Culinary|20.12.2018|13:03
PŠENOVNÍK SO SLIVKAMI A OVOCNÝM KOMPÓTOM Z NEZRELÉHO OVOCIA

Podávať k nemu môžete napríklad ovocný kompót. Je krehký a chuťou pripomína ryžový nákyp. Určite sa vám už stalo, že ste kúpili ovocie, ktoré vyzeralo ako zrelé, ale keď ste ho doma ochutnali, zistili ste, že k zrelosti má ešte ďaleko. Netreba ho vyhadzovať ani v tomto prípade. Pomoc je ľahká – ovocie uvarte. Var spôsobí niekoľko zázrakov: tvrdé ovocie zmäkne, potlačí sa trpkosť a kyslosť ovocia a pridaním sladidla a korenín sa posilní sladká chuť.

4 osoby: 15 min. príprava / 15 min. pečenie

PŠENOVNÍK SO SLIVKAMI

60 g pšena,
4 slivky (čerstvé, mrazené alebo kompót),
30 g masla,
1 – 2 vajcia,
1 PL cukru,
1 citrón na kôru,
mlieko podľa potreby,
štipka mletej škorice,
trstinový cukor na posypanie sliviek,
práškový cukor na posypanie

POSTUP:

Pšeno prepláchneme niekoľkokrát horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Potom zalejeme mliekom so štipkou soli a uvaríme na hustú kašu. Do horúcej kaše vmiešame maslo, vanilku a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru z umytého citróna, vyšľahané žĺtky a nakoniec vyšľahané bielky s cukrom. Do silikónových foriem (napr. mafinových) nalejeme hmotu, na ňu položíme polovičky sliviek, posypeme trstinovým cukrom a vložíme do rozohriatej teplovzdušnej rúry na 170 – 180 °C. Pečieme asi 15 – 20 minút. Necháme vychladnúť a až potom vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom.

 

VOJTO RADÍ:

Kašu – cesto na pšenovník vylejte na malý vymastený plech, vtlačte vedľa seba slivky a dajte piecť. Ako doplnok k pšenovníku môžete použiť aj omáčku z jogurtu a maku.

...

OVOCNÝ KOMPÓT

1 kg očisteného ovocia nakrájaného na osminky (jablká, hrušky, slivky, broskyne, marhule, nektárinky) alebo ponechaného  v celku (bobuľové ovocie, napríklad jahody),
200 g trstinového cukru,
2 tyčinky škorice,
10 klinčekov,
1 vanilkový struk (pokojne bez zrniečok, ak vám ostal z pečenia pšenovníka),
1 PL citrónovej šťavy,
voda

POSTUP:

Do hrnca vložíme ovocie, zalejeme ho vodou tak, aby bolo ponorené, pridáme cukor, koreniny a citrónovú šťavu a privedieme k varu. Varíme, kým ovocie mierne nezmäkne, približne 5 – 10 minút, podľa druhu a tvrdosti ovocia. Tvrdosť ovocia pravidelne kontrolujeme, aby sme ho nerozvarili. Odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. Servírujeme ihneď, alebo odložíme do chladničky. Keďže kompót nie je sterilizovaný, spotrebujme ho čo najskôr. Podávame so pšenovníkom, pridať môžeme aj kopček šľahačky.

LUCIA RADÍ:

Pri príprave ovocného kompótu nemusíte väčšie kusy ovocia vždy krájať klasicky na mesiačiky. Broskyne, marhule a nektárinky môžete uvariť prekrojené na polovice a efektne vyzerá aj ovocie uvarené v celku, napríklad olúpané hrušky, na ktorých sa ponechá stopka. Väčšie kusy ovocia však budú logicky vyžadovať aj dlhší čas varenia.

 

foto: Metro

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan