Travel|07.05.2017|21:31
Rozmaznávanie minerálmi a čokoládou

Z deviatich spolkových krajín v Rakúsku je Burgenland najslnečnejší. Slnko tu svieti viac ako tristo dní v roku. A keby náhodou sa v čase vašej návštevy zmrákalo, mračiť sa určite nebudete v cieľovej stanici Bad Tatzmannsdorf.

Za horami, za dolami ... aj takto možno stručne a výstižne zhrnúť, kde sa dedinka v okrese Oberwart s tisícpäťsto obyvateľmi nachádza. Stošesťdesiat kilometrov od Bratislavy je v skutočnosti ľudí nachádzajúcich sa počas celého roka oveľa viac. Vyhľadávajú totiž liečivé pramene, ktoré najmä vďaka sodíku a chloridu sú ideálne na liečbu starých zranení, bolesti kĺbov, chrbta alebo na regeneráciu a relaxáciu svalov. V tejto spolkovej republike je minerálnych prameňov presne šesť.

Farebné divadlo na vode

O liečivých účinkoch prameňov na rakúskom území vedeli už starí Rimania. Liečivé účinky sa znásobujú rašelinovou kúrou, minerálnou vodou a termálnymi prameňmi. Práve rašelina prospieva pohybovému aparátu. Dedinčania si ešte spomínajú, keď z dnešných termálnych kúpeľov Avita boli kedysi burgenlandské kúpele. Názov síce zmenili, ale špičková kvalita služieb zostala nezmenená. Je naozaj jedno, či si vyberiete vonkajšiu alebo vnútornú časť vodného takzvaného ozdravného sveta.

Vody je v areáli dosť všade naokolo. Dokopy je vodnej plochy dvetisíc metrov štvorcových. Nejde len o bazény, ale aj prírodné jazierko so zabudovaným termálnym bazénom s teplotou vody tridsaťšesť stupňov. Boľavé miesta vám rozmasírujú masážne prúdy a trysky. Zatiaľ čo vy budete sledovať farebnú hru svetiel počas jarného či letného večera. Všetky ďalšie informácie o rezorte si prečítate na: www.avita.at

Recepty z domácej kuchárky


V týchto končinách si nepríde na svoje len telo, ale aj chuťové poháriky. Miestna reštaurácia Avita kúpeľov je najlepšia v širokom okolí. Za dverami hotelovej kuchyne robia všetko na základe knihy domácich receptov. Napríklad osvedčené cestoviny rôznych druhov od od tagliatelle, cez špagety až po penne s rôznymi omáčkami. Kto si viac pochutí na mäse, momentálnym hitom sú burgre z domácej slaniny alebo kuracieho mäsa. Vegetariáni dostanú plnené domáce žemle so syrom alebo prípadne nápadité kreácie ako kokosovú polentu s rybacím filé.

Chuť čokoládových praliniek


V Rakúsku možno objaviť aj kúsok Belgicka. A to vo forme belgickej čokolády v pralinkárni Spiegel. Malý rodinný podnik otvoril pred sedemnástimi rokmi Edgar Spiegel, ktorý predtým pracoval ako kuchár v Holandsku. Práve jeho nastávajúca Holanďanka prišla s nápadom domácich praliniek. Začínali troma druhmi, dnes ich majú viac ako päťdesiat. Zjesť môžete futbalovú loptu, motýľa i klavír.

Pralinky z taniera rýchlo miznú, ale človek si ich možno viac vychutná po tom, keď vidí, ako sa rodia. Vidieť ručnú prácu možno priamo vo výrobe. Prehliadka, počas ktorej sa dozviete, aká dlhá je cesta od kakového bôbu až po čokoládový dezert, trvá hodinu. Viac informácií o sladkom pokušení nájdete na: www.hotelspiegel.at

Návrat v čase


Bad Tatzmannsdorf ale nie je len o kúpeľoch. Okrem prechádzky v tunajšom parku, ktorý prechádza až do lesa, susedom rezortu je skanzen. Už päťdesiat rokov ho navštevujú turisti, ktorí sa zaujímajú o stavby od sedemnásteho až dvadsiateho storočia. Ide o ľudovú architektúru dvadsiatich štyroch objektov. Medzi budovami vyniká drevená zvonica, vínne pivnice alebo hospodárske budovy, v ktorých kedysi boli maštale alebo farmári uskladňovali seno. Väčšina z nich má slamové strechy, ktoré možno považovať za predchodcov strešných krytín. Vstup je bez sprievodcu. Stačí mať pri sebe drobné dvojeurové mince a vhodiť ich do automatu.

Text: LULU

Foto: LULU, archív Avita Resort

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan