Culinary|14.02.2017|15:39
Najobľúbenejšie koktaily vo Fou Zoo

Bratislavská panázijská reštaurácia Fou Zoo je známa predovšetkým gurmánskym zážitkom na tanieri. Najlepšia reštaurácia na Slovensku sa môže pochváliť aj najlepším šéfkuchárom – Michalom Konrádom či talentovaným sushimajstrom Tomášom Lysým. Pre doplnenie, zladenie a vyváženie chutí však do skladačky chýba ešte jeden prvok, ktorým je hlavný someliér Tomáš Šajgal. Rovnako ako experti v kuchyni kombinuje, skúša, využíva nové techniky a ingrediencie k dokonalému nápoju, ktorý vhodne napáruje k vybraným jedlám. Aké sú najobľúbenejšie koktaily vo Fou Zoo, čo obsahujú a ako sa pripravujú? Prečítajte si zoznam piatich alkoholických a piatich nealkoholických favoritov z dielne špecialistu na nápoje.

 

Top 5 alkoholických drinkov Fou Zoo

1. Tsubasa

“Tanqueray gin miešam s thajským energetickým nápojom a čerstvými bylinkami – koriandrom, shiso listom, citrónovým tymiánom, ďalej s čerstvou grepovou šťavou a rebarborou. Ako pozornosť k nemu hosť dostane malé nakladané ázijské hubky shimeji,” vysvetľuje Tomáš Šajgal.

2. Fluffy


Pompézny, ale pritom elegantný. Fluffy je ľahší drink na báze bieleho kubánskeho rumu a francúzskeho vínneho aperitívu Lillet Blanc, ktoré dopĺňa jemne perlivá sóda a opečený marshmallow. Prakticky sa hodí k čomukoľvek, no najradšej ho Tomáš odporúča k nigiri, tučnejšej rybe alebo jedlám so zázvorom.

3. BIS QUIT

Najsladší drink Fou Zoo, ktorý sám o sebe pokojne obstojí ako parádny dezert alebo sladká bodka za večerou. Japonské saké, domáce keksíkové maslo, jahody a rebarbora servírované v drevenej krabičke. Áno, pre nás nezvyčajné, no v Japonsku celkom bežná vec – je to totiž tradičná nádoba na pitie saké. Podľa tradície by mala byť vždy naplnená až po okraj, len tak symbolizuje prospech a blahobyt pre toho, kto saké pije.

4. Nová verziu Kasu


Ide o novú verziu letného Kasu, ktoré tvorilo vychladené saké, malinové pyré, vanilka, citrus yuzu, kajenské korenie a teplá ochutená pena z ruží. „V rámci experimentovania sme sa trochu pohrali s receptom, pričom nám vyšiel príjemný drink, s ktorým sme sa s vami jednoducho museli podeliť. Saké ostalo, akurát ho namiesto teplej ochutenej peny z ruží dolievame pravým šampanským Pol Roger, ktoré zrelo štyri roky vo vínnej pivnici vo Francúzsku. Vďaka tomu má drink neuveriteľný šmrnc a ľahkosť,” vysvetľuje Tomáš.

5. Ananásová limonáda s aj bez alkoholu

Pôvodne je ananásová limonáda, naozaj “len” limonáda, no na požiadanie vám ju barmani pripravia aj ako elegantný miešaný drink s Becherovkou. Má tiež jednu zvláštnosť, ktorú ostatné limonády nemajú – jej vznik trvá asi šesť hodín a varí sa s maslom, hoci to nie je práve bežná surovina pri tvorbe koktailov. “Ananás pomaly varím s maslom a škoricou technikou sous-vide. Tá je našim hosťom bežne známa, používa ju v kuchyni náš šéfkuchár Michal Konrád. Princíp spočíva v tom, že sa ingrediencie varia vo vákuu pri konštantnej teplote niekoľko hodín. Keď je ananásová šťava uvarená, pridávam zázvorové pivo z dielne slovenských maniakov Gingermania, ktoré limonáde dodá super korenistosť,” dopĺňa Tomáš. Ak príde hosť premrznutý, drink mu barmani ohrejú, takže príjemne zahreje, osvieži a poteší chuťové bunky.

 

Top 5 nealko drinkov Fou Zoo

1. Pineapple Refresher


Pri ananáse ešte chvíľu ostaneme, tentokrát však v kombinácii s čerstvým koriandrom a calpisom, obľúbeným japonským nápojom z kyseliny mliečnej. “Jeden z našich najobľúbenejších drinkov, ktorí majú hostia veľmi radi,” hovorí Tomáš.

 

2. Matcha limonáda


Ak chce hosť večer vydržať čo najdlhšie svieži, vo Fou Zoo odporúčajú Matcha limonádu. “Miešame ju z japonského čaju matcha a kokosového pyré, sladíme medom a pre sviežosť pridávame tiež čaj z myrtovníku citrónového. Svieža a ľahšia limonáda, ktorá nakopne. Perfektne sa hodí k nášmu Yuzu meringue – dezertu s mandarínkovým sorbetom a matcha ganache,”.

 

3. Domáci ľadový čaj


Tomáš Šajgal tiež rád experimentuje s čajmi a vytvára domáce ľadové čaje, ktoré sa menia podľa aktuálnej sezóny a jeho chuti. Momentálne napríklad lúhuje zelený čaj s čerstvou mätou, lichi a limetkou. No o mesiac to môže byť niečo úplne iné, fantázii sa medze nekladú.

4. Calpis limonáda

Pokiaľ však hostia majú chuť na niečo menej nabité teínom, odporučia mu osviežujúcu limonádu z calpisu, obľúbeného japonského nápoja z kyseliny mliečnej, ktorú miešajú s mangom, marakujou, citrónom, čiernou ríbezľou alebo zázvorom.

5. Passion Mint Café

Po dobrej večeri sa hodí príjemný digestív, ako dobrá bodka na koniec. Passion Mint Café je z bezkofeínovej kávy, exotickej marakuje a mäty, ktorej éterické oleje dobre prečistia chute a podporia trávenie.

 

foto: Fuu Zoo

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan