť. Zástupy ľudí v tichosti stoja hneď po otvorení vstupnej brány, keď zazrú mozaiku, ktorou je vyzdobená kupola. Časť interiéru je pôvodná zo šiesteho storočia.

Čaj na trhovisku musí byť

Centrom Starého mesta je už po stáročia Veľký bazár. Vynechať by ho bola škoda a to aj v tom prípade, keď nemáte chuť nič kupovať. Od chrámu sa do cieľa preštrikujete uličkami asi po pätnástich minútach. Príkaz na jeho postavenie dal sultán Mohamed Dobyvateľ. Vo viac ako štyritisíc obchodoch a remeselných dielňach nemíňajú peniaze len návštevníci, ale aj domáci. Obchodníci zas dohadujú kontrakty dovozu a vývozu tovaru.

Vyzbrojení dobrou náladou a energiou odolávať ziskuchtivým Turkom si na mieste môžete kúpiť napodobeniny luxusných značiek oblečenia, klasické trhové suveníry, ale taktiež aj turecké sladkosti, sušené ovocie a rôzne korenia. Popri túlaní sa preplnenými uličkami sa nezabudnite zastaviť na čaj. Ide o zvyk všetkých domácich, ktorí sa vydajú do týchto končín.

Turecká kuchyňa pod mostom


Rybári zas nahadzujú svoje návnady pri Galatskom moste. Podopreté udice na brehu Bosporského prielivu značia, že ste na správnej adrese k najlepším rybím reštauráciám. Jednou z nich je Yaka Balik Restaurant - www.yakabalik.com 

Najlepším spôsobom ako ochutnať čo najviac druhov je objednať si mezze. Malé porcie viacerých jedál nosí obsluha postupne na stôl. Dip z čiernych olív, uhorkové tzatziki, baklažán zmixovaný s paradajkami alebo klasický cícerový hummus patria medzi stály základ. Čo sa denne mení, sú rybie špeciality.

Manažér podniku Oktay Aslan prináša na výber úlovky, ktoré ešte pred pár hodinami plávali. Výber je na každom návštevníkovi, on ale najčastejšie odporúča doradu alebo lubinu. „Ide o jemné mäso s vynikajúcou chuťou a malým množstvom kostí. Kuchár ich pripravuje stovky denne. Pripravuje z nich aj špecialitu podniku - rybu pečenú v škrupine zo soli a vajíčka,“ hovorí.

Benefitom všetkých hostí nie je len sladký dezert na záver, ale aj výhľad počas obeda alebo večere. Ide o východiskovú stanicu výletných lodí za poznaním prielivu Bospor medzi európskou a ázijskou časťou Turecka.

Text a foto: LULU

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan