Fashion & Luxury|03.12.2012|11:40|GALLERY
VÍNO TROCHU INAK

Kto je Metaxa Master? Človek, ktorý má špeciálnu funkciu či poslanie. Stará sa o vzhľad, vôňu a chuť najznámejšieho gréckeho alkoholu. Okrem toho musí byť odborník, vinár, degustátor ale aj botanik. Costas Raptis robí túto robotu 27 rokov. Je na Slovensku prvýkrát ako prvý Metaxa Master. V histórii firmy, ktorá vznikla v roku 1888, je len piatym človekom s touto funkciou. Názov Metaxa je vlastne priezviskom zakladateľa firmy.

Costas Raptis má veľmi blízky vzťah k vínu, je jeho milovníkom. Pokladá ho za najušlachtilejší dar prírody. To ho viedlo k štúdiu na aténskej univerzite a to odbor chemickej technológie a enológie.

Základom pre Metaxa Mastera je vyznať sa vo víne, keďže sa vyrába z vínneho destilátu ale tiež sa do neho pridáva muškátové víno.

Pestuje sa pre neho špeciálna odroda hrozna, ktorá rastie na ostrove Samos v Egejskom mori. C.Raptista má na starosť dozerať, aby malo tú najvyššiu kvalitu. Vinica sa nachádza na ťažko dostupných kamenných terasách, preto je používať techniku kompikované a hrozno sa oberá ručne.

Keďže sa do nápoja pridávajú bylinky musí byť aj botanik. Tieto bylinky sú tajomstvom receptu, preto výrobca ich zloženie nezverejňuje. Jedine čo zverejňuje, že v každom sude okrem vínneho destilátu a muškátového vína je aj pár kvapiek z extraktu ruží. Tie sa pestujú na ostrove Peloponéz. O typickú sladkú chuť destilátu sa starajú muškátové víno a ruže. Je obľúbený u žien ale i u mužov. Približne jedna ku jednej.

Mnohé vínne nápoje  a destiláty zasiahla globalizácia a nevyrábajú sa len tam, kde vznikli, Metaxa je ale stále grécky produkt. Keďže výroba má obmedzenú kapacitu sú tiež stanovené kvôty predaja pre jednotlivé trhy, keďže sa ich vyrobí len niekoľko tisíc fliaš.

Slovensko a Česká republika je tretím najväčším odbytiskom Metaxy po Grécku a Nemecku. Je obľúbený najmä tam, kde je Grécko vyhľadávané ako dovolenková destinácia.

Slovensko je perspektívnejším odbitiskom ako Čechy, lebo Slováci majú k vínam pomerne blízko. Preferujú aj drahšie zančky ako symbol určitého spoločenského statusu. Na druhej strane je oveľa väčší problém presvedčiť slovenských barmanov oproti českým, aby ju používali do miešaných nápojov. Vraj miešať ju s tonikom je škoda.

Podľa počtu hviezdičiek sa určuje ako dlho Metaxa zrela v sude. V ČR a v SR tzv. päťhviezdičková Metaxa tvorí tri štvrtiny percent. Celosvetovo je to poloviaca. Ďalej je obľúbená sedemhviezdičková a trojhviezdičková (obľúbená hlavne v Grécku). Pred rokom firma ponúkla na trh aj dvanásťhviezdičkový nápoj. Ale ponúka aj limitované série a zberateľské kúsky. Niektoré zreli v sude aj 80 rokov. Ich cena sa pohybuje od 1000 Eur a kupujú sa ako investičné vína, ktorých cena rokmi len porastie.

 
 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan