Culinary|17.04.2019|16:54
Poctivé veľkonočné pečenie s múkou Babičkina voľba

K Veľkej noci patrí rovnako ako k Vianociam celý rad tradičného pečiva, bez ktorého si ju nevieme predstaviť. Baranček, mazanec, judáše, ale napríklad aj plnka. Okrem týchto vyložene klasických pokrmov si ale môžete upiecť aj niečo modernejšie, čo si napriek tomu s tradíciou nijako neprotirečí a múky Babičkina voľba vám prácu navyše trochu uľahčia.
Aj v dnešnej dobe, kedy je možné si mnoho výrobkov kúpiť v obchodoch, veľa rodín stále pečie svoje poctivé domáce koláče. Najmä ak máte deti, je to skvelý spôsob, ako s nimi aktívne stráviť  čas, niečo ich naučiť a navyše si na výsledku ešte pochutnať. A veľkonočný čas rovnako ako ten predvianočný nabáda k tomu, aby ste si napríklad práve počas pečenia mohli porozprávať o veľkonočných tradíciách nielen tých všeobecných, ale aj vašich rodinných. Čo si teda tento rok všetko upiecť?

 

Veľkonočný mazanec? Zo špaldy bude ešte lepší!

Mazance sú vraj najstaršie obradné pečivo pečené na našom území. Bochníky so stredom narezaným do kríža, ktorý symbolizuje Kristovo utrpenie, zvládnete upiecť raz dva. Dnes už si na rozdiel od čias
minulých môžete dopriať aj bohaté posypanie mandľami. Tradičný mazanec je dokonca z 

takmer nesladeného cesta. Hoci dnes sú ceny surovín skôr opačné, na cukor mali peniaze len bohaté rodiny a v tých chudobných sa sladil len sladkou smotanou.

Receptov na zaručene pravý veľkonočný mazanec je veľa a ten najlepší máte možno doma spísaný snáď ešte od praprababičky. Hoci sa to nezdá, aj takto starý recept je ľahké adaptovať na moderné poznatky o pečení a výživové trendy. Stačí klasickú hladkú pšeničnú múku aspoň čiastočne vymeniť za špaldovú múku od Babičkinej voľby, pri ktorej si môžete byť istý kvalitou. Je dosť možné, že práve vaša praprababička nielen mazance zo špaldy piekla. Špalda je stará nešľachtená odroda pšenice, ktorú z polí vyhnala až priemyselná revolúcia a výnosnejšie odrody. Oproti klasickej hladkej múke obsahuje o niečo menej lepku, aj v necelozrnnej podobe obsahuje viac kvalitných výživných látok a v neposlednom rade je lepšie stráviteľná. Čo sa práve pre pečenie mazancov a ďalšieho kysnutého veľkonočného pečiva hodí  je, že dobre kysne a má jemnú orieškovú chuť a vôňu. Len počítajte s tým, že s použitím špaldovej múky budú vaše výrobky o niečo tmavšie. Múku Babičkina voľba špaldová môžete použiť namiesto bežnej pšeničnej múky v podstate v akomkoľvek recepte. S dobrým kysnutím a nadýchaným vláčnym cestom vám pomôže aj Babičkina voľba na kysnuté cesto.

Judáše alebo zajačikovia? 

Známym veľkonočným pečivom sú aj Judáše. Tie svoj názov dostali podľa zradcu Judáša, ktorého čierne svedomie dohnalo až do neslávneho konca. Tradičné Judáše práve tento koniec symbolizujú: pečú sa v rôznych tvaroch, ktoré pripomínajú povraz alebo uzol, na ktorom sa Judáš pod váhou čierneho svedomia obesil. Rovnako ako táto legenda je ale rovnako známy fakt aj ten, že Veľká noc sú sviatky oslavujúce príchod jari, a tak sa v mnohých rodinách pečú aj Judáše v podobe najrôznejších zvieratiek - napríklad zajačikov alebo holubičiek. Pokiaľ si kysnuté zajačiky dáte na Zelený štvrtok na raňajky a k tomu ich poriadne namažete medom, tradíciu dodržíte viac než dôstojne! S dokonalým výsledkom vám rovnako ako v prípade mazancov pomôžu hladké múky Babičkina voľba - špaldová a na kysnuté cesto. Judáše podľa tradície chránia pred uštipnutím hada a bodnutím od hmyzu. Tu je ale extrémne dôležité, aby ste si Judáše upiekli sami. Tie nepečené doma totiž vraj túto čarovnú moc nemajú.

Nielen plnka (sa) zelená

So Zeleným štvrtkom sa spája ešte jedna tradícia a tá sa tentokrát netýka sladkého pečiva, ale jednoducho konzumácie niečoho zeleného. Medzi prvé jarné byliny patria žihľava, hluchavka, listy púpavy ale aj divokej (a dnes už aj šľachtenej ) rukoly alebo napríklad žeruchy. Ak bola Veľká noc toho roku veľmi skoro a napríklad ešte na snehu, vyriešilo sa to minuloročnou kapustou alebo kelom. Z týchto bylín a zelenín sa zvyčajne robila polievka alebo piekla plnka. Namiesto plnky si ale môžete dopriať pokojne krehký slaný koláč, s ktorým vám pomôže hladká múka Babičkina voľba na krehké pečivo.

Slaný koláč s hráškom a mrkvou

POSTUP

  1. Rúru zapnite na 180 ° C. Do misy nasypte múku, pridajte pokrájanú masť, vajce, soľ a vodu.
  2. Rukami vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do potravinovej fólie a uložte aspoň na hodinu oddýchnuť do chladničky
  3. Vychladnuté cesto vyvaľkajte medzi dvoma archami papiera na pečenie. Horný papier zlúpnite a pomocou spodného cesto ľahko preklopte do koláčovej formy. Potom zložte aj druhý papier a cesto do formy urovnajte a prebytočné kraja odrežte.
  4. Na cesto rozvrstvite hrášok a pokrájanú očistenú mrkvu
  5. Vajcia vyšľahajte so smotanou, pridajte muškátový oriešok, soľ a korenie. Zmesou zalejte zeleninu v koláči a pečte vo vyhriatej rúre asi 40 minút, kým povrch nie je pevný a zlatistý.

 

 

Kysnutí zajačikovia

 

POSTUP

  1.  Do misy preosejte múku, pridajte všetky zvyšné ingrediencie a zamieste cesto. Potom ho vyklopte na pomúčenú plochu. Ručne cesto vypracujte tak, aby bolo pružné a potom ho uložte do čistej misy, prekryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem.
  2. Rúru zapnite na 180 ° C. Z vykysnutého cesta tvarujte jednotlivých zajačikov a klaďte ich na papierom na pečenie vyložený plech s dostatočnými rozostupmi.
  3. Každého zajačika potrite vajcom a dozdobte klinčekom, ktorý bude pripomínať oko.
  4. Nechajte ešte asi 10 minút kysnúť na plechu a potom pečte dozlata zhruba 20 minút.

 

Mazanec zo špaldovej múky

POSTUP

  1. Do misy nasypte múku, cukor a vanilkový cukor, premiešajte a do stredu urobte jamku.
  2. Do jamky nalejte mlieko a rozdrobte droždie. Nechajte asi 10 min odstáť, kým kvások nevzíde.
  3. K múke pridajte všetky zvyšné suroviny okrem mandlí a zamieste hladké pružné cesto. To vložte do čistej misy, prekryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým cesto nezdvojnásobí objem. 
  4. Rúru zapnite na 150 ° C. Po vykysnutí vytvarujte z cesta mazanec, potrite ho rozšľahaným vajcom a posypte pokrájanými mandľami. Nechajte asi 10 minút nakysnúť. Pečte asi 60 minút dozlatista.

Babičkina voľba Špaldová hladká: Cena 1,99 €

Babičkina voľba Hladká na kysnuté cesto: Cena 0,99 €

 



foto: Babičkina voľba
 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan