Drobné červené plody sú prvými poslami leta, ktorými si môžeme spestriť rodinný jedálny lístok a pripraviť z nich chutné sladkosti. Jahody sú popri čerešniach prvým sezónnym ovocím našich záhrad. Obsahujú veľa vitamínu C – asi toľko ako pomaranče. Jahody a maliny sú bohaté na vitamíny B₁ a B₂. Červené plody majú minimálne energetické hodnoty, a tak sú vhodné aj pri diétach. Mierne pocukrované sú ideálnou pochúťkou aj pre najväčších labužníkov. Jahody a maliny sú veľmi krehké ovocie. Vyžadujú si opatrné zaobchádzanie. Umývame ich len tesne pred konzumovaním alebo zaváraním. Musíme ich veľmi opatrne prenášať. Ľahko sa rozmačkajú a potom sa rýchlo kazia. Červené plody (okrem čerešní a višní) nikdy neumývame pod silným prúdom tečúcej vody. Iba ich prepláchneme, zbavíme nečistôt a necháme odkvapkať. Lístočky a stopky odstraňujeme až po umytí, ináč by veľmi rýchlo stratili svoju charakteristickú vôňu. Sladíme ich až tesne pred použitím, lebo strácajú veľa šťavy a rýchlo mäknú. Čím sú jahody, maliny a ríbezle čerstvejšie, tým sú chutnejšie. Po zbere sú použiteľné len 2 – 3 dni, čerešne a višne 3 – 4 dni, potom mäknú a červivejú. Červené plody obsahujú antioxydanty, nazývané antokyány, ktoré spomaľujú proces starnutia a bojujú s Parkinsonovou či Alzheimerovou chorobou.
OVOCNÁ TORTA
Suroviny: 6 vajec, 100 g cukru (krupica), 150 g postrúhaných orechov, 30 g strúhanky, 2 lyžice oleja, 5 dl šľahačky, červené a čierne ríbezle, maliny, 2 lyžice práškové ho cukru
Postup: Bielky vyšľaháme a pomaly, za stáleho miešania, pridávame cukor a došľaháme dotuha. Pridáme olej a žĺtky a znovu šľaháme. Nakoniec pridáme orechy a strúhanku. Hmotu vylejeme do vymastenej pomúčenej tortovej formy a pečieme v mierne teplej rúre. Vychladnutú tortu potrieme hrubšou vrstvou vyšľahanej šľahačky, do ktorej pridáme pred došľahaním 2 lyžice cukru (môžeme pridať aj spevňovač šľahačky). Okraje ozdobíme pomocou striekačky alebo vrecúška na ozdobovanie. Vrch ozdobíme ovocím: od okraja kladieme maliny, čierne ríbezle, červené ríbezle a potom striedame čierne a červené ríbezle. Tortu dáme na 3 – 4 hodiny do chladničky.
ČEREŠŇOVÁ ALEBO VIŠŇOVÁ TORTA
Suroviny: Na cesto – 150 g polohrubej múky, ½ lyžice prášku na pečenie, 1 vajce, 60 g práškového cukru, vanilkový cukor, 60 g masla, 300 g vykôstkovaných čerešní alebo višní. Na piškótové cesto – 3 vajcia, 100 g cukru, po 50 g polohrubej múky a maizeny, trošku prášku do pečiva a práškový cukor.
Postup: Múku a prášok na pečenie preosejeme na pracovnú dosku a v strede urobíme jamku. Pridáme vajce, vanilkový cukor, cukor a kúsok masla. Všetko spolu dobre spracujeme. Necháme 2 – 3 hodiny v chladničke odpočívať. Cesto vložíme do vymastenej tortovej formy (s priemerom asi 26 cm) a poprepichujeme vidličkou. Na cesto rozdelíme čerešne alebo višne. Vajcia vymiešame s cukrom do peny. Opatrne pridávame múku zmiešanú s maizenou a práškom na pečenie. Toto cesto rozdelíme na ovocie a vrch vyrovnáme. Pečieme v rúre pri teplote 200 °C do zlatohneda asi 25 až 30 minút.
JAHODOVÝ NÁKYP (pre 4 osoby)
Suroviny: 400 g jahôd, 150 g cukru, 60 g polohrubej múky, trošku soli, 2 vajcia, 1 dl mlieka, citrónová kôra, muškátový oriešok, tuk na vymastenie formy.
Postup: Umyté a očistené jahody rozpolíme, 2/3 jahôd posypeme 1 lyžicou cukru, zvyšné jahody spolu s 80 g cukru rozmixujeme a dáme na chladné miesto. Múku vy miešame so soľou, žĺtkami, mliekom, postrúhanou citrónovou kôrou, postrúhaným muškátovým orieškom a zvyškom cukru. Do vymastenej ohňovzdornej formy dáme polovicu hmoty, ocukrované jahody bez pustenej šťavy (tú prilejeme do rozmixovaných jahôd) a prikryjeme zvyškom hmoty. V rozohriatej rúre pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút. Päť minút pred koncom pečenia vyšľaháme z bielkov tuhý sneh, najprv jednu tretinu zamiešame do rozmixovaných jahôd, potom opatrne primiešame zvyšok. Túto zmes nanesieme rýchlo na horúci nákyp a pečieme v rúre ešte asi 20 až 25 minút. Ihneď podávame.
VIŠŇOVÝ KOLÁČ
Suroviny: 1000 g višní, 250 g práškového cukru, 200 g masla alebo Helie, 2 balíčky vanilkového cukru, soľ, 4 vajcia, 2 žĺtky, 500 g tvarohu, 375 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku na pečenie, tuk na vymastenie formy, 1/2 l šľahačkovej smotany a 2 lyžice práškového cukru.
Postup: Umyté, očistené a vykôstkované višne posypeme 2 – 3 lyžicami cukru a odložíme nabok. Zvyšok cukru, masla alebo Heliu pokrájanú na kúsky, trochu soli a vanilkový cukor dáme do mixéra a zmixujeme do peny. Pridáme vajcia, žĺtky, tvaroh a dobre vymiešame. Múku a prášok na pečenie zmiešame a pridáme k ostatným surovinám. Cesto rovnomerne rozložíme na vymastený, pomúčený plech a pokryjeme vykôstkovanými višňami. Pečieme v rúre pri teplote 175 °C. Medzitým dobre ušľaháme šľahačku s 2 lyžicami práškového cukru. Na každú porciu koláča na tanieri prikladáme kôpku šľahačky.
Pripravené podľa revue GASTRO (krátené)
Text: Ivica Ondrejičková
Foto: archív Gastro