Travel|16.07.2017|09:44
Posledná hrsť krásy pre Chorvátsko

V hľadáčiku turistov z celého sveta je každé leto Chorvátsko. Kto sa opýta domácich, ako je  vôbec možné vidieť a zažiť toľko nádhery na jednom mieste, odpoveď je rovnaká: „Pri vzniku sveta Stvoriteľ mal v ruke poslednú hrsť krásy. A tak ju hodil tam, kde sa mu najviac páčila farba mora.“ Dobrodošli!


Metropola Severnej Dalmácie Zadar dýcha tritisícročnou históriou. Kamenné múry ukrývajú malebné námestia popretkávané uličkami. Centrum je teda plné milovníkov pešej turistiky. Pridávam sa k nim aj ja a vchádzam cez hlavnú bránu Kopnena vrata, ktorú navrhol benátsky architekt Michele Sanmicheli. V šestnástom storočí bol jediným, ktorý študoval grécku architektúru. A preto jeho rukopis je nielen v Taliansku, Chorvátsku, ale aj na gréckych ostrovoch Kréta či Korfu. V najväčšom parku v starom meste rastie unikátna rastlina akant. Miestni botanici ju opatrujú ako oko v hlave.

Zmrazené chutia ako čerstvé

Tak presne sa už päť rokov stará o svoju reštaurácie aj Danijel Peroš. Na jej meno si z taliančiny požičal uzol alebo groppo. Takmer plná terasa naznačuje, že šéfkuchár dobre varí. Nemýlila som sa. Rybací tatarák a domáce gnocchi s gľúzovkami a plátkom grilovanej ryby najprv jedia len moje oči.

Majiteľ nemá problém vyzradiť zaujímavosť z domácej kuchyne. „Kto v meste tvrdí, že všetky ryby má v letnej sezóne každý deň čerstvé, chce ohúriť zákazníka peknou rozprávkou. V Zadare je asi tisíc reštaurácií a v našom okolí ani nepláva toľko rýb, koľko ich spotrebujeme. Fígeľ je v tom, že morské plody a ryby vylovené vo februári, v marci šokom zmrazíme na mínus štyridsať stupňov a sú uložené v špeciálnej mrazničke. Rozmrazujeme ich ale pomaly a nie pod prúdom horúcej vody. Takto nestrácajú na kvalite a chutia ako čerstvo vylovené,“ vraví Zadarčan.

O náture domácich tiež hovorí, že z celej krajiny sú práve obyvatelia Zadarskej župy tí, ktorí sa najčastejšie a takmer na všetko sťažujú. Keď však potrebujú pomoc, zomknú sa. Aké dobroty môžete ešte v podniku ochutnať, si pozrite na stránke 

www.restaurant-groppo.com

Západ slnka za zvukov morského organu

Pamiatky starej antiky i stredoveku ma vedú k pobrežiu. Blízkosť mora cítim vo vzduchu a počujem podľa organu. Tridsaťpäť trubíc s píšťalami nainštalovanými pod morskou hladinou hrá sedem akordov po päť tónov podľa sily morských vĺn. Široké schodište nie je ani na okamih prázdne.

Dovolenkujúci si vychutnávajú miestnu atrakciu a dívajú sa na oproti ležiaci ostrov Ošljak. Život na ňom sa točí len okolo jednej reštaurácie, ktorá je otvorená iba v júli a auguste. Dostanete sa naň trajektom z miestneho prístavu. Aby lákadiel na jednom mieste nebolo málo, vedľa morského hudobného nástroja je súčasťou kamennej dlažby tristo sklených dosiek v tvare kruhu s priemerom dvadsaťdva metrov. Vďaka solárnym modulom sa po západe slnka začína svetelné predstavenie. Pozdrav slnku počas svojej návštevy ocenil aj britský filmový režisér Alfred Hitchcock, ktorý západ slnka v Zadare považuje za najkrajší na svete.

Večera s podbradníkom

Najoriginálnejšou zmrzlinou v meste sa zas chvália v neďalekej reštaurácii Kornat. Vyrábajú ju z plesňového syra gorgonzola, hľúzoviek a do ďalšej pridávajú zmes byliniek z vlastnej záhrady. Sladko – slané pochúťky s kúskom čokoládovej torty patria medzi dezerty, ktoré v kuchyni pripravujú najčastejšie.

Pri jedení morských plodov sa vraciam do detských čias, keď som chvíľkami koketovala s myšlienkou, že by zo mňa mohla byť lekárka. Čašník mi uväzuje podbradník a na krevety i mušle dostávam nástroje podobné chirurgickému náradiu na operačnej sále. Okrem šalátu z čerstvej zeleniny v každej reštaurácii podávajú mangold alebo po chorvátsky blitvu. Miešajú ju so zemiakmi, cesnakom a keď je kuchár veľmi kreatívny, navrch nasype aj nasekané vlašské orechy.

Nech vás ale ani personál v bielych rukavičkách nemätie, že za večeru miniete majland. Za štvorchodovú večeru zaplatíte približne  štyridsať eur s tým, že sa najete a napijete do prasknutia. V jedálnom lístku si môžete prelistovať na stránke  

www.restaurant-kornat.hr  Dobar tek alebo dobrú chuť!

Text a foto: Lucia Lukušová

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan