Travel|18.01.2018|20:04
V tirolskom údolí na najdlhšej zjazdovke

Pod necelou štvortisícovkou, čiže najvyšším vrchom Glossglockner v Rakúsku, je ukrytý lyžiarsky poklad. Dedina Kals am Glossglockner má totiž najdlhšiu zjazdovku vo Východnom Tirolsku. V jej doline postavili aj hotel, ktorý pred troma rokmi získal cenu za najkrajšiu drevenú stavbu.

„Voda, ktorá tečie z každého kohútika, pochádza z horského prameňa situovaného za hotelom. Je pitná a zdravá. O množstve vitamínov niet pochýb ani v prípade bio jabĺk, ktoré môže každý z návštevníkov jesť zdarma na kilá. Dodávateľom je rodina Kuenz z neďalekej farmy,“ píše sa v denníku hotelovej tlače horského rezortu Gradonna. Počas bohatých raňajok sa dozvedám čo to z dedinského života, aké bude počasie, animačný program a spa ponuka. Za múrmi dreveného komplexu plynie život pripomínajúci samostatnú dedinu. Keď je hotel plný, počet návštevníkov presahuje šesťstovku.

Bez hôr ani za múrmi hotela – touto filozofiou sa riadili architekti už pri prvých návrhoch rezortu Gradonna. Dôkazom sú presklené izby, veľké okná v reštaurácii, bare i wellness areáli. „Chodia k nám celé rodiny, pričom nie všetci členovia lyžujú. Tí, ktorí zimným športom neholdujú, zvyknú aj celé hodiny presedieť pri okne a dívať sa na zasnežené kopce,“ hovorí riaditeľka hotela Brigitte Berger. Všetko o zariadení nájdete na stránke: www.gradonna.at

Lyžiari si lyže zapínajú priamo pred hotelom. Je totiž umiestnený hneď vedľa jednej zo siedmich lyžiarskych tratí. Začiatočníci, pokročilí i profesionáli sa aspoň raz cez deň nechajú vyviezť sedačkovou lanovkou na horu Adler. Z výšky 2421 metrov nad morom sledujú nielen majestátnosť hôr, ale počas slnečného dňa oddychujú na terase najvyššie položenej reštaurácie v okolí.

Za pozornosť stoja aj tri kostoly a cintorín. Práve to sú miesta pre domácich, kam chodia načerpať energiu. „Naša dedina nikdy neoplývala veľkými pracovnými príležitosťami a tým ani bohatstvom. Čím ďalej do histórie by sme zašli, tým zložitejšie obdobie obyvatelia prežívali. Na stavbu svätostánkov, kam sa chodili ľudia modliť za lepší život, ale peniaze našli vždy. Zbierala sa celá obec,“ vysvetľuje jedna z domácich dôchodkýň.

Miestni neťažia len z histórie kostolov, ale aj z kuchyne svojich predkov. Čím viac mäsa hosť na tanieri dostane, tým je jedlo vo väčšej obľube. Tirolsko je ale predovšetkým preslávené knedľami každého druhu. Pôvodná receptúra hovorí o plnených guličkách zo zemiakového cesta s údeným mäsom. Podávajú ich s kyslou kapustou a zemiakmi. Medzi bezmäsité špeciality patria spätzle, čiže halušky najčastejšie zapečené so syrom. Miestna kuchyňa teda nie je ľahká, ale za to chutná a jednoduchá. Miestne kuchárky sú schopné aj zo štyroch ingrediencií vyčarovať gurmánsky zážitok. Najčastejšie ide o suroviny z miestnych fariem: mlieko, syr, masť a múka. Mahlzeit alebo dobrú chuť!

Viac cestovateľských tipov nájdete na stránke www.luluontheroad.com, na Facebooku alebo Instagrame.

Text: LULU

Foto: LULU, Gradonna Mountain Resort

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan