Site icon WomanMan

Birell Svetlý s novou receptúrou má plnšiu pivovú chuť

birell svetlý

Najpredávanejšie nealkoholické pivo na Slovensku Birell Svetlý má po tridsiatich rokoch novú receptúru. Sládkovia použili pri jeho varení viac druhov sladu, upravili chmelenie aj proces rmutovania. Výsledkom je bohatšia chuť, plná zlatá farba a výrazná chmeľová aróma Birellu, čo vyhovuje súčasným chuťovým preferenciám milovníkov piva. Nová receptúra približuje populárny variant Birell Svetlý ešte viac chuti klasického piva plzenského typu.

Nošovickí sládkovia uvarili prvú várku jedinečného piva Birell v roku 1992. Počas troch desaťročí sa stalo jedným z najobľúbenejších slovenských nealkoholických pív. Nazbieralo veľa ocenení v zahraničí aj doma. Príkladom svetového úspechu je zlato za Birell Za Studena Chmelený a bronz za Birell Štýlu IPA v medzinárodnej pivnej súťaži Australian International Beer Awards. V roku 2017 získal Birell Svetlý zlatú medailu v prestížnej britskej súťaži The International Brewing Awards, považovanej za „pivné Oscary“. Na Slovensku získala značka Birell ocenenia v prestížnej degustačnej súťaži Pivná korunka v rokoch 2016, 2018 a 2020, kde získala 2 x zlato za Birell Svetlý a Birell Pomelo & Grep, 2 x striebro za Birell Polotmavý Citrón a Birell Polotmavý (neochutený). Pre mnohých sa pivo Birell stalo synonymom pre nealkoholické pivo.

Tento rok sa Plzenský Prazdroj Slovensko rozhodol zareagovať na meniace sa preferencie spotrebiteľov a zmenil receptúru najpredávanejšieho variantu – Birell Svetlý. Slovenskí pivári dnes totiž viac ako predtým dávajú prednosť chuťovo plným, zaujímavým pivám. V posledných rokoch tak vzrástla spotreba balených ležiakov o viac ako desať percent a rovnako dynamicky rastie aj spotreba chuťovo bohatých špeciálnych pív.

Ľudia si dnes chcú pivo predovšetkým vychutnať. Bez ohľadu na stupňovitosť alebo obsah alkoholu očakávajú, že sa stane príjemnou súčasťou posedenia s priateľmi. Pivo sa stáva témou ich konverzácií, vnímajú rozdiely, dokážu oceniť jednotlivé chute aj celkový dojem. Preto sme sa rozhodli v tomto duchu vylepšiť aj naše nealkoholické pivo. Vyskúšali sme množstvo alternatív, ako urobiť Birell zaujímavejším a celkovo bohatším. Sme presvedčení, že pivo, ktoré sme uvarili, uspokojí aj tých najväčších pivných fajnšmekrov,“ vysvetľuje Roman Trzaskalik, marketingový riaditeľ Plzenského Prazdroja Slovensko.

Aj v novej receptúre sládkovia používajú desiatkami rokov preverené unikátne kvasinky, ktoré stoja za skutočne pivovou chuťou Birellu. Tie tvoria počas procesu kvasenia a zrenia len veľmi nízke množstvo alkoholu a pritom produkujú chuťovo dôležité látky, rovnako ako pri výrobe alkoholických pív. Nový Birell Svetlý je však celkovo bohatší, má tmavšiu farbu a plnú sladovú chuť s tónmi karamelu. Zachováva si pritom veľmi dobrú chuť. Sládkovia pridali k plzenskému sladu aj slad karamelový a slad farebný, čo obohatilo chuť a zároveň prispelo k plnšej zlatej farbe nového Birellu. Pridaním chmeľu Sládok po skončení chmeľovaru, získalo pivo okrem vyššej horkosti aj nádhernú chmeľovú arómu. Pozitívny vplyv na plnosť chuti a celkový zážitok má aj nový spôsob rmutovania, vďaka ktorému sa do piva dostáva viac chuťovo významných látok. Nový Birell sa preto svojou chuťou, vzhľadom aj arómou ešte viac priblížil dobrým alkoholickým pivám plzenského typu.

Vylepšená receptúra je výsledkom spolupráce sládka Plzenského Prazdroja Iva Kaňáka, dnes riaditeľa Pivovaru Radegast (ktorý stál aj pri tvorbe pôvodnej receptúry), sládka Tomáša Pokorného, ktorý má v Plzenskom Prazdroji na starosti inovácie a nošovického sládka Petra Kwaczka.

Pripravila: Zdenka Huňady

Exit mobile version