Site icon WomanMan

Nie je šalát ako šalát

Snažíme sa zdravo žiť, schudnúť pár kíl a zároveň si pochutiť. Ideme na šaláty do reštaurácie. Pozor na ne! Niekedy môžu byť zradné. A namiesto chudnutia získavate nechcené kalórie.

Čo nás napadne ako prvé pri reštauračnom menu? Dáme si šalát. Kuracie mäsko, zelenina, dresing, vajíčka – to neznie zle. Veru nie. Vyhovuje nám, aj keď sme na diéte.  Chceme pred Vianocami a novoročným plesom ešte trochu schudnúť. Myslíme si, že taký dobrý caesar šalát nám neublíži. Možno nie, ak si ho dáme výnimočne, občas. Vedeli ste, že taký dobrý caesar môže mať viac kalórií ako malá pizza vášho priateľa, ktorý nedbá o diéty? Veru áno.

Zálievky a dresingy, skryté kalórie…

Šaláty chutia výborne, ale nedajme sa oklamať hrsťou listového šalátu a kuracím mäsom. V reštaurácii nikdy nevieme, ako sú jedlá naozaj pripravované. Aj to mäsko v šaláte býva robené na oleji, dochutené zálievkami, ktoré sú kalorickými bombami. Zelenina s dresingom tiež nie je zdravá alternatíva pre štíhlu líniu. Že nemáme ryžu alebo zemiaky ako prílohu? A čo tie výborné chrumkavé krutóny opečené na olivovom oleji? Znamenajú sacharidy a tuky navyše. Neveríte? Ak by ste si vypýtali šalát a dresing zvlášť, zistili by ste, že vám prinesú aj viac ako pol deci olivového oleja, marinády, či medovo horčicovej zálievky. Takto to už vyzerá inak, však? Takéto množstvo pochutín môže predstavovať až niekoľko stoviek kalórií navyše. Netušili ste to? To je odpoveď na to, prečo sa vám nedarí chudnúť zo šalátov.

Cestovinový šalát? Prosím nie…

Občas si doplníte čistú miešanú zeleninku cestovinou a ste presvedčení, že chudnutie je zaistené. Bohužiaľ nie. Možno v cestovinovom šaláte nájdete dusenú zeleninu, chudé mäso, ale aj majonézu, syr a veľa cestovín. Iné by to bolo, ak by boli pomery obrátené. Chudé bielkoviny na vrchole a málo cestovín, ideálne len s kvapkou olivového oleja, či jogurtový dresing. Ale v reštauráciách to tak zväčša nie je. Samozrejme, chcú, aby jedlo bolo chutné. To samozrejme je. Spolu s krásnym servírovaním, málokto povie cestovinovému šalátu nie. Obsahuje však veľa tukov a sacharidov.

Bielkoviny a jednoduchá príloha…

Ak sa chcete stravovať na báze denných menu, hľadajte jednoduchosť. Správnou voľbou môžu byť napríklad stejky s ryžou či varenými zemiakmi s čerstvou zeleninou bez dresingu a zálievky. Kombinácia tejto prílohy s chudou rybou tiež nie je zlá. Zvoľte grilovaného tuniaka, tilapiu, tresku. Rozhodne neodporúčame soté v smotanovej omáčke, hoci to neznie zle. Ak majú v ponuke kuracie na prírodno s hranolkami, skúste si ich zameniť za varené zemiaky. V mnohých reštauráciách vám radi vyhovejú. Kombinácia bielkovín a sacharidov vám dodá potrebnú energiu a tukovo neoklame. 

Ak máte predsa len neodolateľnú chuť na klasický šalátik s mäskom, slaninkou, krutónmi. Objednajte si ho. Ale ak chcete menej kalorickú verziu, vypýtajte si ho bez dresingu: kalórie ušetrené, myseľ uspokojená, telo zasýtené.

Pozor na množstvo…

Oči jedia. Poznáme to. Obrovské porcie, ktoré by ste si doma nenaložili. V reštaurácii im neodoláte. Práve veľké porcie jedla bývajú kameňom úrazu. Môžete si dať akúkoľvek zdravú kombináciu super potravín, ak ich zjete veľa, potom malý burger z fastfoodu by bol menšou bombou pre vaše telo. Je fajn, ak vám chutí. Skúste si oddeliť na tanieri časť, ktorú zjete na obed a zvyšok si dajte zabaliť na večeru. Nemusíte variť, ušetríte čas aj peniaze. Ak telo dostane impluz jedla, nebude sa cítiť po hodine hladné. V danej chvíli pred krásne upraveným a chutným jedlom ste asi len boli rozjedení, naozaj ste také množstvo nepotrebovali skonzumovať. Oči by jedli…

Vyberajte si z reštauračných menu s rozumom. Potom sa o líniu nemusíte obávať.

Pripravila: Monika Pekarovičová

Foto: pixabay.com

Exit mobile version