Culinary|02.07.2017|15:51
Slovenský jablkový top

Častokrát sme vyberavé a siahame po rôznych druhoch exotického ovocia. Chceme byť zdravé a krásne. Nehľadajme ďaleko, ten pravý zdravý dar pochádza z našich záhrad...

Zo stromu priamo k ústam. Alebo ich „šupnite“ do koláča. Nič nimi nepokazíte. Také je naše domáce „jablkové“  ovocie!


TOP 20

Tejto „topke“ ovocných zázrakov kraľuje. Tak nech jej smelo panuje – chutný slovenský dar matky prírody.

...symbol zdravia a prevencie...


Jablko obsahuje A, B, C, K, E – nie náhodné písmená abecedy, ale veľmi dôležité vitamíny pre naše telo. Je obohatené aj o dávku kyseliny listovej, kyseliny pantoténovej, o sodík, draslík, železo, horčík, vápnik, mangán. Ideálne do letnej štíhlej „diétky“. Neobsahuje priveľa cukru, má nízku kalorickú hodnotu a navyše je obohatené o vlákninu pre dobré trávenie.

...nezošúpte si z neho zdravie...

Hoci ho preferujete čisté, bež akýchkoľvek šupiek, tu sa to nevypláca. Šupka jablka je výborným antioxidantom vďaka obsahu kvercetínu. Má protizápalovú silu, s ktorou zabojujeme proti srdcovocievnym ochoreniam a alergiám.

...zubná pasta na nezaplatenie...

Niektorí ho zvyknú nazývať aj prírodnou zubnou pastou. Nie preto, že by odstraňovalo zápach z úst, ale pre vysoký obsah vitamínu C. Za pomoci „céčka“ jablko dezinfikuje ústnu dutinu a vlákninová štruktúra jablka, jeho šťavnatosť a chuť, urýchľujú tvorbu slín. Prežúvaním pri jeho konzumácii si precvičujete aj žuvacie svaly. No na jablko sa netreba spoliehať na 100 percent. Zubnú kefku žiadne ovocie nenahradí.

...jedno denne určite...

Ako súčasť desiaty, či olovrantu. Jedno denne pre pevné zdravie vraj stačí. Aspoň podľa odborníkov. Len jedno jediné sa postará o protirakovinovú prevenciu, ochranu pred zápalmi a chorobami.

Jablko je nenáročné na pestovanie, dozaista neohrozí ani rozpočet. Chcete výborný letný recept? Vyskúšajte skvelú mrazenú jablkovú dreň – a bez výčitiek!

Potrebujeme: jablko, vanilkový puding, trstinový cukor alebo med

Postup: Ošúpané a očistené jablká rozvaríme a pridáme cukor, či med podľa chuti. Následne vanilkový puding a povaríme tri minútky. Odstavíme, necháme prechladiť a rozmixujeme do hladka. Úplne vychladnutú dreň rozlievame do misiek a zmrazíme. Keď je nám v lete teplo, či chceme maškrtu, vyberieme svoj zamrznutý dezert z mrazničky.

Redaktorka: Monika Pekarovičová, metabolizmus.sk

Foto: Tumblr

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan