Móda|11.03.2013|14:49|GALLERY
Netradičná, „čokoládová“ Mira Podmanická

Kto by nemiloval čokoládu? Ale vedeli ste, že existuje čokoláda, ktorú nezjete? Veru áno. Spoznajte s nami limitovanú kolekciu šperkov Čokolády/Chocolates by Mira Podmanická. My vám s jej autorkou prinášame rozhovor.

Nosia Slováci šperky?

Ženy samozrejme áno, veľmi rady. Muži skôr nie, aj keď výnimku tvoria tí z umeleckých kruhov. Ale je to aj o zvyku. Najväčšie rozhodnutie je vždy kúpiť si prvú brošňu (náušnice, retiazku...), a potom to už ide.

 

O Slovákoch sa hovorí, že sú konzervatívni, platí to aj pri šperkoch?

Asi záleží od konkrétnych ľudí a skupín. Myslím, že veľmi funguje niečo na niekom vidieť, a keď je to dobré, rád si to kúpim aj ja. Je super, že mladí ľudia objavili moderný šperk. Vznikla široká kreatívna komunita, združuje sa okolo portálu Sashe.sk, na sociálnych sieťach, predajných akciách a festivaloch, kde sa okrem hudby časť záujmu presúva aj na tvorivé hand made výrobky. Ľudia ocenia, že nájdu niečo originálne a nehrozí, že o mesiac to isté budú nosiť všetci. Aj moje Čokolády/Chocolates sú originály a ich majiteľka si môže byť istá, že ich je na svete nanajvýš pár kusov.


Prečo čokoláda?

Veľmi jednoducho a náhodne. Ľudia si väčšinou myslia, že je to z lásky k čokoláde, keďže som dlhší čas žila v krajine čokolády – Belgicku. V istom zmysle je to pravda, ale paradoxne nie som veľký jedák čokolády. V ateliéri sa mi hromadili kopy bonboniér a čokolád, ktoré som dostala ako darčeky (uff, dúfam, že to darcovia nečítajú...). Čokolády majú krásne tvary, odtiene a ak sa ich nechytíte a nezanecháte odtlačok prsta, aj dokonalú štruktúru. V tom čase som skúšala rôzne plastické materiály, odlievala som formy do silikónu a následne ich plnila ďalším plastom, experimentovala som.  A tak došlo aj na čokoládu. Miesto toho, aby som ju zjedla, som ju zaliala do silikónu. Tak vznikla prvá. Samozrejme, chvíľu trvalo, kým som sa dostala k dokonalému tvaru a farbe.

 

Ako vznikajú tvoje Čokolády/Chocolates?

 Sama si hľadám nové čokolády, niekedy mi ich nosia aj kamaráti z ciest. Takže reálna čokoláda je základ, a potom je to už alchýmia J. Nájsť správny tvar, odhryznúť a urobiť formu. Po vyschnutí sa do formy leje ďalší špeciálny silikón, pri maximálnej ochrane v rukaviciach, ochrannom odeve a maske na dýchanie. Silikón si sama prifarbujem, podľa toho, či má byť  čokoláda svetlá, tmavá, prípadne viacfarebná. Táto hmota tvrdne 24 hodín a do nej sa vkladá uzáver z chirurgickej ocele.

Čokoláda na oblečení a uchu – to chce odvahu...

Čokolády/Chocolates sú určite netradičným šperkom, ale super fungujú ako „kontaktný“ šperk. Keďže vyzerajú nakusnuté, dokonale klamú J. Stáva sa mi, že ma neznámi ľudia zastavia, že mi spadol na oblečenie kúsok čokolády a mám sa upraviť, prípadne ich môj doplnok zaujme až tak, že sa musia prísť opýtať, o čo ide.


Náušnice, alebo brošňa?
Zo začiatku to bolo čisto o brošniach, asi kvôli tvaru a veľkosti. Náušnice sú menšie, decentnejšie, preto sú populárnejšie aj mimo umeleckej komunity. Vianoce už boli viac náušnicové. Niektorí radi kombinujú, a tak mám aj sety.  

 

Čo máš rada ty...okrem čokolády?
Na jedenie? Rukolu. Ale na to sa asi nepýtaš J. A inak umenie. Robím sochy a textilné obrazy. Sledujem módu. Mám rada značku Puojd a oblečenie od Lenky Sršňovej. A samozrejme svojich študentov a študentky na VŠVU J

 
 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan