Podáva sa múčnik tak dobrý, že len ťažko budete dlho odolávať. Krémový základ v spojení so sviežou citrónovou penou a jahodami je stávka na istotu. Predhrejte si rúru, tu je recept.
Čas prípravy: 50 minút
Počet porcií: 8
Budete potrebovať:
135 g bielok
135 g krupicového cukru
90 g žĺtok
135 g hladkej múky
Múčkový cukor na posypanie
75 ml citrónovej šťavy
60 g múčkového cukru
50 g vajec
40 g žĺtok
50 g masla
5 plátkov želatíny
Citrónovú šťavu
100 g Krémový jogurt Farmár Hollandia
53 g krupicového cukru
Vodu
25 g bielok
150 g smotany na šľahanie
200 g jahôd
2 lyžice jahodového pyré
Bazalku
Limetkovú kôru
Postup prípravy
Bielky s cukrom vyšľaháme do pevného snehu. Rýchlo vmiešame žĺtky a preosiatu múku. Vzniknutým cestom naplníme zdobiace vrecúško s hladkou trubičkou a na papieri na pečenie vytvoríme dva guľaté korpusy. Zo zvyšného cesta vytvoríme rovné prúžky (tvar cukrárenského piškótu), ktoré budú použité na ozdobenie okrajov torty.
Pripravíme si lemon curd. Vo vodnom kúpeli (použijeme hrniec so silnejším dnom) zahrejeme za stáleho miešania citrónovú šťavu, vajce, žĺtky a múčkový cukor. Miešame tak dlho, pokiaľ zmes nestuhne. Pridáme maslo, zamiešame a necháme vychladnúť.
Nasleduje príprava jogurtového mousse. Z citrónovej šťavy si oddelíme ⅔. Šťavu ohrejeme spoločne so želatínou.
Zvyšnú ⅓ citrónovej šťavy zmiešame s jogurtom.
Smotanu vyšľaháme do tuha.
Cukor a vodu zahrejeme na 121°C. Akonáhle rozvar dosiahne požadovanej teploty, začneme šľahať bielky. Rozvar prilejeme do bielkov a šľaháme do vychladnutia.
Do takto pripravenej vychladnutej bielkovej zmesi vmiešame najprv jogurtovú zmes a potom vyšľahanú smotanu.
Na jahodový kompót si nakrájame na drobno čerstvé jahody a bazalku. Pridáme limetkovú kôru a jahodové pyré. Dobre premiešame.
Do formy s odnímateľným dnom vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými prúžkami. Dno pokryjeme polovicou jogurtového mousse, nasleduje polovica lemon curd a všetko uzavrieme druhým korpusom. Postup opakujeme. Druhý korpus opäť pokryjeme zvyšným mousse a druhou polovicou lemon curd. Poslednú vrstvu tvorí jahodový kompót.
Hotovú tortu ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou alebo jedlými kvetmi. Môžeme ho posypať múčkovým cukrom.
Náš tip
Vyskúšajte múčnik tiež v kombinácií s iným ovocím, napríklad s vykôstkovanými čerešňami.
Zdroj foto: hollandia.sk