Site icon WomanMan

Kežmarský sviatok pouličného jedla

Aj keď sa mnohé společenské akcie nemohli v nedávnej minulosti pre pandémiu koronavírusu nemohli konať, niektoré sa už hlásia k životu. Medzi nimi Gastronomický festival pouličného jedla. Po vzore z iných európskych miest sa konal v Liptovskom Mikuláši, vo Vysokých Tatrách a v dňoch 6. až 8. augusta ho gurmáni nájdu v kráľovskom meste Kežmarok. 

Gastronomický festival pouličného jedla v Kežmarku ponukne 6. – 8. augusta návštevníkom jedlá zo slovenskej a zahraničnej kuchyne. Prináša možnosť pochutnať si v jedinečnej atmosfére na skvelom pouličnom jedle. Predstaví predajcov s kvalitným a nápaditým občerstvením tradičnej ale aj modernej kuchyne, ktorí sú majstrami gastronomického remesla v rôznych unikátnych a štýlových stánkoch či foodtruckoch. Okrem chutného gastronomického zážitku podujatie ponúka spestrenie hudobným programom. 

Aj tradičné jedlá sa dajú robiť moderným štýlom a ponuka Fest Street Food v Kežmarku bude naozaj rozmanitá – okrem klobások a langošov na festivale nájdete aj sladké a slané trdelníky, zapečenú zmrzlinu v burgri, bubble waffle či bravčové kolená v pivnom náleve.

„Dobré jedlo spája ľudí, nehovoriac o tom, že vďaka nemu môžeme poznávať rôzne kultúry a zvyky. Aj preto som rád, že vďaka tomuto unikátnemu gastronomickému festivalu budú mať ľudia v Kežmarku možnosť ochutnať veľa vynikajúcich jedál, ktoré u nás nie sú úplne bežné,“ uviedol primátor mesta Ján Ferenčák, pod ktorého záštitou sa podujatie koná.

„Veríme, že spojenie gastronomického umenia s kultúrnym programom vytvorí v historickom centre skvelú atmosféru. Účastníci ochutnajú tradičné jedlá a rôzne špeciality, ktoré môžu vyskúšať iba na festivaloch pouličného jedla. Naše food trucky a food stánky pripravia napríklad americké BBQ pripravované 4 hodiny v originálnom smokeri, zapekanú zmrzlinu v burgri, plnené hotdogy v domácich brioškách a mnoho iných streetfoodovych jedál,” spresňuje organizátorka Eva Jančíková z Art Café Štrba.

Pouličná kuchyňa, street food nie je len súčasný „výmysel“. Tradíciu mala už v starovekom Grécku, Egypte, Číne či Peru. Pouliční predajcovia vtedy ponúkali chutné a rýchle lokálne pokrmy určené na priamu konzumáciu v rámci trhovísk. Dnes sa tento druh kuchyne spája s prepracovanou estetikou stánkov a food truckov v kombinácii s jedlami pripravovanými s precíznosťou a z tých najkvalitnejších surovín.

Viac informácie pre návštevníkov na www.visitkezmarok.sk a www.fsf.sk.

Exit mobile version