Travel|17.06.2017|20:42
Rumunsko je plné mäsa

Byť v jednom čase na troch miestach jednoducho nejde, ale ochutnať Moldavsko, Maďarsko a Bulharsko naraz sa dá. Za cieľ svojej cesty si vyberte Rumunsko a navštívite lokály, ktoré varia kuchyňu svojich predkov.

Turizmus je jedným z najrýchlejšie rastúcich odvetví rumunskej ekonomiky, hoci ešte to stále nie sú časy ako pred finančnou krízou pred rokom 2008. V reštauračnom biznise prežili len tí najsilnejší hráči.

Kaviár na domáci spôsob

Rumuni najmä vo väčších mestách aspoň raz do týždňa si vyjdú na večeru mimo domu. Avšak predtým ako si objednajú podľa svojej chuti, zohľadňujú v jedálnych lístkoch aj ceny. Keď sa do balkánskej krajiny vyberiete vy, nemusíte sa obmedzovať. Jedlo aj služby sú lacnejšie ako u nás. Platí to aj v prípade reštaurácie Zexe Zahana, sídliacej neďaleko slovenskej ambasády v Bukurešti. V nedeľu na obed je plná do posledného miesta. Veselý personál a útulné prostredie vytiahli obyvateľov hlavného mesta, aby za nedeľný obed aj oslavu narodenín zaplatili práve tam.

„Zahana v preklade znamená miesto, kde sa pripravuje čerstvé mäso. V našom prípade je to okrem iných druhov aj mangalica, ktorá má v Rumunsku dlhoročnú tradíciu. Vďaka kučeravej srsti je mäso veľmi kvalitné a bohaté na takzvaný dobrý cholesterol,“ hovorí jeden z čašníkov, ktorý ako predjedlo odporúča rôzne druhy kaviárov. Najobľúbenejší medzi hosťami je napríklad zo šťuky. Špecialitou šéfkuchára je držková polievka s horúcim jogurtom. Jedálny lístok je plný ľudových jedál. Pri ponuke sladkých maškŕt obsluha prinesie plnú tácku zákuskov, ktoré sú lahodné, krémové, ale s kuchyňou rumunských predkov nemajú nič spoločné.

Koncept celého podniku je prepojiť tradíciu s moderným a aj touto kombináciou sa im to darí. Všetky informácie o reštaurácii sú uvedené na stránke www.zexe.ro

Ako varia rumunské mamy

Bukurešť okrem moderných reštaurácií je bohatá na paláce a kostoly. Najviac ich je v strede mesta okolo Námestia revolúcie, ktoré postavili v tridsiatych rokoch a malo tvoriť ochrannú bariéru v prípade požiaru Kráľovského paláca. Ide zároveň o najveľkolepejšiu budovu v mestskej štvrti. Neďaleký hotel Athenee Palace bol dlhé roky považovaný za ohnisko špionáže. Zamestnanci aj každý druhý hosť patrili medzi špiónov polície, gestapa alebo britskej tajne služby. Lepšiu povesť má od svojho vzniku koncertná sieň Athenee. Koncerty tu najčastejšie usporadúva filharmonický orchester.

Túto prestížnu časť mesta si za miesto svojho podnikania vybral aj majiteľ reštaurácie La Mama. Už názov napovedá, že jedlo bude ako doma od mamy. Neplatí to len v prípade dobrôt, ktoré šéfkuchár varí, ale aj atmosféry. Z jedálneho lístka si vyberú najmä mäsožravci. Na gril najčastejšie kladú mititei alebo čevabčiči. Mleté mäso ale podávajú aj v kapustných listoch. Hoci z Bukurešti k najbližšiemu, čiže Čiernemu moru je približne dvesto kilometrov, nemusíte sa báť objednať mušle na vínovej omáčke podávané s domácim celozrnným chlebom alebo rybu dorado. Od hustých horúcich polievok Rumunov v lete neodrádzajú ani vysoké teploty. Či už je to guláš alebo mäsový vývar na kyslo takzvaná ciorba de burta, servírujú ich vo veľkých miskách namiesto hlavného jedla. Kompletný jedálny lístok nájdete na stránke www.lamama.ro


Víno na kráľovský dvor

Rumuni nezaostávajú ani v produkcii vína. Vinice sú po celej krajine a rozmanitosť klímy zaručuje ich pestrosť. Región Transylvánia vyniká suchými bielymi vínami. K jednému z lokálnych výrobcov ma vedie sprievodkyňa Ruxandra Lechner.

Vínnu pivnicu Rhein Azuga postavili v roku 1892 a je najstaršou v krajine, kde sa dodnes vyrába šumivé víno tradičným spôsobom. Už pätnásť rokov môže do pivníc s dvojitými stenami vstúpiť ktokoľvek, kto ide okolo a má záujem dozvedieť sa o výrobe alkoholického nápoja viac. Anglický majiteľ ročne exportuje viac ako 20 miliónov fliaš moku do 75 – tich krajín. Medzi stálych konzumentov kedysi patril aj rumunský kráľ Ferdinand I.

Na prehliadku vínnych pivníc a degustáciu spojenú s občerstvením je lepšie sa objednať. Potrebné kontakty nájdete na stránke www.halewood.com.ro. Kto má v pláne v regióne pobudnúť dlhšie a vidieť zákutia, o ktorých nepíšu žiadne bedekre, nech si klikne na stránku www.focustravel.ro, kde každému poradia alebo aj zostavia program na mieru.

Text: LULU

Foto: LULU, internet

 
 
 
Aktuálne číslo 03-04/2016
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan