Jar je už v plnom prúde a s ňou aj sezóna špargle – lahodnej, zdravej a mimoriadne všestrannej zeleniny, ktorá si zaslúži miesto na našich tanieroch. Lidl vám preto aj tento rok prináša čerstvú špargľu priamo na vaše stoly, aby ste si mohli vychutnať jej jedinečnú chuť a benefity, ktoré ponúka pre zdravie.
Špargľa sa pestuje už viac ako 2 000 rokov. Obľubovali ju starovekí Egypťania, Gréci aj Rimania. Kým v minulosti bola luxusnou potravinou vyhradenou pre kráľovské dvory, dnes si ju môžeme dopriať všetci. Najznámejšie sú dva druhy – zelená a biela špargľa. Kým zelená špargľa rastie na slnku a má intenzívnejšiu chuť, biela sa pestuje pod zemou bez prístupu svetla, čo jej dodáva jemnejšiu a delikátnejšiu textúru.
Prečo mať špargľu v jedálničku?
Táto nízkokalorická zelenina je bohatým zdrojom vitamínov A, C, E a K, kyseliny listovej a vlákniny. Podporuje trávenie, detoxikuje organizmus a pomáha pri regulácii krvného tlaku. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov prispieva k ochrane buniek pred predčasným starnutím a posilňuje imunitný systém.
Špargľa je tiež prírodné afrodiziakum či diuretikum, čo znamená, že pomáha pri odvodňovaní tela a čistení obličiek. Jej listy a výhonky pomáhajú pri znižovaní toxicity v pečeni po nadmernej konzumácii alkoholu a Niacín-B3 zasa pozitívne pôsobí na najťažšie prípady akné. Je tiež nenahraditeľnou surovinou v prevencii pred rakovinou. Zaujímavosťou je, že špargľu si tak veľmi obľúbil kráľ Ľudovít XIV., že mu ju museli servírovať každý deň.
Ako si špargľu vychutnať naplno?
Špargľa je mimoriadne všestranná. – Dá sa variť, piecť, grilovať či dokonca konzumovať surová v šalátoch. Výborne sa hodí k vajíčkam, rybám, mäsu aj cestovinám. Vyskúšajte ju v krémovej polievke, ako prílohu k steakom či rybe alebo ju jednoducho pokvapkajte olivovým olejom a posypte parmezánom – výsledok vás príjemne prekvapí.
Keďže sezóna špargle trvá len niekoľko týždňov, práve teraz je ideálny čas na jej konzumáciu. Preto neváhajte a vyskúšajte špargľu napríklad v podobe hovädzieho závitku s prosciuttom. Kráľovnú zeleniny nájdete vo vašom obľúbenom diskonte čerstvú a za skvelé ceny.
Hovädzí závitok s prosciuttom a špargľou
Potrebujeme:
• 400 g bielej špargle
• 800 g hovädzieho stehna
• soľ a čierne mleté korenie Kania
• 3 lyžice kremžskej horčice Kania
• 100 g prosciutta Dulano
• 2 lyžice hladkej múky Belbake
• 50 g bravčovej masti Pikok
• 1 cibuľa
• 4 strúčiky cesnaku
• 200 ml bieleho suchého vína
• 300 ml vývaru
• 1 hrsť čerstvého rozmarínu
• 200 g Basmati ryže Golden Sun
• olivový olej Primadonna
• špagát na závitky
Postup:
Špargľu ošúpeme. Hovädzie stehno nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme a rovnomerne potrieme horčicou. Na každý kúsok mäsa položíme plátok prosciutta a 3 kúsky špargle. Zrolujeme a previažeme špagátom.
Závitky zľahka obalíme v múke a vložíme do hrnca s masťou opekať do zlatohneda. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak, premiešame, pridáme 1 lyžicu horčice, ktorú opražíme a prilejeme víno. Ochutíme soľou, korením a podlejeme vývarom. Zmiernime plameň a dusíme domäkka približne 45 minút. Do omáčky pridáme 100 g na kocky nakrájanej špargle, nasekaný rozmarín a asi 8 minút dusíme, kým špargľa zmäkne.
V hrnci na oleji opražíme ryžu, osolíme a zalejeme horúcou vodou. Premiešame a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 10 minút. Z hovädzích závitkov odstránime špagát. Mäso servírujeme s ryžou, prelejeme omáčkou a na záver posypeme nasekanou lahôdkovou cibuľkou. Ďalšie skvelé recepty nájdete na webovej stránke Kuchyne Lidla.
Pripravila: Katarína Winklerová
Foto: Lidl