Culinary|19.12.2018|12:22
Nová knižka pre nadšencov zero waste Do poslednej omrvinky

Autori knihy:

Lucia Grigová (autorka blogu Do poslednej omrvinky)

Vojto Artz (šéfkuchár spoločnosti METRO Cash & Carry SR, autor kuchárskych kníh,
prezident SZKC)

Ako variť skutočne efektívne, neplytvať jedlom, spotrebovať aj zvyšky a nič nevyhadzovať? To vám
prezradia foodblogerka Lucia Grigová a šéfkuchár METRO Vojto Artz v novej knižke Do poslednej
omrvinky. Táto jedinečná novinka na slovenskom trhu je ideálnou príručkou pre každého, kto chce
raz a navždy získať kontrolu nad vlastnou kuchyňou a žiť v duchu filozofie života bez odpadu - zero
waste. V predaji vo veľkoobchodoch METRO a na pultoch sietí Martinus a Panta Rhei.
Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že viesť udržateľný život je cieľ, ku ktorému by sme mali všetci
smerovať. Snažiť sa produkovať menej odpadu, zodpovednejšie využívať prírodné zdroje a byť
šetrnejší voči životnému prostrediu už prestávajú byť len frázy.
Kde teda začať? Tým pravým miestom môže byť práve kuchyňa, či už vlastná, alebo profesionálna.

Kľúčom k bezodpadovej kuchyni sú 3 R:
„REDUKOVAŤ“ „RENOVOVAŤ“ „RECYKLOVAŤ“
„Redukovať“ znamená nakupovať menej potravín a snažiť sa plánovať jedálny lístok aj nákupy.
„Renovovať“ zas znamená využiť čo najviac zo zvyškov, ktoré ostali, bez toho, aby sme ich vyhodili.
„Recyklovať“ môžeme to, čo sa nedá redukovať ani renovovať – napríklad v kompostéri.
Skôr, ako skončí nejaká surovina v koši, opýtajme sa sami seba: Dá sa zjesť? Dá sa využiť v inom jedle?
Môžem ju skompostovať? Dokázať využiť potraviny na sto percent by malo byť základnou zručnosťou
každého, kto varí.
Aj preto sa spoločnosť METRO Cash & Carry SR spolu s občianskym združením Cultura rozhodlo
v rámci svojej iniciatívy zero waste podporiť vydanie knihy Do poslednej omrvinky a vzdelávací
event pri príležitosti jej krstu.

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan