Culinary|21.07.2017|11:33
Vychutnajte si v lete jedlá plné farieb a vitamínov

Leto je ideálnym obdobím na ľahké jedlá, ktoré prospievajú štíhlej línii, no zároveň zasýtia a dodajú energiu. Namiesto jednotvárnych a tradičných jedál si radšej doprajte obľúbený druh mäsa alebo ryby s chutnou zeleninou. Možností je naozaj mnoho, stačí si vybrať podľa toho, čo vám chutí. Nazrite do kuchyne reštaurácie Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum, ktorá vás pozýva na svieže letné menu šéfkuchára Michala Hečka.

So slnečným počasím prichádza aj túžba vybehnúť niekam von. Najmä keď nás prepadne hlad, namiesto zdĺhavého vyvárania, uprednostníme dobré jedlo v meste. Aj preto určite oceníte tip na zaujímavé letné menu v obľúbenej bratislavskej reštaurácii. „V lete všetko hrá farbami a hostia do nášho hotela prichádzajú za krásnych slnečných dní s dobrou náladou. To isté im chceme ukázať aj na tanieri. Snažíme sa, aby boli kombinácie ingrediencií chuťovo vyvážené, no zároveň vizuálne zaujímavé“ vysvetľuje šéfkuchár Michal Hečko zo Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum.

Letné menu šéfkuchára Michala Hečka ulahodí naozaj každému. Či už máte chuť na ľahký šalát alebo mäsité jedlo. Všetky jedlá dotvára šťavnatá a zdravá zelenina. Máte radi paradajky? V lete ich dostanete kúpiť čerstvé v rôznych tvaroch a farbách. Fantasticky sa hodia k jednej z najväčších lahôdok talianskej kuchyne, k syru mozzarella. „Pravá mozzarella pochádza z talianskej Kampánie a vyrába sa z byvolieho mlieka. Jedine vtedy môžeme povedať, že ide o pravú mozzarellu di bufala campana, ktorú vo svojich receptoch používam,“ hovorí šéfkuchár Michal Hečko, ktorý si na kvalitu potrpí. Toto jednoduché predjedlo si môžete pripraviť aj doma, ale ak ho chcete ochutnať s pravou mozzarellou, šéfkuchár vám ju pripraví s variáciami farebných paradajok a chutným ražným chipsom.

K ľahkým jedlám neodmysliteľne patrí aj mäso so zeleninou. Rybie mäso obsahuje málo tuku a je ľahko stráviteľné. Ak jedávate ryby len výnimočne, lebo vám prekáža ich výrazná chuť, vyskúšajte zubáča. Má lahodnú chuť a doslova sa rozplýva na jazyku. Šéfkuchár Michal Hečko ho podáva pošírovaný v bylinkovom masle s obľúbeným strateným vajcom, baby zemiakmi a vynikajúcimi fazuľovými strukmi. Predstavil nám aj menej známu prílohu mangold, ktorá sa hodí nielen k rybám. Mangold je starobylým príbuzným omnoho známejšieho špenátu. Je neuveriteľne chutný a zdravý. Pre svoju nízku energetickú hodnotu je zaujímavým doplnkom redukčných diét,“ opisuje Michal Hečko. Mangold pritom nie je exotická rastlina, ktorú by ste nevedeli zohnať. Ľahko si ju dopestujete aj vo svojej záhrade.

Aj kuracie mäso môžete ozvláštniť zeleninou, ktorú si môžete pripraviť netradičným spôsobom. Stále viac sú obľúbené pečené paradajky či zelená salsa. Pyré tiež nemusí zostať pri spomienke na tradičnú domácu kuchyňu. Napríklad petržlen má svoju charakteristickú chuť, kvôli ktorej sa používa najmä na dochutenie vývarov. Častejšie sa využíva jeho vňať, čo je veľká škoda najmä kvôli jeho výborným účinkom. Michal Hečko ho s obľubou podáva práve ako prílohu v podobe chutného petržlenového pyré, ktorým perfektne dotvára chuť suprême z kukuričného kuriatka spolu s omáčkou z kvalitného modrého syra.

Milovníci zeleniny si v reštaurácii pochutia aj na šaláte so zelenými fazuľkami, sušenou šunkou, baby zemiakmi a horčicovým dresingom. V lete môžete tradičné zelené listy v šaláte vymeniť za čerstvú zelenú fazuľku, ktorá je bohatá na minerálne látky, obsahuje množstvo vlákniny a vitamínov.

 

Zavítajte v letných mesiacoch do Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum a vychutnajte si dokonalý gurmánsky zážitok. Srdečne vás pozývame!

 

Šalát s baby zemiakmi, zelenými fazuľkami a pancettou:

Ingrediencie:

  • 50 g pancetta
  • 40 g zelených fazuľkových lúskov
  • 70 g kalerábu nakrájaného na tenké prúžky
  • 15 g hráškových lúskov
  • 100 g uvarených baby zemiakov
  • 50 g rukoly

Dressing:

  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 PL medu
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 3 – 4 PL olivového oleja
  • Citrónová šťava na dochutenie

 

Postup:

Fazuľkové a hráškové lúsky si opečieme na rozpálenej panvici. Opekáme ich približne 30 sekúnd. Potom ich ochutíme soľou a korením, odložíme z panvice a necháme poriadne vychladnúť. Všetky suroviny v miske poriadne premiešame. Dressingom prelejeme vychladnutý šalát a servírujeme.

 

foto: Mercure hotel

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan