Po úspešných tituloch Ako nezomrieť a Ako nediétovať prináša vydavateľstvo NOXI ilustrovanú kuchársku knihu, ktorá sa s čitateľom delí o vedecké poznatky o dlhodobom úspechu pri chudnutí. Súčasťou knihy je viac ako 100 receptov pre zdravé a trvalé chudnutie. Vybrali sme pre vás 4 recepty.
Dr. Michael Greger je zakladateľom webovej stránky Nutritionfacts.org, ktorej cieľom je vzdelávať verejnosť o tom, ako vyzerá zdravé stravovanie a spájať ju s komunitou prostredníctvom podcastov, videí a blogov.
Teraz Dr. Greger prichádza s novou knihou o uvedomelom stravovaní – ako sa zdravo a zmysluplne stravovať a udržať si žiaducu váhu. Kniha receptov na 256 stranách ponúka chutné a zároveň zdravé jedlá.
Ako nediétovať – Kuchárka je pripravená stať sa revolučnou novinkou: je neuveriteľne účinná a určená pre každého, kto chce naozaj zmeniť svoje stravovacie návyky preto, aby zlepšil kvalitu svojho života, bez ohľadu na chudnutie.
Vyskúšajte s nami pár receptov z publikácie
TOSKANSKÁ POLIEVKA Z BIELEJ FAZULE S PEČENYM FENIKLOM
1 veľká feniklová buľva
1 malá žltá cibuľa
4 strúčiky cesnaku
3 šálky nesolenej uvarenej alebo 2 plechovky (420 g) bielej fazule cannellini, scedenej a prepláchnutej
4 šálky zeleninového vývaru
2 ČL čerstvého rozmarínu a ďalšie na ozdobu
1/2 ČL mletých semienok feniklu
1/4 ČL mletého čierneho korenia
1 ČL čerstvej citrónovej šťavy
Postup
Rúru predhrejte na 220 stupňov. Pekáč vyložte silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie.
Odrežte spodnú a vrchnú časť feniklovej buľvy, ak chcete, nechajte si trochu na ozdobu. Buľvu pozdĺžne prekrojte na polovicu a potom ju nakrájajte na plátky (dlhé asi 0,5 cm). Rozložte ich na plech. Pečte v rúre asi 30 minút, alebo kým nezmäknú a nezhnednú, pričom ich v polovici pečenia otočte.
V hrnci zohrejte na miernom ohni 1/4 šálky vody. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Prikryte a za občasného miešania varte kým cibuľa nezmäkne. Pridajte polovicu fazule, zalejte ju zeleninovým vývarom, pridajte nasekaný rozmarín, mleté semienka feniklu a čierne korenie a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte na miernom ohni ďalších 10 minút. Odstavte z ohňa a nechajte polievku mierne vychladnúť.
Tyčovým mixérom rozmixujte polievku na pyré, ktoré potom prelejte späť do hrnca. Vmiešajte zvyšok fazule a varte na miernom ohni za občasného miešania ďalších 10 minút. Prilejte citrónovú šťavu, ochutnajte a prípadne dochuťte.
Polievku podávajte na tanieroch ozdobených kúskom opečeného feniklu a prípadne ďalším nasekaným čerstvým rozmarínom alebo nasekanými feniklovými lístkami.
RAŽNÝ ŠALÁT
1 šálka ražných zŕn, namočených cez noc vo vode a scedených
2 veľké mrkvy
1/2 šálky malej červenej cibule
1,5 šálky stonkového zeleru
1,5 šálky nesoleného, vareného alebo konzervovaného (420 g) cíceru, scedeného a opláchnutého
3 PL sušených bobúľ kustovnice čínskej
1/2 šálky rozdrvených mandlí
1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
1/4 ČL mletého čierneho korenia
1 pomaranč
2 ČL čerstvej citrónovej šťavy
2 PL balzamikového alebo sherry octu
1 PL bielej miso pasty
1 mäkká datľa zbavená kôstky, namočená v horúcej vode na 10 minút a opláchnutá
1 strúčik cesnaku
2 ČL celozrnnej horčice bez soli
Postup
Ražné zrná uvarte a odstavte zo sporáka. Vychladnuté ražné zrná preložte do veľkej misy. Pridajte nadrobno nakrájanú mrkvu, cibuľu, zeler a tiež cícer, kustovnicu, rozdrvené mandle, nasekanú petržlenovú vňať a čierne korenie.
V mixéri rozmixujte ošúpané mesiačiky pomaranča, citrónovú šťavu, vínny ocot, miso pastu, datľu, cesnak a horčicu. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte korením.
Dresingom zalejte ražnú zmes a jemne premiešajte. Nechajte 30 minút prikryté odpočívať, aby sa chute spojili. Ak šalát nepodávate ihneď, uchovajte ho zakrytý v chladničke.
CUKETOVE LINGUINE S HRIBOVO–ŠOŠOVICOVOU OMAČKOU A LA BOLOGNESE
3/4 šálky sušenej čiernej šošovice
1 žlta cibuľa
3 strúčiky cesnaku
230 g hnedých šampiňónov
3 PL nesoleného paradajkového pretlaku
1 PL bielej miso pasty
2 PL lahôdkového droždia
1/2 ČL sušeného oregana
1/2 ČL sušenej bazalky
1/4 ČL červených čili vločiek (nepovinne)
1 plechovka (800 g) nesolených lúpaných, krájaných paradajok
1 ČL balzamikového octu
4 až 6 cukiet na špagety
orechový „parmezán“ na posýpanie
Postup
Uvarte šošovicu na bolonskú omáčku a odložte. Vo veľkej hlbokej panvici alebo hrnci zohrejte na miernom ohni 1/4 šálky vody. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak a za občasného miešania varte asi 5 minút do zmäknutia. Pridajte nadrobno nakrájané huby, varte ďalšie 3 minúty a potom vmiešajte paradajkový pretlak, miso pastu, lahôdkové droždie, oregano, bazalku a červené čili vločky (nemusia byť). Pridajte paradajky a uvarenú šošovicu a za častého miešania varte na miernom ohni 15 minút, kým omáčka nezhustne a chute sa nespoja. Prilejte vínny ocot, ochutnajte a dochuťte podľa potreby. Udržujte teplé na miernom ohni.
Kým sa omáčka varí, nakrájajte cukety na dlhé tenké pásiky pripomínajúce rezance alebo špirály. Uvarte ich vo vriacej vode (asi 3 až 5 minút), občas premiešajte. Nechajte ich odkvapkať.
Uvarené cuketové rezance rozdeľte do plytkých misiek alebo tanierov a zalejte omáčkou. Pred servírovaním posypte orechovým „parmezánom“ a podávajte horúce.
PEČENÉ JABLKÁ S VLAŠSKÝMI ORECHMI A KUSTOVNICOU
3 PL kustovnice čínskej, namočenej v teplej vode na 15 minút a scedenej
1/3 šálky vlašských orechov
1 PL datľového sirupu
1,5 ČL mletej škorice
4 veľké tvrdé jablka
1 PL čerstvej citrónovej šťavy
Postup
Rúru predhrejte na 180 stupňov.
Kustovnicu vložte do kuchynského robota, pridajte nasekané orechy, datľový sirup a škoricu a rozmixujte. Odložte bokom.
Jablká umyte a zbavte jadrovníka. Z každého jabĺčka ošúpte hornú tretinu. Ošúpanú časť potrite citrónovou šťavou, aby ste zabránili zhnednutiu. Každé jablko naplňte asi 2 polievkovými lyžicami zmesi z kustovnice, položte ich naplnenou stranou nahor do malej zapekacej misy. Zalejte 1/2 šálky vody. Prikryte a pečte v rúre do mäkka asi hodinu. Podávajte teplé.