VARENÉ VÍNO – VIANOČNÁ KLASIKA

Vianočná atmosféra bez vareného vína sa asi nedá hádam ani predstaviť.

Aké vybrať víno?

Je len na vašom rozhodnutí aké víno si vyberiete. Biele alebo červené, dôležité pri výbere je dávať pozor na odrodu.ak sa rozhodnete pre biele, najlepšie sa hodí Muller, Tramín, Muškát. Pri voľbe červeného vína je najlepšia Frankovka a Vavrines.

 

Korenie a vôňa.

Pri príprave vareného vína siahame po klasike ako sú klinčeky, škorica a badián. Chuť môžeme zjemniť pomarančovou alebo citrónou kôrou. Do originálneho receptu sa rum nepridáva ale vie mu dodať správny ráz.

 

Ako na to:

Červené víno: 10 klinčekov, 10 zrniek nového korenia, 4 hviezdičky badiánu, 1 tyčinka škorice, kryštálový cukor, 1 chemicky neošetrený pomaranč, 1 l červeného vína

  1. Do hrnca nalejem červené víno, pridáme 500 ml vody a plátenné vrecko, v ktorom sú koreniny. Nezabudnite ho dobre uzavrieť.
  2. Pripravíme si pomaranč, ktorý nakrájame na 0,5 cm plátky. Tie pridáme do vína a prikryté varíme na slabom ohni asi 15 minút.
  3. Korenie vyberieme a dochutíme podľa potreby kryštálovým cukrom

 

Biele víno: 350ml bieleho vína, 150 ml bielej hroznovej šťavy, 2 ČL agátového medu, 2 tyčinky škorice, 2 plátky chemicky neošetreného pomaranča

  1. Do hrnca nalejeme víno a hroznovú šťavu. Pridáme med, škoricu a pomaranč. Dobre necháme prevrieť.
  2. 10 minút povaríme na miernom plameni. Ideálne podávanie v keramických pohároch.

 

SIRUP

Varené víno sa hodí aj do rôznych pokrmov a nápojov. Sirupom z vareného vína môžeme ochutiť aj vanilkový puding alebo ho pridať do šumivého vína. (1ČL do pohára)

 

Čo potrebujeme na jeho prípravu:

½ vanilkového struku, 650 ml hotového vareného vína, 100 ml čerstvej pomarančovej šťavy, 250 g kryštálového cukru.

Postup:

  1. Vanilkový struk vyčistíme, prekrojíme pozdĺžne a zbavíme drene. Všetky tieto komponenty necháme spolu s cukrom prevrieť.

Tekutinu necháme variť za občasného miešania. Ke’d je sirup hotový, necháme ho vychladnúť, vyberieme vanilkový struk a naplníme poháre  a uzavrieme.

 
 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan