Snívali ste o veľkej kuchyni s pracovným ostrovčekom uprostred, pri ktorom budete s celou rodinou a priateľmi vyvárať jedlá od výmyslu sveta, ale osud vám doprial len maličkú kuchynskú linku, pri ktorej sa ledva otočíte? Nezúfajte, veď veľké veci sa dejú aj v malých priestoroch! Stačí si ich vedieť zorganizovať, vybrať si tých správnych pomocníkov a hneď sa vám bude nad hrncami ľahšie dýchať.
Pozrime sa na to z tej pozitívnej stránky: V malých priestoroch máte všetko poruke, nenachodíte sa, stačí sa zohnúť alebo postaviť na špičky, natiahnuť ruku a už máte, čo potrebujete. Je to pohodlné a praktické, dodržiavať poriadok sa však aj tu oplatí. Jednak vám veci nebudú zavadzať, jednak hneď viete, kde čo máte a jedlo pripravíte rýchlejšie.
Rozdeľte si priestor
Zlatý kuchynský trojuholník spočíva v rozložení chladničky, sporáka a drezu na umývanie. Keď sa k nemu postavíte čelom, po ľavej ruke máte chladničku a po pravej sporák s rúrou. Že to u vás nevydalo? Rozdeľte si kuchyňu na zóny s riadom, potravinami, zónu prípravy jedla a čistenia a umývania.
Každá vec má svoje miesto
Veci, ktoré používate najčastejšie, uložte tak, aby boli ľahko dostupné.
Dozadu a na vrchné skrinky poukladajte to, čo používate málo. Náš tip: Uložte málo používané veci do krabíc. Ľahšie sa udržiavajú a na skrinkách vyzerajú krajšie.
Poriadok v zásuvkách vám pomôže udržať organizér.
Čo môže visieť, zaveste. Využite stenu, vnútornú stranu dvierok linky, alebo aj bočnú časť chladničky.
Nože udrží magnet na stene za pracovnou doskou kuchynskej linky.
Jedzte, čo vidíte
Potraviny v skrinkách a chladničkách majú tú smolu, že len čo prinesiete domov nové, tie staršie sa dostanú dozadu a odtiaľ často putujú do smetiaka. Preto si v uzavretých priestoroch robte pravidelnú inventúru a nakupovať choďte, až keď máte naozaj zásoby takmer minuté. Verte nám – šetrí to čas, peniaze aj nervy.
Investujte do všestranných spotrebičov
Viac spotrebičov zaberie viac miesta, to je ľahká matematika. A miesto vo vašej kuchyni je vzácnejšie nad zlato. Poobzerajte sa preto po spotrebičoch, ktoré sa tvária ako jeden, ale spravia prácu za niekoľkých. Napríklad taký Bluicer od SAGE. Má jednu základňu, na ktorej len vymeníte nástavce a môžete odšťavovať ovocie a zeleninu, alebo mixovať chutné smoothie, krémové polievky, hebké dipy, famózne nátierky, neodolateľné kokteily.
Alebo kontaktný gril SGR 700 BSS, ktorý jednoducho výmenou dosiek premeníte na vaflovač. Než sa na vonkajšom grile rozohreje pahreba, vy budete mať už dávno ugrilovaný steak ako od Pohlreicha a k nemu chutnú grilovanú zeleninku. S hamburgermi ste s týmto grilom neprekonateľní. Vrchnú časť nadvihnete, priklopíte ňou burgre a jemne ich zapečiete. Nič nevypadáva, nič nevyteká, váš hamburger je ukážkový, rovnako tak bageta alebo sendvič. Má niekto chuť ešte na dezert? Nech sa páči! Netreba žiadnu novú panvicu, ani špeciálny vaflovač, stačí len vymeniť dosky grilu a neodolateľná vôňa vašich vaflí vykrúti nos každému naokolo.
Austrálska značka SAGE je na trhu už takmer 90 rokov a za ten čas vyvinula profesionálne prístroje na domáce použitie v takej kvalite, že s tým istým prístrojom, ktorým svojmu dieťaťu vyšľaháte prvú kašičku, mu budete o pár rokov robiť krém na svadobné koláče.
foto: SAGE/ Shutterstock.com