Travel|08.11.2017|11:58
Vo Važci vyrábajú oceňovanú bryndzu a chystajú unikátny bitúnok

Poloha medzi Tatranským národným parkom a Národným parkom Nízke Tatry ich priam predurčuje na ekologické hospodárenie v súlade s prírodou. To, že sa nachádzajú aj v chránených územiach, pre farmárov znamená hospodárenie v duchu enviromentálnej udržateľnosti. Na Ekofarme Važec sa toho držia už desaťročia a ich výrobky získavajú nielen ceny, ale čoraz viac aj priazeň zákazníkov. A v zlepšovaní nepoľavujú ani dnes – chystajú mnoho noviniek.

Farma vo Važeckom kraji, ktorým bol legendárny český maliar Ján Hála (inšpiroval aj logo farmy) natoľko očarený, že tam strávil veľkú časť svojho života, sa nachádza prevažne v nadmorskej výške priemerne 1 000 m. n. m., čo vyhovuje viac živočíšnej výrobe, a tak sa pod Tatrami sústreďujú najmä na chov hovädzieho dobytka a oviec. „Obhospodarujeme 1 700 hektárov trvalo trávnych porastov a 450 hektárov ornej pôdy. Ekologické hospodárstvo vyzerá v praxi ako prirodzený kolobeh – zvieratá sa pasú na čistých horských pasienkoch, prikrmované sú krmivom dopestovaným na vlastných lúkach a poliach, majú dostatok pohybu a sú spokojné. A všetko je bez akýchkoľvek chemikálií. To, čo nám príroda dá, jej vraciame formou regenerácie ekosystémov – tak ako to kedysi robili naši predkovia,“ potvrdzuje riaditeľka farmy Petra Maľaková s tým, že práve prostredie je tou tajnou ingredienciou lahodnosti ich produktov BIO kvality.



Pravá bryndza
Pod Kriváňom sa môžu popýšiť aj unikátom – bryndzou vyrábanou z čisto ovčieho mlieka. „Ovečky sa pasú na lúkach nedotknutej panenskej prírody, nepoznajú stres, umelú výživu ani antibiotiká. A preto je táto bryndza jedna z najlepších,“ dodáva. Nemenej chutná
je aj zmesná bryndza, ktorú sa na farme počas obdobia, keď sa už ovečky nedoja. Okrem Slovenska a pár okolitých krajín bryndzu nikde nepoznajú, pritom má obrovské blahodarné účinky na naše zdravie, keďže v jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda probiotických baktérií, čo je niekoľko stonásobne viac ako v jogurtoch. „Bryndza je skvelá na prevenciu rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), pri zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu, stimuluje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje krvný tlak. Ale tieto fenomenálne účinky má len bryndza vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka,“ vysvetľuje Maľaková.

Dokazujú to aj mnohé ocenenia, ktoré Ekofarma Važec získala na rôznych súťažiach. Na celoslovenských ovčiarskych slávnostiach vo Východnej Ovenálie v minulom roku ocenili mimoriadnou cenou ich biely ovčí jogurt a zaujala aj ich 100 % ovčia bryndza, ktorá bola ocenená, ako aj v minulom roku, aj v tomto – získala tretie miesto. Okrem toho sa stala najobľúbenejšou biopotravinou roka 2016 u spotrebiteľov. Farma pravidelne boduje aj v súťaži o najkrajší chotár, niekoľkokrát ju
už vyhrali a v minulo roku si vybojovali tretie miesto.

Neďaleké pasienky dosievajú pastevnými zmesami a plochy ďalej od hospodárskeho dvora zase lúčnymi zmesami, aby mali dostatok kvalitnej senáže. Celá rastlinná výroba, vrátane plodín na ornej pôde, je tak podriadená živočíšnej. „Výsledným produktom je vysokokvalitné kravské mlieko, ktoré vyvážame i do Talianska a Nemecka spolu s ďalšími chovateľmi prostredníctvo odbytového družstva BIO Tatry. Odbytové družstvo vyvezie mesačne do 60-tisíc litrov,“ pochvaľuje si Maľaková.

Mäso ako nikde inde
Na farme pod Kriváňom, ktorá svoju novodobú ekologickú históriu píše od roku 2005, hoci pôvodné družstvo vzniklo už v roku 1960, majú stále veľké plány. Už tretí rok tu neutícha ani stavebný boom. Zrekonštruovali sa maštale či dojáreň, vynovený je aj prístrešok na stroje aj senník. Pred dokončením je aj unikátny bio bitúnok, steaky z neho s prívlastkom BIO budú v ponuke už v predvianočnom období. Jedným z hlavným aktérov toho je aj mladý Matúš Hoško, ktorý sa tri mesiace vzdelával v Amerike a dnes, po roku na družstve, je v kolektíve ostrieľaných poľnohospodárov ako ryba vo vode. Sleduje novinky na slovenskom poľnohospodárskom trhu, ku ktorým patrí aj nový bitúnok tesne pred dokončením a so zanietením vysvetľuje, že suché aj mokré zretie mäsa dodáva steakom inú kvalitu. „Aby boli naozaj chutné, musíme zmeniť aj plemeno dobytka. Začíname teda s prirodzeným krížením plemena býka Limousine na Aberdeen,“ vysvetľuje mladý agronóm. Toto rozhodnutie na prechod k mäsovému typu Aberdeen však nie je náhodné, tento bezrohý dobytok, ktorého domovom je severné Škótsko, ma vysokokvalitné mäso, vyznačujúce sa mramorovaním, krehkosťou a šťavnatosťou. Výnimočné a kvalitné mäso však neostane skryté pred zrakmi zákazníkov. V práve dokončovanom show roome vedľa bitúnku bude môcť každý sledovať za sklom zretie tohto mäsa v polovičkách, a dokonca si vybrať, ktorú časť mu má mäsiar odrezať a následne predať.

Región žije
Nielen samotná farma, ale aj predajňa (so širokým portfóliom vlastných produktov – syry, bryndza, žinčica, oštiepky, parenice, nite, jogurty) priamo pred družstvom sa už stala obľúbenou zástavkou turistov neďalekej Važeckej jaskyne. Cestovný ruch pod Tatrami žije, agroturistiku by však chceli na farme podporiť aj s novým odbytovým centrom a reštauráciou.

 

foto: Ekofarma Važec

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan