Medzinárodný deň hranolčekov (Fête de la frity) pripadá v kalendári na 13. júla. Vznik tejto celosvetovo najobľúbenejšej prílohy si pripomíname už od roku 1977, pričom dodnes sa vedie spor o to, či hranolky vznikli práve v Belgicku alebo vo Francúzsku. Aj napriek nejasnej histórií však majú ľudia po celom svete jasno v chuti. Zlatistým a chrumkavým hranolkám sa jednoducho nedá odolať, čo dokazujú aj štatistiky zo slovenských reštaurácií McDonald’s. Koľko porcií tento obľúbený reťazec s občerstvením ročne predá?
Hranolky z reštaurácie McDonald’s sú známe práve vďaka svojej jedinečnej chuti a zlatistej farbe. Ich výhodou je fakt, že na celom svete chutia úplne rovnako, a tak je cesta do reštaurácií McDonald’s aj počas rôznych výletov či dovoleniek mimo Slovenska vždy istotou dobrého gurmánskeho zážitku. Ako je to možné? Spoločnosť McDonald’s nepozná ohľadom kvality surovín žiadne kompromisy. Celosvetovo i na Slovensku spolupracuje iba s vybranými dodávateľmi a farmármi, ktorí pri pestovaní a spracovaní zemiakov dodržujú prísne normy a využívajú tie najšetrnejšie a najefektívnejšie spôsoby výroby.
Oslávte spolu s nami medzinárodný deň hranolčekov a pozrite sa na 10 zaujímavostí, ktoré ste o hranolčekoch asi nevedeli:
- V McDonald’s na Slovensku sa v roku 2020 predalo viac ako 2 256 ton hranolčekov. Každá objednávka tak obsahovala v priemere jednu porciu tejto obľúbenej prílohy.
- Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo sú hranolčeky z McDonald’s také dlhé? Neskrýva sa za tým žiadna mágia. Dlhé sú, pretože sú pozdĺžne krájané po celej dĺžke z odrôd zemiakov, ktoré sú naozaj veľké. Priemerný zemiak na hranolčeky z McDonald’s váži približne 400 gramov, pričom tento obľúbený reťazec s občerstvením používa až osem vybraných odrôd zemiakov. Najznámejšia z nich je Russet Burbank, ktorá je celosvetovo považovaná za zlatý štandard. Na Slovensku a v Čechách využíva McDonald’s na výrobu hranolčekov odrody Russet Burbank a Innovator.
- Belgičania skonzumujú o tretinu viac hranoliek na obyvateľa ako napríklad Američania. K hranolkám pristupujú veľmi seriózne a už niekoľko rokov sa snažia túto pochúťku zapísať na zoznam pamiatok UNESCO. Hranolky pre nich nepredstavujú iba prílohu k jedlu, často sú priamo hlavným chodom. V Severnej Amerike ľudia hranolky polievajú roztopeným syrom, rôznymi polevami či ich obľubujú ako prílohu k mletému hovädziemu mäsu a burgru.
- Zemiaky z malých fariem pre spoločnosť McDonald’s spracováva holandská rodinná firma Farm Frites. Zemiaky prichádzajúce na Slovensko musia spĺňať tie najprísnejšie kritériá a pochádzajú z polí severného Poľska zo závodu Farm Frites Poland.
- Vedeli ste, že zemiaky na hranolčeky z McDonald’s sa vždy opatrne „ošúpu“ pomocou vodnej pary? Pri klasickom čistení zemiak stratí až jednu pätinu váhy, takýmto spôsobom iba 8 %. Každý jeden nakrájaný zemiakový hranolček kontrolujú kamery a ak má na sebe nejakú vadu, „vzduchovou puškou“ je doslova odstrelený na vedľajší pás. Softvér určí miesto poškodenia a špeciálne nože miesta automaticky odrežú. Tajomstvom zlatistých hranolčekov z Mekáča jej ich blanšírovanie, ešte pred tým, ako sú vo fabrike predsmážané v repkovom a slnečnicovom oleji, a preto sú vhodné aj pre vegánov.
- Na svete existuje minimálne 18 druhov hranolčekov, od klasických hranoliek, po waffle, mince, kučeravé hranolky, vlnité hranolky alebo hranolky, ktoré vyzerajú ako kornútok.
- Slováci a Česi si doprajú hranolčeky aj samotné s omáčkou, medzi tie najobľúbenejšie patria sladkokyslá omáčka, kečup a majonéza.
- Počuli ste už o pracovnej pozícii „testovač hranoliek“? Naozaj existuje! Tento človek, ktorého pracovnou náplňou je ochutnávať hranolčeky, pracuje v poľskej fabrike Fabrika Farm Fritez Poland. Tá spolupracuje s desiatkami farmárov, od ktorých zemiaky fabrika vykupuje. V rámci filozofie udržateľnosti a minimalizácie emisií ich vozia maximálne zo vzdialenosti 100 kilometrov.
- Hranolčeky McDonald’s sa servírujú v troch rôznych baleniach, a to veľké (150 gramov), stredné (114 gramov) a malé (80 gramov). Ak ich má niekto rád nesolené, obsluha mu na požiadanie pripraví špeciálnu várku bez soli.
- Hranolčeky sa smažia vo fritéze presne 3 minúty v zmesi repkového a slnečnicového oleja na teplote 168 °C. Po vypražení sa nechajú „uležať“ ešte 7 minút, aby zákazník vždy dostal prvotriednu kvalitu McDonald’s a jedinečnú, nezabudnuteľnú chuť. Všetok použitý olej z fritéz (100%), ktorý sa používa na prípravu hranolčekov, je vždy druhotne spracovaný ako surovina na výrobu bionafty.
foto: McDonald’s