Culinary|29.12.2018|10:19
TALIANSKA FAZUĽOVÁ POLIEVKA S CESTOVINAMI —  „PASTA E FAGIOLI“

Táto sýta polievka príde vhod najmä počas zimných dní, alebo ak potrebujete pohnúť zásobami v špajze. Je dôkazom, že strukoviny sú naozaj všestranná surovina a že okrem obilnín si dobre rozumejú aj s cestovinami. A tiež, že cestoviny môžu zažiariť v polievke rovnako dobre ako v hlavnom chode. Navyše je príkladom toho, že ak sa varenie naplánuje vopred, aj zložitejšia a zdĺhavejšia príprava môže byť zrazu jednoduchá a rýchla. Ak sa strukoviny uvaria deň vopred, polievka bude na druhý deň hotová „šupito presto“. 

4 osoby : 4 – 8 hod. namáčanie fazule  / 45 – 60 min. varenie / 30 min. príprava

INGREDIENCIE: 

150 g suchej bielej fazule alebo ľubovoľnej zmesi fazúľ ,
50 g drobnejších cestovín (napríklad fusilli, conchiglie, orecchiete, farfalle),
3 PL olivového oleja,
1 stredne veľká cibuľa nakrájaná nadrobno,
2 strúčiky cesnaku nasekaného nadrobno,
 6 sušených paradajok nasekaných nadrobno,
1 konzerva jemne krájaných paradajok (400 g),
600 ml vody mleté čierne korenie,
1 bobkový list,
1 vetvička rozmarínu,
1 ČL sušeného oregana,
1 ČL cukru (podľa potreby, ak sú paradajky kyslé),
1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej alebo koriandrovej vňate,
2 PL plátkov parmezánu na ozdobenie,
2 ČL soli

POSTUP: 

Fazuľu namočíme do vody približne na 4 – 8 hodín. Čím sú strukoviny staršie, tým dlhšie sa môžu namáčať. Scedíme a uvaríme spolu s bobkovým listom a vetvičkou rozmarínu. Zlejeme, bobkový list a rozmarín skompostujeme. Tento krok je možné spraviť deň vopred. Polovicu fazulí rozmixujeme v stolnom mixéri so 100 ml vody na hladké husté pyré. Ak sú fazule tvrdšie, pridáme viac vody. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu. Pridáme sušené paradajky a cesnak a restujeme ďalších 20 sekúnd, kým sa cesnak rozvonia. Zalejeme vodou, vmiešame krájané paradajky, fazuľové pyré, oregano, osolíme a okoreníme. Privedieme k varu, pridáme cestoviny a varíme, kým cestoviny nie sú uvarené al dente – netreba ich variť domäkka, v horúcej polievke ešte napučia. Na záver vmiešame uvarené fazule a necháme ich v polievke prehriať. Polievku podávame ozdobenú nasekanou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou a plátkami parmezánu.

 VOJTO RADÍ: 

Fazuľu môžete použiť aj ako náplň do tortilly alebo do fazuľového prívarku, polievky minestrone alebo fazuľového eintopfu. Určite vyskúšajte Indické strukovinové kari.

 

LUCIA RADÍ: 

Čo so zvyšnými sušenými paradajkami? Môžete ich použiť do základu na akúkoľvek zeleninovú polievku – nakrájajte ich najemno a orestujte spolu s cibuľou rovnako ako v tomto recepte. Môžete ich tiež nakrájané pridať do frittaty, do plnky do zapekanej zeleniny, do domácej bolonskej omáčky či pesta. Alebo z nich pripravte zálievku na šalát – v mixéri rozmixujte niekoľko sušených paradajok so surovinami na zálievku vinaigrette.

 

foto: kniha @Do poslednej omrvinky

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan