Culinary|23.04.2018|15:23
Spoznajte čínsku kuchyňu

Deň čínskej kuchyne v Bratislave

Študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb v bratislavskej Petržalke sa pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Tentoraz to bola čínska. Doteraz takto svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie (dva krát), Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska a Českej republiky.

Cieľom projektu je dať študentom školy príležitosť, aby sa oboznámili s receptami cudzokrajnej kuchyne, ale nie komplikovanými, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák vo svojom príhovore okrem vzácnych hostí privítal aj Xiao Xiao Chen, absolventku školy čínskeho pôvodu, ktorá prišla študovať pôvodne bez znalosti slovenčiny, ale končila ako jedna z najlepších. Tentokrát bol hostiteľom Veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky pán Lin Lin. Vo svojom príhovore vyzdvihol stále intenzívnejšie kontakty medzi našimi tak vzdialenými krajinami k čomu prispievajú aj takéto podujatia. Po prvý krát za celé štyri roky projektu prišiel medzi študentov a vzácnych hostí aj nový predseda BSK, pán Juraj Droba, ktorý ocenil pôvodnú myšlienku a prisľúbil finančnú pomoc pri vydaní brožúrky, ktorá má výsledky projektu predstaviť aj iným školám a zainteresovaným inštitúciám. Úvod podujatia korunovala hrou na klasickom čínskom hudobnom strunovom nástroji čínska študentka VŠMU, Huang Zengjingjie

 Na strane pána Veľvyslanca Lin Lin k slávnostne vyzdobenému stolu (nechýbali ani typické čínske červené lampióny) zasadli vzácni hostia – slovinský Veľvyslanec pán Gregor Kozovinc, 1. tajomník Veľvyslanectva Českej republiky pán Ondřej Pometlo, zástupci Ministerstva školství, Alexandra Naňová, riaditeľka kancelárie štátnej tajomníčky MŠVVaŠ SR a Juraj Moravčík, poradca štátnej tajomníčky MŠVVaŠ.

Za slávnostný stôl zasadli na strane pána riaditeľa Horáka vzácni hostia. V prvom rade pán župan Droba, ktorý zaujal znalosťami čínskej kuchyne, a po jeho boku novinári venujúci sa téme gastronómie a turizmu: Viera Dudášová (Gastro-revue), Andrea Hinková (Harmonia a kamkam.eu) a Kristína Ilaszová (WomanMan.sk). Ku konverzácii pri chutnom jedle prispela aj už zmienená čínska študentka školy, slečna Xiao Xiao Chen. Celé podujatie mediálne pokrývala aj Desana Dudášová (Gastro-revue). Televízne spravodajstvo zabezpečoval Viliam Šuška (TASR/Tablet.TV). Úvodu sa zúčastnila spolu s redakčným fotoreportérom aj šéfredaktorka týždenníku Slovenka, Mária Miková.


Po krátkom prípitku koordinátora projektu Gustáva Murína pohárikom likér z bambusových listov začala samotná degustácia vybraných jedál. Pod dohľadom šéfkuchára Veľvyslanectva Čínskej ľudovej republiky, pána Jin Songa, a majstrov odborného výcviku navarili študenti SOŠ Farského tú najklasickejšiu zostavu čínskej kuchyne.

 

 Studeným predjedlom bolo údené tofu so zelerom. Nasledovala kukuričná polievka. Ako hlavné jedlo bolo kuracie Kungpao s opekanou ryžou a vajíčkom. Ako chuťovka nasledovali krevety s hríbmi a bambusovými výhonkami. Záver patril dezertu, ktorým boli sladké vyprážané guľôčky. K hlavnému jedlu sa podávalo biele a červené víno Dynasty, k dezertu vavrínové víno a na záver čaj typu wulong „Železná bohyňa milosrdenstva“.

Výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Viera Nižňanská, Bc. Janka Drdacká, Mgr. Helena Grachová a Ing. Danica Šidlíková. Koordináciu s veľvyslanectvom do všetkých detailov viedla Ing. Janka Krošláková. Už koncom mája by mal nasledovať Deň rumunskej kuchyne.

Jedlá boli servírované aj učiteľom, majstrom odborného výcviku a študentom. Pochutili si tak všetci. Hostia dostali „na cestu“ bratislavské rožky, ktorými je táto škola vychýrená, čo sa pravidelne odzrkadľuje v rade ocenení. A tak sa aspoň symbolicky predstavila aj tradičná slovenská kuchyňa. Všetky recepty môžete nájsť tu.

 

foto: archív školy



 

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan