Culinary|01.04.2018|19:39
Omáčky? Žiadne tabu pri zdravej strave

Snažíte sa zdravo žiť. Cítite jar vo vzduchu a vo vašom tele zavládlo zdravé jarné vzrušenie? Ale čo do kuchyne a na tanier? Nebojte sa omáčiek k obľúbenému soté, či stejku. Sú chutné a výživné.

Predovšetkým, ak viete, ako na ne. Pri svojej jarnej kúre nemusíte jesť iba suché kuracie, či iné bielkovinové dobroty, ako tofu alebo syry. Trochu si ich „podlejte“ výbornými omáčkami zo zeleniny.

...tipy, ktoré musíte vyskúšať...

A určite si ich obľúbite. Stačí iba jeden mixér a zelenina. Najlepšie koreňová resp. taká, ktorá má hustú štruktúru. V tomto prípade vylučujeme rôzne ľadové šaláty, čerstvú kapustu alebo uhorku. Pri svojom novom šťavnatom dobrodrúžstve využite mrkvu, petržlen, cícer, hrach, bataty, zemiaky, tekvicu (výborná je hokkaido) a dokonca i avokádo. S trochou fantázie a malou pomocou z WomanMan magazine si na svojom soté pochutíte a jedlo obnovíte novými chuťovými kombináciami.

...mixujeme a zeleninujeme...

Skúste napríklad túto: jemne rozvarenú mrkvu, petržlen a bataty rozmixujte na kašu. Pridajte soľ, cesnak a čierne korenie. Túto zmes povarte zopár minút na miernom ohni a na zriedenie zalejte trochou vriacej vody. Ak má omáčka vami želanú konzistenciu, nechajte ju zopár minút vychladnúť a pridajte pár citrónových kvapiek. Napokon ňou zalejte kuracie alebo hovädzie kúsky, či dokonca grilovaný encián. Servírujte s ryžou, varenými zemiakmi alebo len so zeleninovým šalátom. Podobne si dokážete pripraviť omáčky aj z iných pochutín. Na podobný spôsob skúste rozmixovať avokádo spolu s cesnakovým a čiernym korením. Dochuťte soľou. Na záver rozmixujte aj hrsť vlašských orechov. Opäť povarte na miernom ohni, zalejte potrebným množstvom vriacej vody a počkajte si na preferovanú konzistenciu. Po vychladnutí pridajte tentokrát zopár kvapiek limetky. Táto kombinácia pôsobí jemne exoticky, je sýta a hodí sa napríklad ku grilovanému údenému tofu. Podávajte ju spolu s varenými batatmi. Zmeníte si svoju rutinu a skúsite niečo nové. Pre malú zdravú zmenu.

Vstúpte do slnečného obdobia kvetov a prírody s prírodnými surovinami. Osviežte si jedlá aj nudné zimné chute.

Redaktorka: Monika Pekarovičová

Foto: tumblr.com

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan