Napriek tomu, že Slovensko nepatrí medzi popredné kávové krajiny, posledné roky zaznamenávame rastúci trend lokálnych pražiarní, ktoré sa poctivým výberom kvalitných kávových zŕn a precíznym pražením môžu zaradiť medzi najúspešnejšie vo svete. Dôkazom toho je slovenská pražiareň Zlaté zrnko v Ivanke pri Dunaji, ktorá v minulom roku ako vôbec prvá u nás získala ocenenie Great Taste Awards. Tento rok bolo ocenených až 7 jej káv.
Podľa zakladateľa pražiarne Václava Faltusa, vďačia za úspech najmä zákazníkom, ktorí sú ochotní za kvalitnú, chutnú a najmä čerstvo praženú kávu zaplatiť viac. Vďaka tomu pražiari môžu na Slovensko prinášať to najlepšie z kávového sveta. “Pražíme u nás kávy s pôvodom od farmárov, ale aj kávové zmesi namiešané podľa chutí zákazníkov. Nakupujeme iba tie najlepšie kávy, čiže najdrahšie z každej krajiny, lebo vieme, že za ne dostali farmári zaplatené najviac, nakoľko sa im podarilo dopestovať výnimočnú úrodu,” hovorí. Nájdete u nich kávy pôvodom z Kuby, Kostariky, Etiópie, Brazílie, Indonézie či Guatemaly. Kávové zmesi sú potom miešané z 6 až 9 káv tak, aby sa v každom období roku dosiahli rovnakú chuť. Na viaceré zmesi majú v pražiarni exkluzivitu a vyberajú tie, ktoré sú obľúbené po celom svete.
Medzi najlepšími na svete
V minulom roku získala ich káva Etiópia dve hviezdy, čo ju zaradilo medzi 30 najlepších káv v súťaži. V tomto roku získala ocenenie 2 hviezd najobľúbenejšia káva s pôvodom Cuba. Ďalej 1 hviezdu získali kávové zmesi Mária a Oliver, pomenované podľa postáv zo Shakespearových hier, a kávy s pôvodom Brazília, Kolumbia “Víťazná” a Kostarika. Ich Etiópia uspela tentokrát v kategórii filtrovanej kávy. “V roku 2019 sme sa tak stali najoceňovanejšou slovenskou pražiarňou kávy so 7 ocenenými kávami v kategórii espresso a ako prví máme ocenenie aj v kategórii filtrovanej kávy. Toto ocenenie získavajú iba najlepšie potraviny na svete.” Great Taste Awards udeľuje 500 členná odborná porota zložená z gastro kritikov, šéfkuchárov, reštauratérov, potravinárov, teda odborníkov v každej oceňovanej kategórii hodnotí vyše 12-tisíc produktov pomocou ochutnávok naslepo. V prípade vynikajúceho produktu jemu pridelený zisk jednej hviezdy, v prípade výnimočných produktov postup ďalej pre možný zisk 2 alebo 3 hviezd.Unikátny systém praženiaZa skvelou kávou stojí aj ich vlastný unikátny systém praženia. Začínali na malej požičanej pražičke orieškov a nasledujúce roky ho vylepšovali. “Aj na základe viacerých školení v Taliansku, rád nemeckých aj slovenských odborníkov, nám nakoniec aj v samotných talianskych laboratóriách potvrdili, že naše praženie je kvalitné. Nami napražená káva má menšiu pórovitosť vnútri zrna, vďaka čomu si dlhšie uchováva čerstvosť a je konzistnejšia pri mletí. Tiež je v nej viac látky N-methylpyridium, ktorá pôsobí neutrálne na kyseliny v žalúdku, a preto je naša káva ľahšie stráviteľná,” hovorí hrdý majiteľ.No nielen výber kávy a praženie, ale aj balenie je predmetom ich know-how, ich kávy totiž často cestujú. Nielen na súťaže. “Nestačí kávu len správne vybrať, treba ju správne napražiť tak, ako je najvhodnejšie pre jej zloženie, vyzdvihnúť jej charakteristiky, nezakrývať chuťové profily a samozrejme nemožno zanedbať balenie. Kávu treba zabaliť tak, aby bola pre spotrebiteľa hneď po jej otvorení, príjemná. Čiže aj pri balení dodržiavame presné termíny,” dodáva Faltus. Malá pražiareň z Ivanky pri Dunaji si postupne razí cestu aj na českom, nemeckom, talianskom či anglickom trhu.
Od IT v Taliansku po kávu doma
Václav Faltus sa v gastronómii, aj keď spočiatku nepriamo, pohybuje už 20 rokov. Podnikať začal už počas univerzitných štúdií IT v talianskej Bologni, založil niekoľko internetových portálov, vrátane jedného z prvých kulinárskych webov, recepty.sk. Pod jeho krídla patrí aj hostingová služba nic.sk, ktorú po návrate na Slovensko rozširoval a dnes je z nej ôsma najväčšia firma v obore. Otvoril si aj internetovú kaviareň, začal poskytovať internet do domácností a firiem v okolí Ivanky pri Dunaji. “Následne som otvoril internetový obchod s portálom rodinka.sk, začal som sa venovať predaju mobilného príslušenstva, ale aj vrecovaného asfaltu,” vymenúva s tým, že všetky skúsenosti nadobudnuté v úspešných, ale aj neúspešných projektoch nakoniec naplno rozvinul až v káve. Tej sa začal venovať v roku 2015, opäť sa vrátil do Talianska a rozvinul tam nové vzťahy, vďaka ktorým dnes ponúka to najlepšie – vyše dvadsať druhov káv pražených na dvadsať rôznych spôsobov. Každý zákazník si podľa jeho slov môže nájsť to svoje, dôležité je však vedieť, akú kávu uprednostňuje a ako si ju doma pripraví. Na každý spôsob prípravy je totiž iná káva a aj viacero chuťových profilov.
2 hviezdy Great Taste Awards – káva s pôvodom Cuba
Káva Zlaté Zrnko – Cuba má výrazné telo, čo ponúka znateľnú chuť kakaa a tabaku s náznakmi lieskových orechov v dlhej dochuti. Pochádza z juhovýchodnej časti ostrova, z horského pásma Sierra Maestra. Je obľúbená nielen u mužov pre svoju horkastú tabakovú dochuť, ale aj u všetkých, ktorí ocenia horkastú kávu, ktorá sa vyníma spomedzi ostatných.
1 hviezda Great Taste Awards – kávové zmesi Mária a OliverKáva Zlaté Zrnko – Maria zastupuje ovocné spektrum zmesí 6 až 7 káv s pôvodom, 100% arabica. Je príjemne ovocná s jemnou horkosťou v dochuti, vhodná pre kávových gurmánov. Veľkorysá ovocná acidita pripomínajúca chuť zrelých citrusových plodov, vítiť jemné korenie v sladkej medovej dochuti. V kapučíne uvoľňuje príjemné sladké náznaky zázvoru.Zlaté Zrnko – Oliver je zmes 6 až 7 káv s pôvodom, 90% arabica a 10% robusta, vynikajúca v kapučíne. Táto káva má výrazne konzistentné telo, obohatené o vône hrozienok, brusníc a černíc. Jej dochuť pripomína kávovú a sušienkovú zmrzlinu. Prekvapí milovníkov káv výrazných chutí. 1 hviezda Great Taste Awards – káva s pôvodom Etiópia v kategórii filtrovanej kávy.
Etiópia je káva s pôvodom, pochádza fariem v meste Yirga Chefe v oblasti Gedeo a rastie v 2000 m.n.m. Káva pripravená v espresse je veľmi dobre štruktúrovaná so silným telom a príjemnou kyslosťou. Jej sladkosť pripomína zrelý melón s broskyňou a dochuť má zaujímavé náznaky ibišteka. Je to jedna z najkvalitnejších ovocných káv na svete, s bohatou a veľmi príjemnou ovocnosťou. Vhodná aj na alternatívne prípravy.
Viac informácií o ocenených kávach nájdete na webe pražiarne zlatezrnko.sk.
zdroj: Ondrej Bobek