Site icon WomanMan

Mäsové guličky so zemiakmi a omáčkou

WIFI POSÍLÁNÍ

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinářských produktov.

S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičy, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.

Počas siedmej zastávky s našou európskou kuchárkou sa vydáme na studený sever – do Švédska.

Köttbullar med potatismos / Mäsové guličky so zemiakmi a omáčkou (4 porcie)

Mäsové guličky

300 g mletého hovädzieho mäsa
300 g mletého bravčového mäsa
1 vajce
100 ml mlieka
75 g strúhanky
1 veľká cibuľa
1 lyžica olivového oleja
Hrsť nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, kôpor, pažitka, ligurček)
Morská soľ
Čerstvo pomleté korenie
1 lyžička nového korenia
1 lyžička muškátového oriešku

Omáčka

400 ml hovädzieho vývaru
2 lyžice hladkej múky
100 ml sladkej smotany
Citrónová šťava (podľa chuti)
Morská soľ na dochutenie

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme do mäkka tak, aby začínala mať svetlo hnedú farbu. Hotovú cibuľku spolu s väčšou časťou čerstvých byliniek a všetkými ostatnými ingredienciami na mäsové guličky zmiešajte
Mäsovú zmes sme si nechali odpočinúť v chladničke. Zmes rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý ešte na desať. Mokrými rukami vytvarujeme na rovnaké guličky
Guličky umiestnime do zapekacej misy, pokvapkáme olejom, trochu nimi zatrasieme, aby sa olej po nádobe aj guličkách rozotrel a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na zhruba 30 minút – guličky je treba kontrolovať
Teraz si pripravíme tradičnú omáčku, ktorá sa k mäsovým guličkám podáva
Do malého hrnca dáme vývar, smotanu, múku, (šťavu z citrónu), soľ, zamiešame a zahrievame
Guličky sa medzitým dopiekli, zlejeme prebytočný tuk, guličky vytiahneme z pekáča a pomocou trochu vývaru odstránime pripečenú šťavu, ktorú pridáme do samotnej omáčky. Omáčku privedieme k varu, stiahneme a pomaly redukujeme
Po zhustnutí môžeme servírovať
Hotový pokrm môžeme dozdobiť brusnicovým džemom.

Více informácií na: www.zrodene.eu

Exit mobile version