Culinary|12.12.2014|11:07
Recepty na vianočné cukrovinky od foodblogerky

Neodmysliteľnou súčasťou najkrajších sviatkov roka je nepochybne aj vypekanie vianočných cukroviniek. Ak patríte medzi tie, ktoré rady skúšajú nové recepty, tak ste na správnej adrese! Aby sme vám to v tomto období plnom zhonu, pracovných povinností a neposlednom rade aj tých domácich trochu uľahčili, poprosili sme foodblogerku Janku, aby pre vás vybrala zaujímavé a jednoduché recepty na vianočné koláčiky. Určite s nimi doma zabodujete. Nám sa už len pri pohľade na fotky zbiehajú slinky.

Košíčky s kávovým krémom a pistáciami

Čo budete potrebovať:

300g hladkej múky

200g masla

100g práškového cukru

1 vajce

1 lyžička pomarančovej kôry

1 vanilkový cukor

NÁPLŇ

75g masla

2 lyžice kakaa

4 lyžice práškového cukru

½ čokoládového pudingu

biela čokoláda a pistácie na ozdobu

Ako na to:

Zo surovín na cesto vypracujte hladké cesto. Nechajte vo fólii v chladničke asi 30 minút. Potom kúsky cesta vtláčajte do košíčkov a pečte pri teplote 180 °C asi 5 minút. Košíčky vyklepnite a nechajte vychladnúť. Puding uvarte s mliekom podľa návodu. Maslo vyšľahajte s cukrom, kakaom a vychladnutým pudingom. Krém dajte do cukrárskeho vrecúška a plňte ním košíčky. Nechajte stuhnúť a nakoniec polejte bielou čokoládou a posypte pistáciami.

Ľadové vločky

Čo budete potrebovať:

300g hladkej múky

300g masla

200ml bieleho vína

1 lyžička škorice

100g práškového cukru

štipka soli

Ako na to:

Maslo s múkou, štipkou soli a vínom spracujte na hladké cesto. Nechajte ho v chladničke 24 hodín, aby sa chute spojili. Na druhý deň ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm a vykrajujte z neho ľubovoľné tvary (čím menšie a tenšie tvary, tým menšia doba pečenia!). Pečte pri teplote 180 °C asi 5 minút, kým nezačnú sušienky mierne zlatovieť. Ešte horúce ich obaľujte v cukre.

 

Rumové perníčky v cukrovej poleve

Čo budete potrebovať:

500g hladkej múky

250g práškového cukru

150g medu

2 vajcia

1 lyžička sódy bikarbóny

1 lyžica perníkového korenia

1 lyžička škorice

½  lyžičky zázvoru

2 lyžice kakaa

50g masla

4 lyžice rumu

2 lyžice slivkového lekváru

POLEVA:

3 lyžice rumu

5 lyžíc práškového cukru

Čokoláda

Ako na to:

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a nechajte v chlade odpočívať aspoň 24 hodín. Na druhý deň z cesta robte guličky, ktoré na plechu vystlanom papierom na pečenie mierne dlaňou zatlačte. Pečte pri teplote 180 °C asi 10-15 minút, do zlatista. Ešte horúce ich namáčajte do polevy z rumu a cukru alebo do čokolády. Cukrovú polevu môžete urobiť i hustejšiu – v tom prípade pridajte do rumu viac cukru.

Ak vás recepty zaujali, viac ich môžete nájsť na blogu: www.ladyymarmelade.blogspot.sk

by R

zdroj fotografií: ladymarmelade

 

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan