Culinary|14.08.2017|12:03
Promile s noblesou

Trendom je vychutnávanie si kvality

Kadečo môžeme súčasnej dobe vyčítať, ale pokiaľ ide o to, čo jeme a pijeme, trend je veľmi príjemný. Dávame si záležať na chutnom a kvalitnom jedle, vyberáme si dobrú kávu a aj zážitky ukryté vo fľašiach musia mať úroveň. Lebo nejde len o prežitie, ale aj o pôžitok.

Nie je náhoda, že predstava príjemne stráveného večera či víkendu sa pre väčšinu z nás spája s blízkymi ľuďmi – partnermi, rodinou, priateľmi, s dobrým jedlom a kvalitným pitím. Ide o kombináciu, ktorá aj bez veľkého organizovania poskytne nové zážitky, dobré pocity, radosť, uvoľnenie a veľmi žiadané spomalenie súčasného rýchleho života.

Zrejme máte celý zoznam reštaurácií, kam sa oplatí zájsť za výnimočnou kvalitou. Máte však jasno aj v tom, prečo a ako piť s noblesou? Je to trend, ktorý vyznáva čoraz viac ľudí a majú na to dobré dôvody. „Ku konzumácii alkoholických nápojov sa dá pristupovať viacerými spôsobmi. Niektorí považujú alkohol výslovne za nepriateľa a metlu ľudstva, iní, naopak, v ňom vidia možnosť spríjemniť si popoludnie či večer. A tu sa mi derie do úst slovo „noblesa“ v jeho významoch ako  vznešenosť, jemnosť, šľachetnosť, urodzenosť. A tie sú spojené so zážitkami. Predstavte si večer pri kozube s partiou priateľov, pohárom dobrej whisky alebo šampanského, rozprávanie zážitkov z ciest, dovoleniek. To je v mojom vnímaní smer, ktorým sa uberá naša spoločnosť, k ľuďom, ktorí si chcú užívať, nie zabúdať. Osobne som v spojení s alkoholom už dávno nevidel ani len mladých ľudí v situáciách, ktoré sú pod ľudskú dôstojnosť. Ľudia sa učia piť zodpovedne. To je trend súčasnosti a my ho zo všetkých síl podporujeme.“ hovorí Ing. Martin Lešo, konateľ spoločnosti KOFT, s. r. o.

Prekvapenie na úvod

Začneme malým, no prekvapivým výletom do histórie. Slovo alkohol totižto pochádza z arabského (!!!) slova al-ka-hál, ktoré označuje zvláštnu, jemnú látku, resp. znamená „to najlepšie“. V Európe bola odvodenina od tohto slova prvýkrát použitá v 11. storočí v Taliansku. Hoci kvalita alkoholických nápojov bývala kedysi naozaj rôzna, s napredovaním vedy, výskumu a technológií je dnes celé more kvalitných mokov, ktoré majú svoju špecifickú chuť a zároveň je každý dúšok zárukou prvotriednej akosti. Len si, samozrejme, treba vedieť vybrať, pretože aj dnes sa na pitie ponúka kadečo...

Sekt nie je šampanské

Tak ako víno, aj sekty a šampanské sa vyrábajú z hrozna. Ale to je ich jediná spoločná vec. Kým sekt zvyčajne zreje vo veľkých tankoch a bublinky sa do neho pridávajú „umelo“ prostredníctvom oxidu uhličitého, šampanské je doslova ručný výrobok. Od zberu hrozna, cez jeho triedenie až po pravidelné obracanie nafľaškovaného fajnového a jemného alkoholu o 90 stupňov v pravidelných niekoľkohodinových intervaloch. Zrod šampanského trvá celé mesiace, ale výsledok stojí zato. A ešte jedna dôležitá vec - ako šampanské sa môžu označovať iba tie opojné bublinky vo fľaši, ktoré pochádzajú z francúzskej oblasti Champagne.

Už celé desaťročia je najtrendovejším šampanským Moet&Chandon, ktoré sa pije na kráľovských dvoroch, dopriavajú si ho hrdinovia kasových trhákov a nechýba na žiadnom červenom koberci. „Na výber pre zákazníka je široké spektrum chutí. Počnúc vlajkovou loďou Brutom, cez Rosé určené na špeciálne príležitosti a na oslavu lásky. Nectar je vhodný pre tých, ktorí preferujú príjemne sladkastú chuť, ale nie presladenú. A trendovým tipom je Moët&Chandon Ice Impérial, jediné šampanské, ktoré je špeciálne namiešané, aby sa vychutnávalo s ľadom, ideálne pri vode počas krásneho slnečného dňa. Tento rok k tomuto variantu pridávame aj Moët Ice Rosé. Pre tých, ktorí viac obľubujú svieže ružové šampanské.“ Janka Pršanová, Brand Manager spoločnosti KOFT.

Pohárové pravidlá

Kým pravidlo, kto si koľko pohárikov dopraje, si určuje každý sám (z kvalitného alkoholu nebýva na druhý deň ťažko, ale pije sa pre chuť a pôžitok, nie kvôli množstvu), pravidlá, ako správne servírovať a držať poháre na víno či šampanské, sú platné všeobecne. Nejde pritom len o bontón, ale hlavne o to, aby sa vďaka poháru mohli prejaviť všetky úžasné vône a chute, ktoré v sebe víno ukrýva. Totiž, len čo sa víno naleje do pohárov, začína sa proces odparovania.

Základné pravidlo hovorí, že biele a ružové sa podáva v menších a užších a červené v „tučnejších“ a baňatejších pohároch, aby mohlo lepšie dýchať. Keďže biele a ružové sa servírujú vychladené, pohár držíme za stopku, aby sme ho zbytočne nezahrievali. Víno sa nikdy nelieva až po okraj, plníme iba tretinu pohára, vo zvyšnom voľnom priestore sa budú „zdržiavať“ vône, ktoré dopĺňajú chuť.

Na šampanské sú vhodné buď vysoké a úzke poháre, takzvané flauty, v ktorých vyniknú bublinky, ale dovolené sú aj široké poháre na stopke, ktoré majú podľa legendy pripomínať prsia francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty. 

Lahodné destiláty

Od vína sa presunieme k destilátom, ktorým sa nepekne hovorí tvrdý alkohol. Je to naozaj nespravodlivé, pretože na ňom nie je nič tvrdé. Pokiaľ si volíte kvalitu, či už to bude vodka, whisky, cognac, gin, rum alebo tequila, volíte si destilát, za ktorým sa ukrýva príbeh, história, špecifická chuť, kus prírody, ľudského umu a samozrejme srdce.

Každý zo spomínaných destilátov má svoje špecifiká, čo je len a len dobre, lebo potom si každý môže vybrať podľa svojho gusta. No aby ste boli in a nie out, hodí sa napríklad vedieť nasledovné drobnosti.

Whisky s ľadom?

Whisky je destilát z obilnín, zrejúci zväčša v dubových sudoch minimálne tri roky, často však aj viac ako 15 rokov. Chuť je ovplyvnená množstvom faktorov, medzi inými aj druhom obilnín, prítomnosťou rašeliny pri výrobe a podobne. Farba je zase ovplyvnená aj drevom zo suda. Slovo whisky sa používa pre destiláty zo Škótska, Walesu, Kanady a Japonska a tvar whiskey zase pre moky z Írska a USA.

„Ak si objednáte pohár whisky/whiskey a donesú vám ju rovno zmiešanú s ľadom, s ľadovou tvárou ho vráťte. Správne servírovanie je destilát v nízkom pohári z hrubého skla, ľad v extra nádobe.“ radí Peter Schmidt, Brand  Manager z KOFT, s.r.o. pre značky The Famous Grouse, Macallan a Highland Park.

London gin nie je z Londýna

Gin pochádza z Holandska a ide o destilát obilného kvasu ochutený borievkami. Sú to vlastne dve diuretiká, ktoré „otec“ ginu Franz de le Boë zmiešal, keď skúšal vytvoriť medicínu podporujúcu nutkaniu na malú potrebu. Ale to sme trochu odbočili.

Napriek holandskému pôvodu bývajú niektoré giny označované ako „London“, ibaže geograficky nemusia mať s hlavným mestom Anglicka nič spoločné. Označenie znamená, že ide o extra suchý destilát, ktorý nie je na rozdiel od holandského ochutený borievkami, ale rôznymi druhmi byliniek.

Gin sa obvykle pridáva do miešaných nápojov.

 

Taliansky unikát

Jedinečné spojenie suchého vína a niekoľkých desiatok rôznych byliniek z celého sveta tvorí unikátnu chuť Martini, ktoré sa rodilo viac ako 150 rokov. Na vzniku čisto prírodného produktu spolupracovali Alessandro Martini a Luigi Rossi. Občas sa im darilo viac, občas menej, no cieľ mali jasný: vytvoriť destilát, v ktorom sa snúbi talianska kvalita a štýl.

Martini sa podáva ako aperitív, dobre vychladené alebo s ľadom a výborne sa hodí aj do miešaných nápojov. Ale pozor, treba rozlišovať medzi nápojom značky Martini a kokteilom s menom Martini, pretože nemajú nič spoločné. Nami spomínané Martini je originálny taliansky vermút, kým „kokteil Jamesa Bonda“ je zmes ginu a vermútu.

Francúzsky nárok

A na záver sme si nechali ďalší z kráľovských nápojov. Ako koňak sa môžu označovať iba destiláty vyrobené z vína vo francúzskom regióne Cognac. Ak je súčasťou večere, odporúča sa pohárik na začiatku a/alebo na konci na podporu trávenia.

Pôvodne sa servíroval zohriaty na izbovú teplotu v baňatých pohároch, hore zúžených a s krátkou stopkou, aby dobre padli do ruky. V dlani sa pohár trochu ohrial a v jeho vrchnej časti sa tak naakumulovali všetky úžasné koňakové arómy.

Pri ovoniavaní koňaku sa odporúča nechať jemne pootvorené ústa, aby intenzívna vôňa nápoja neudrela do nosa príliš silno. Pije sa bez ľadu a zapíjanie vodou sa považuje za nevhodné.

Pri degustáciách je žiadané servírovanie v malých kalíškoch.

Novým trendom je vychutnávanie si koňaku v pohároch typu rocks. A to podľa preferencií človeka. Buď samotný pri izbovej teplote, prípadne s jemne pridanou vodou (to je spôsob ako hlavne Hennessy Fine de Cognac pijú priamo vo Francúzsku), alebo na ľade. Excelentné vylepšenie je, ak sú ľadové kocky vyrobené zo špeciálne vybraného čaju, ktorý chuťovo ladí s Hennessy XO.

 

foto: istockphoto.com

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan