Každý rodič niekoľkokrát do týždňa stojí pred náročnou otázkou: Čo dať dieťaťu do školy na desiatu? Aby to bolo zdravé a zároveň aby ho to zasýtilo. Navyše treba myslieť na to, že strava má vplyv aj na stav chrupu. Stomatologička má pre rodičov niekoľko dobrých tipov.
Farebnosť a zaujímavosť
„Začnem možno nezvyčajne, ale ideálna desiata by mala dieťa baviť. Buďme kreatívni. Baľme dieťaťu desiatu do pekných, farebných krabičiek s jeho obľúbenými rozprávkovými postavičkami. Vymýšľajme nápadité tvary jedál, pohrajme sa s tým, ako jedlo vyzerá, s farbami, ktoré do jedla zakomponujeme. Skúsme to ideálne rôznymi druhmi ovocia či zeleniny. Najlepšie v ich pôvodnej forme,“ ponúka hneď na úvod niekoľko dobrých rád MUDr. Beáta Marčanová z detskej polikliniky Dr. Martinko.
Surová zelenina a ovocie
Čerstvé ovocie a zeleninu neodporúča nahrádzať ovocnými alebo ovocno-zeleninovými vreckami, ktoré ovládli pulty predajní s potravinami pre deti. Ako dávka vitamínov a energie majú opodstatnenie najmä u najmenších detí. Pre školákov je dôležité, aby ovocie a zeleninu hrýzli a žuli.
„Okrem toho, že surové ovocie a zelenina obsahujú viac vlákniny, sú dôležité pre vývoj, funkciu a posilnenie žuvacích kostí a svalov. Dochádza k stimulácii buniek nazývaných osteoblasty a myoblasty, ktoré sa podieľajú na správnom formovaní sánky a čeľuste. Ich menšie namáhanie sa dáva do súvislosti aj s takzvanými krivými zubami, ktoré v minulosti neboli také časté. Začali sa vyskytovať približne v 19. storočí nástupom industrializácie, ktorá ide ruka v ruke aj s mäkkou stravou,“ upozorňuje detská stomatologička.
Striedanie potravín, pestrosť
Okrem ovocia a/alebo zeleniny môžu zdravú desiatu tvoriť obilniny. Buď vo forme celých zŕn (uvarená kaša zo pšena, pohánky, ovsa), alebo vo forme kaše – ryžová, ovsená…
Vhodný je aj kúsok celozrnného pečiva. „Celozrnné výrobky dodajú dieťaťu energiu na dlhší čas a hladina inzulínu sa nezvýši veľmi rýchlo. Tým predídeme náhlym hyperaktívnym stavom a rýchlemu vyhladnutiu,“ vysvetľuje pedostomatologička.
Ak dieťa preferuje slané potraviny, lekárka odporúča rôzne druhy zeleniny, celozrnné pečivo, kúsok syra, vajíčko… Vhodné je skúšať aj nátierky (napríklad zo strukovín) alebo rôzne druhy zeleninových alternatív.
„Všímajme si, čo dieťa preferuje, čo zje a čo, naopak, donesie domov bez toho, aby sa toho dotklo. To je dobré vodidlo pri rozmýšľaní, čo mu nabaliť na desiatu,“ je presvedčená doktorka Marčanová.
Ochrana pred zubným kazom sa začína ráno
Deti na desiatu vyžadujú aj sladkosť a stomatologička nie je (úplne) proti. Sladkosť síce odporúča skôr ako sladkú bodku za obedom, no ak ju chcú rodičia pribaliť k desiate, mali by sa vyhnúť cukríkom a lízankám. Okrem toho, že sú sladké, sú aj kyslé, čím rýchlejšie narúšajú sklovinu zubov a zvyšujú predispozíciu na vznik zubného kazu. „Radšej zabaľme dieťaťu doma upečený koláčik, zdravú alternatívu keksíka alebo malý kúsok čokolády,“ radí stomatologička.
Kým sú deti v škole, málokedy si umývajú zuby. Pomôcť by mohlo vyplachovanie úst vodou po každom jedle, pretože to čiastočne neutralizuje pH v ústach. Ak však na to dieťa nie je zvyknuté, sotva to bude robiť v škole bez dozoru rodiča.
„Základom sú dôkladne umyté zuby večer pred spaním a ráno po prebudení. Na ranné čistenie sa často zabúda, prípadne sa mu neprikladá taká dôležitosť. Ranné umytie zubov však naštartuje tok slín, odstránia sa baktérie, ktoré sa v ústach v noci nahromadili a použitím zubnej pasty s fluoridom sa na zube vytvorí niečo ako ochranný plášť, ktorý bude baktérie počas dňa odstrašovať,“ vysvetľuje odborníčka na detský chrup z kliniky Dr. Martinko.
Ak je zub čistý, bez povlaku, desiata sa nebude mať na čo „nabaliť“, nebude mať čo „rozkladať a kvasiť“ a riziko vzniku zubného kazu sa zníži.
Špeciálna prísada
Deti na druhom stupni, ale aj v nižších ročníkoch, ktoré majú popoludní veľa krúžkov, by mali mať desiatu prispôsobenú zvýšenému energetickému výdaju. Dôležitá je rozmanitosť a dostatok makro- aj mikroživín.
Súčasťou plnohodnotnej desiatej by mali byť aspoň niekoľkokrát do týždňa mliečne výrobky. „Dnes je k dispozícii aj dostatok rastlinných alternatív, ktoré dieťaťu taktiež môžu jedálniček spestriť. Pokiaľ mu nechutí kravské mlieko, môžeme vyskúšať ovsené, mandľové… Fantázii sa v tomto smere medze nekladú. Špeciálnou prísadou každej desiatej by však podľa mňa mala byť láska. Jedlo pripravené s láskou vždy chutí skvele,“ usmieva sa doktorka.
Pitný režim
Dobrá a plnohodnotná desiata sa nezaobíde bez vhodného nápoja. Ideálna je voda. „Voda je určite najlepšou voľbou nielen pre zdravie zubov a ústnej dutiny, ale pre zdravie celého organizmu. Zo skúsenosti viem, že ak dieťa inklinuje k sladkým nápojom, je to preto, že rodičia si zvolili túto skratku alebo to deti vidia piť doma. Inak deti nemajú s čistou vodou žiaden problém. Je len potrebná trpezlivosť a vysvetľovanie, prečo radšej čistá voda a nie sirup,“ je presvedčená zubárka.
Pripúšťa však aj sladšie alternatívy – napríklad džús bez pridaného cukru alebo čaj sladený medom či rastlinným sirupom. „Výborný je čakankový, ktorý má veľa vlákniny. Nie je však dobré, aby dieťa sladený nápoj popíjalo celý deň, pretože sa tým narúša pH v ústach. Radšej nech nápoj vypije naraz počas desiatej a ak je to možné, tak z pohárika a nie z fľaše,“ dáva poslednú radu na tému „zdravá desiata“ stomatologička Beáta Marčanová.
Foto: Trumpeter