Culinary|08.10.2018|10:59
Slivkový koláč s marcipánovou posýpkou

spomienka na detstvo

stredne náročné

Doba prípravy: asi 40 minút

Doba kysnutia: asi 50 + 10 minút

Doba pečenia: asi 30 minút

Vystačí na: asi 24 porcií

 

Na cesto:

200 ml mlieka

75 g zmäknutého masla alebo margarínu

400 g hladkej múky

1 balíček sušeného Droždia Dr. Oetker

štipka soli

50 g cukru

1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker

 

Na náplň:

2 kg sliviek

 

Na posýpku:

1 balíček Marcipánu Dr. Oetker

70 g cukru

75 g zmäknutého masla

150 g hladkej múky

50 g mletých mandlí

 

Ešte potrebujeme:

plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm)

 

1.         Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť
            maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom
            a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko s maslom alebo margarínom a ručne
            vypracujeme dohladka. Cesto v mise poprášime múkou, prikryjeme utierkou
            a na teplom mieste necháme asi 50 minút kysnúť.

2.         Na prípravu náplne slivky očistíme, odkôstkujeme a pozdĺžne rozpolíme,
            ale nedokrojíme.

3.         Na prípravu posýpky do misy nastrúhame marcipán. Pridáme cukor, maslo,
            múku a mandle a ručne vypracujeme posýpku.

4.         Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z cesta pomocou váľka plát
            s rozmermi 30 x 40 cm. Plát prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech.
            Husto obložíme slivkami, ktoré ukladáme cez seba ako škridle vnútornou stranou
            smerom nahor. Povrch posypeme posýpkou a koláč necháme ešte asi 10 minút
            kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

            Elektrická rúra: 180 °C
            Teplovzdušná rúra: 160 °C
            Plynová rúra: stupeň 3

            Doba pečenia: asi 30 minút

5.         Koláč necháme vychladnúť.

 

foto: Dr. Oetker

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan