Culinary|16.08.2017|10:03
Rum: ušľachtilý nápoj, ktorý si získa nejedného obdivovateľa

Kedysi bol pitím námorníkov, pirátov či otrokov. Dnes však o rume môžeme hovoriť ako o prémiovom pití, ktoré si postupne získava popularitu po celom svete. Či už ako súčasť mnohých známych miešaných koktailov alebo podávaný len tak čistý poprípade s kockou ľadu. Kategória rumov ponúka mnoho rôznych druhov so širokou paletou chutí pre každého. A kedy inokedy je najvhodnejšia príležitosť ich objavovať, ak nie 16. augusta, na Medzinárodný deň rumu?

Asociovať si rum s ploskou fľaškou alkoholu, do ktorého bola umelo pridávaná rumová aróma, nie je správne. O rume hovoríme vtedy, ak ide o destilát vyrábaný z cukrovej trstiny alebo melasy. Sladká šťava z cukrovej trstiny alebo melasa sa nechá najskôr vykvasiť, potom sa destiluje a nakoniec zreje v dubových sudoch. Nedá sa však tvrdiť, že výroba rumu má svoj štandardizovaný postup. Všetky tieto tri kroky – kvasenie, destilácia a zrenie môžu prebiehať rôznymi spôsobmi. Aj preto je kategória rumov veľmi pestrá a zorientovať sa v nej je častokrát náročné.

Rumy sa rozdeľujú podľa spôsobu výroby, doby zrenia či telnatosti. Najviac známe je delenie podľa farby. Biele (Blanco) rumy, zrejú krátko a sú špeciálne filtrované. Vďaka ich čírej farbe a menej výraznej aróme sa používajú do miešaných koktailov. Biely rum dodá drinku "drive", no zároveň neprebije jeho vlastnú vôňu a chuť. Zlaté (Oro) rumy zrejú v dubových sudoch dlhšie, maximálne 5 rokov, a preto sú ich chuťové vlastnosti a aróma plnšie. Korenené (Spiced) rumy majú nižšie percento alkoholu a ich špecifická chuť vzniká pridaním rôznych extraktov či karamelu. Zrejú po dobu od 5 do 25 rokov. Tmavé (Dark) rumy majú silnejšiu arómu a chuť, častokrát s melasovým a karamelovým podtextom. Svoju farbu získavajú vďaka zreniu vo vypálených sudoch. Rumy s označením Premium sú kvalitou porovnateľné s najlepšími druhmi whisky či koňaku. Zväčša bývajú miešané z viacerých rumov (blendované), pričom  niektoré z nich obsahujú rum, ktorý zrel aj viac ako 20 rokov. Ich etikety sa pýšia hrdým prívlastkom "Aňejo" – čo v preklade znamená staré. Vo všeobecnosti platí, že treba skúšať, hľadať a ochutnávať. Pretože každý si sám najlepšie nájde tú svoju pravú chuť.

 

Ako všetky skvelé príbehy aj história rumu vždy začína časom a miestom. Tak je to aj pri rume MOUNT GAY, ktorý sa začal vyrábať v roku 1703. To z neho robí nielen najstarší rum na svete, ale aj najstaršie kontinuálne vyrábaný alkohol na svete. A práve tento rok figuruje aj v názve tohtoročnej limitovanej edície: MOUNT GAY 1703 MASTER SELECT. Master Blender Allen Smith vyberal do novinky rumy výlučne z tých najstarších a najvzácnejších sudov v pivniciach v St. Lucy na Barbadose. Sudov, ktoré obsahujú rumy staré od 10 do 30 rokov je len obmedzené množstvo a každý rok tak bude vyrobená len jediná edícia 1703 MASTER SELECT. Každá fľaša je originál a veľmi vzácna – ručne fľašovaná, etiketovaná a balená. Navyše má každá svoje číslo. Prvá edícia je fľašovaná len z 55 barelov rumu. K dispozícii tak bude celosvetovo iba 12 000 kusov fliaš. Tento rum si svojich milovníkov získa vďaka plnej jantárovej farbe s dlhými odleskami, dubovo-karamelovým buketom, vyváženou chuťou a výnimočnou plnosťou s jemným doznievaním. Vychutnať si ho sa oplatí čistý alebo len s kockou ľadu.

Sailor Jerry je skutočne dospelý rum, na ktorom bola odchovaná jedna celá generácia milovníkov rumu. Je to rum, ktorý si nemusí nič vymýšľať, pretože jeho vlastný príbeh je natoľko silný, že dokáže inšpirovať milióny ľudí. Má za sebou ikonu amerického "old school" tatérskeho umenia, Normana „Sailora Jerryho“ Collinsa. Hoci je založený na originálnej americkej receptúre, jeho výrobný postup je veľmi blízky ostatným špičkovým karibským rumom. Unikátnosť tohto nápoja však spočíva v pridaní zmesi korenín ako ďumbier, škorica, klinček, vanilka a prírodná limetka. Všetko ingrediencie, ktoré z neho robia lahodný, korenistý rum. Dochucovanie je vlastne stará námornícka tradícia ako zmierniť drsnú chuť karibských rumov. Tento rum sa aj vďaka tomu stal symbolom samostatného a neviazaného životného štýlu. Ocenia ho tí, čo vedia čo chcú, tí čo sa riadia heslom všetko alebo nič. Jednoducho všetci tí nespútaní pôžitkári, ktorí sú presne takí, ako bol Sailor Jerry.

Firma Matusalem bola založená na Kube v roku 1872. Od svojich začiatkov vyrábala rum tej najlepšej kvality a najjemnejšej chuti na svete. Hoci v 60. rokoch minulého storočia bola firma skonfiškovaná Castrovým režimom, v súčasnosti opäť vyrába svoje rumy podľa originálnej receptúry v Dominikánskej republike. Pri výrobe rumov Matusalem sa využíva aj jedinečná metóda starnutia "Matusalem solera", (miešanie rumov s odlišným vekom). Práve vďaka nej sú rumy tejto značky výnimočne jemné. Najväčším úspechom v rodine Matusalem je Grand Reserva 23. Pri popise kvalít tohto rumu sa ťažko vyhnúť slovu sofistikovanosť, ktorá je prítomná v jeho chuti, aróme i závere. Jeho hlbokú, zlatú až jantárovú farbu dopĺňa zamatovo hladká komplexná chuť po vanilke, karameli, melase a dubovom dreve. Jednoducho nezameniteľný charakter. Tento ultraprémiový rum uspokojí nároky aj tých najnáročnejších znalcov rumov.

 

foto: RÉMY COINTREAU SLOVAKIA

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan