Culinary|02.11.2017|09:59
Október je mesiac starších ľudí. Ani oni by nemali zabúdať na tuky!

To, čo jeme, má vplyv na každého z nás, bez ohľadu na vek - treba to mať na pamäti, a to nielen v októbri, keď si pripomíname starších ľudí. „Keď starneme, metabolizmus sa spomaľuje a telo má nižšiu energetickú náročnosť. Oveľa dôležitejšia je kvalita jedla. Základ výživy by mal byť založený na potravinách s vysokou nutričnou hodnotou, bohatou na nevyhnutné zložky: vitamíny, minerály a mastné kyseliny,” vysvetľuje MUDr. Katarína Babinská, PhD. Na tanieri starších ľudí preto nemôžu chýbať ani tuky.

Vo vyššom veku by sa malo obmedziť množstvo požívaného jedla a sústrediť sa na kvalitu a pestrosť. Treba rovnako dbať aj na hygienu pri príprave stravy, aby sa predišlo zdravotným ťažkostiam spôsobeným mikroorganizmami. Odporúča sa obmedziť ťažké a kalorické pokrmy. „Dobrou voľbou sú ľahko stráviteľné pokrmy a základ jedálnička by mali tvoriť potraviny s vysokou nutričnou hodnotou, napríklad celozrnné obilniny, kvalitné druhy mäsa, ovocie, zelenina, kyslomliečne výrobky a syry, orechy, nemali by chýbať ryby a strukoviny a tiež ani rastlinné oleje, teda potrebné ingrediencie nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu,“ dodáva Babinská.

Zastúpené v strave by mali byť aj tuky, ktoré sú koncentrovanou formou energie.[1] Preto sú vhodné najmä oleje, ktoré obsahujú potrebné mastné kyseliny omega-3 a omega-6, ktoré sú v našej strave už roky nedostatočne zastúpené. V ideálnom prípade by mali byť v dokonalom pomere 1:2, ako je to v prípade repkového oleja. Nenasýtené mastné kyseliny sú mimoriadne cennou skupinou kyselín, telo si ich nemôže samo vytvoriť - musia byť prijímané zo stravy.[2]  

Práve strava má veľký vplyv na formu starších ľudí, vrátane prevencie a liečby ochorení kardiovaskulárneho systému. Mnoho chorôb je dôsledkom nesprávneho stravovania, no na prevenciu nikdy nie je neskoro. „Keď sa rozhodneme zlepšiť svoje stravovacie návyky, dokonca aj vo vyššom veku, môžeme riziko srdcovo-cievnych chorôb znížiť. Hlavnou zásadou správnej výživy je zníženie spotreby trans-tukov, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v produktoch živočíšneho pôvodu. Tie sú tiež zdrojom cholesterolu, ktorý sa hromadí v krvi. Zatiaľ čo rastlinný, repkový olej, má najnižší obsah nasýtených mastných kyselín (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji), nahradením nasýtených tukov v strave pomáha udržiavať nízku hladinu cholesterolu v krvi,“ dodáva Babinská.

Dôležitá je aj edukácia. Staré mamy, známe svojou kuchyňou, môžu ísť príkladom svojim deťom a vnúčatám prípravou chutných a hodnotných jedál. Repkový olej je vhodný na varenie, vyprážanie a vyznačuje sa aj dobrými vlastnosťami pri pečení – rafinovaný olej má dobrú stabilitu chute a vône. V porovnaní s ostatnými tukmi má tiež o 5%-10% nižšiu energetickú hodnotu, vďaka ľahkému odtečeniu oleja z vypraženého pokrmu.[3] Pri príprave jedál je dôležité to mať na pamäti. Viac informácií o výhodách repkového oleja môžete nájsť na stránke zamilujsadorepkovehooleja.eu.


[1] Ziemlański, Budzyńska-Topolowska 1991, Macrae i in. 1993, Mayes 1995, Komender i in. 1996, Przysławski, Bolesławska 2006, www.izz.waw.pl

[2] Davidson, Passmore 1971, Ziemlański, Budzyńska-Topolowska 1991, Macrae i in. 1993, Mayes 1995, GISSI- Prevenzione Trial 1999, Simpolous 1999, Connor 2000, Albert i in. 2002, Kłosiewicz-Latoszek 2002, Kolanowski i in. 2004, Harris 2005, Hodgson, Mori 2005, Simpolous 2005, Ausman 2006, Kozłowska-Wojciechowska 2006, Zatonski i in. 2008, www.eufic.org

[3] Krzymański J. „Skład chemiczny oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s.47-56

 

foto: shutterstock.com

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan